ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

Γραφει η Δρ. Τζούλια Μισιτζή

Ποτέ μέχρι σήμερα δεν υπήρξε τέτοιος αγώνας δρόμου για την ανάπτυξη εμβολίου. Η επιστήμη επιτάχυνε και ευχαριστούμε κάθε έναν επιστήμονα που ξενυχτάει ακάματα για την επίτευξη του, ακόμη και αυτούς που μπορεί να σκέφτονται λίγο περισσότερο από το κανονικό τη δόξα.

Σκοπεύοντας να κόψει πρώτη το νήμα, στην παγκόσμια κούρσα για την ανάπτυξη εμβολίου, η Ρωσία ανακοίνωσε εχθές την έγκριση του πρώτου εμβολίου κατά του Covid

19. Kαι ενώ η Ρωσία θριαμβολογεί περιχαρής, μεγάλη μερίδα επιστημόνων εξέφρασε τη δυσπιστία της, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζητησε να ελεγχθεί η ασφάλεια του εμβολίου και το έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Nature ανέφερε την ανησυχία της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας. Γιατί;

Η Ρωσία δεν έχει ολοκληρώσει την Τρίτη φάση για να δοκιμάσει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του εμβολίου, ενώ δεν υπάρχει η παραμικρή επιστημονική δημοσίευση που να μας ενημερώνει για τα αποτελέσματα. Το εμβόλιο Gamaleya έχει δοθεί σε 38 εθελοντές ως μέρος δύο δοκιμών πρώιμου σταδίου που αναφέρονται στο ClinicalTrials.gov, αλλά δεν έχουν δημοσιευτεί αποτελέσματα από αυτές τις δοκιμές ή άλλες προκλινικές μελέτες. Δεν έχουν δώσει ούτε μια πρόδρομη λεπτομέρεια για τους εθελοντές που αναφέρεται πως το έλαβαν! Γνωρίζουμε μόνο πως είναι ένα εμβόλιο που μοιάζει με αυτό της Οξφόρδης, που όπως έχουμε αναφέρει χρησιμοποιεί αδενοϊό.

Άνευ επιστημονικών στοιχείων εγκυμονούν πολλοί κίνδυνοι για αυτό και η μεγάλη αντίδραση από μερίδα της επιστημονικής κοινότητας. Εδώ αναδεικνύεται ένα θεμελιώδες πρόβλημα που προκαλέι ανησυχία και κίνδυνο. Εάν το εμβόλιο παρουσιάσει κάποια σημαντική παρενέργεια ή αποτύχει να προστατεύσει, ο κόσμος θα χάσει την εμπιστοσύνη του στα εμβόλια γενικότερα.

Η εμπιστοσύνη του κόσμου θα κλονιστεί και όποιες προσπάθειες για τα επόμενα ασφαλέστερα εμβόλιο δεν θα εκτιμηθούν. Καλύτερα είναι να έχουμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο αργότερα, παρά να διακινδυνεύσουμε ένα προβληματικό εμβόλιο νωρίτερα.

Πηγη: healthyvoice.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα