Εμπορικός πόλεμος προ των πυλών – Ο Τράμπ εξαιρεί Καναδά – Μεξικό – Αγωνία στις Αγορές

11:48 8/3/2018 - Πηγή: BankWars

Η επιβολή δασμών της τάξεως του 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% για το αλουμίνιο θα οδηγήσει σε εμπορικό πόλεμο και θα βυθίσει τον κόσμο σε μεγαλύτερη αστάθεια.

Για τους πιστούς οπαδούς του Τραμπ η ανακοίνωση για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου ήταν η τήρηση μιας ακόµη προεκλογικής δέσμευσης. Για όλους τους υπόλοιπους ήταν μια ακόμη αποκοτιά.

Η ανακοίνωση δίχασε το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, έριξε τα χρηματιστήρια και προκάλεσε ομοβροντία αντιδράσεων από το σύνολο των ξένων χωρών.

Η επιβολή δασμών θα έχει αρνητικές συνέπειες στις σχέσεις της Αμερικής με

τους συμμάχους και τους εταίρους της. Ηδη η Ευρωπαϊκή Ενωση προειδοποίησε για αντίποινα καθώς η επιβολή δασμών θέτει σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη. Για αντίποινα μίλησαν Ιαπωνία και Κίνα. Η σκληρότερη αντίδραση ήρθε από τον Καναδά, που αγοράζει περίπου το 50% του αμερικανικού χάλυβα.

Η Ε.Ε. σκοπεύει να περάσει σε αντίποινα σε όλα τα μέτωπα και να στοχεύσει δημοφιλείς εταιρίες όπως της Levi’s τα αμερικανικά ουίσκι αλλά και την Harley Davidson.

Οι συγκεκριμένες μάρκες εμπεριέχονται στο προσχέδιο των Βρυξελλών, που είναι έτοιμο να ενεργοποιηθεί μόλις η αμερικανική πλευρά ξεκινήσει την επιβολή των νέων ποσοστών αυξημένης φορολόγησης.

Κίνα: Θα δώσουμε την προσήκουσα απάντηση

Στο μεταξύ ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι διαμήνυσε σήμερα πως το Πεκίνο θα δώσει την «προσήκουσα και απαραίτητη απάντηση» εάν υπάρξουν αμερικανικές εμπορικές κυρώσεις, καθιστώντας σαφές πως η Κίνα θα προχωρήσει σε αντίποινα.

«Στην παγκοσμιοποιημένη εποχή μας, όσοι καταφεύγουν στον εμπορικό πόλεμο επιλέγουν το λάθος φάρμακο» δήλωσε ο Ουάνγκ. Η συνταγή αυτή δεν σημαίνει μόνο ότι «τιμωρούν άλλους», αλλά και ότι ταυτόχρονα «τιμωρούν τους εαυτούς τους», ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο της ετήσιας συνεδρίασης της ολομέλειας της κινεζικής λαϊκής εθνοσυνέλευσης.

Ο εμπορικός πόλεμος θα ζημιώσει τους πάντες, επισήμανε ο Ουάνγκ. Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι το Πεκίνο δεν έχει πρόθεση να πάρει τη θέση των ΗΠΑ στην παγκόσμια αγορά κι ότι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου δεν χρειάζεται να συμπεριφέρονται σαν αντίπαλοι, αλλά να προσπαθούν να συνεργάζονται ως εταίροι.

Ο Τραμπ θα εξαιρέσει Καναδά και Μεξικό!

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς ανέφερε ότι είναι πιθανό να εξαιρεθούν από τους δασμούς Καναδάς και Μεξικό, αλλά μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν έχει αποκλειστεί με βάση τις δηλώσεις των Αμερικανών κυβερνητικών αξιωματούχων το ενδεχόμενο μετωπικής σύγκρουσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η εφημερίδα The Washington Post έγραψε την Τετάρτη ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ σχεδιάζει να εξαιρέσει προσωρινά τον Καναδά και το Μεξικό από τους νέους δασμούς. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η πρόταση αυτή προβλέπει ότι ο Καναδάς και το Μεξικό θα εξαιρεθούν από τους δασμούς για τριάντα ημέρες.

Κατά το ίδιο δημοσίευμα, η παράταση της εξαίρεσης θα εξαρτηθεί από την πρόοδο στην επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών της βόρειας Αμερικής (NAFTA), η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οι δασμοί Τραμπ κλονίζουν τα Χρηματιστήρια

Αστάθεια επικρατεί στις αγορές καθώς οι αναλύτές φοβούνται τις επιπτώσεις ενός εμπορικού πολέμου.

Σ’ ένα χάος στις αγορές αλουμινίου και χάλυβα, σε σίγουρη μετακύλιση των αυξημένων τιμών στους Αμερικάνους καταναλωτές, και σε αύξηση των τιμών στα προϊόντα λόγω υπερπροσφοράς οδηγεί η απόφαση για δάσμους απο την διακυβέρνηση Τrump,

Δασμοί Τραμπ: Ηχηρά “όχι” από Κίνα, ΕΕ, Καναδά, Κορέα, Ταυλάνδη

Δασμοί: Υπογράφονται ως το τέλος της εβδομάδας – Ο Τραμπ θα εξαιρέσει Καναδά και Μεξικό!

Προκαλεί ο Τραμπ: Οι εμπορικοί πόλεμοι είναι καλοί και κερδίζονται εύκολα

Η Λαγκάρντ προειδοποιεί τον Τράμπ: Κανείς δεν βγαίνει νικητής από έναν εμπορικό πόλεμο

Ανακοίνωση της Cenergy Holdings για τα Σωληνουργεία Κορίνθου σχετικά με τους δασμούς

Keywords
Τυχαία Θέματα