Διπλωματικός μαραθώνιος από την Ελλάδα – Συνάντηση Δένδια – Πομπέο και έκτακτο συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ στις 14/8

Στη διπλωματική αντεπίθεση περνά η ελληνική κυβέρνηση, κόντρα στην κλιμακούμενη προκλητικότητα της Τουρκίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο την Παρασκευή 14 Αυγούστου στη Βιέννη.

Οι συζητήσεις θα εστιασθούν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το φως της κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικότητας, αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο υπουργός Εξωτερικών θα ταξιδέψει αύριο στο Ισραήλ,

όπου θα γίνει δεκτός από τον Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου (Benjamin Netanyahu), ενώ θα συναντηθεί με τον ομόλογό του, Γκάμπι Ασκενάζι (Gabi Ashkenazi). Οι συζητήσεις θα εστιασθούν στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα, καθώς και στη συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ σε διμερές επίπεδο, και στο πλαίσιο του σχήματος 3+1 (Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ-ΗΠΑ).

Επιπλέον, ο Νίκος Δένδιας συνέχισε τις επαφές του με σημαντικές χώρες της περιοχής, καθώς είχε σήμερα νεότερες συνομιλίες με τους ομολόγους του της Κύπρου, των ΗΑΕ, του Ισραήλ και της Αυστρίας, ενώ θα ακολουθήσει αργότερα σήμερα συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Έκτακτο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ για τις τουρκικές προκλήσεις – Δεκτό το αίτημα Δένδια

Επίσης, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ, ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι την Παρασκευή συγκαλεί εκτάκτως το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter: «Θα συγκαλέσω Έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων την Παρασκευή το απόγευμα. Θα συζητήσουμε επείγοντα θέματα, για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, τις προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία καθώς και τις εξελίξεις στο Λίβανο».

Το έκτακτο Συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα συμμετάσχει, μέσω τηλεδιάσκεψης από τη Βιέννη, στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, το οποίο συνεκλήθη κατόπιν σχετικού ελληνικού αιτήματος προκειμένου να συζητηθούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Πλήρης υποστήριξη και αλληλεγγύη του Ισραήλ στην Ελλάδα

Την πλήρη υποστήριξή του στην Ελλάδα εξέφρασε νωρίτερα σήμερα η κυβέρνηση του Ισραήλ.

«Το Ισραήλ παρακολουθεί προσεκτικά την αύξηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο», σημειώνει η ισραηλινή κυβέρνηση, σε ανακοίνωσή της, που δημοσιεύει η ισραηλινή πρεσβεία στην Ελλάδα.

Περαιτέρω, η ισραηλινή κυβέρνηση διαμηνύει ότι «το Ισραήλ εκφράζει την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη του στην Ελλάδα, στις θαλάσσιες ζώνες της και στο δικαίωμα καθορισμού της ΑΟΖ της».

Keywords
Τυχαία Θέματα