Δημοσκόπηση Marc: Αυτοδυναμία ΝΔ με τα μικρά κόμματα στο όριο εισόδου

Στις είκοσι βουλευτικές έδρες που διεκδικούν τα μικρότερα κόμματα τα οποία θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν το εισιτήριο για την επόμενη κοινοβουλευτική σύνθεση επικεντρώνεται το ενδιαφέρον της εκλογικής αναμέτρησης της προσεχούς Κυριακής.

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Άνετη πλειοψηφία ΝΔ στη Βουλή

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ MARC

Βάσει της δημοσκόπησης της Marc, που δημοσιεύεται

στο Πρώτο Θέμα ως προς την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος,  η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό με μέση τιμή 42%,  ο ΣΥΡΙΖΑ 20%, το ΠΑΣΟΚ 11,5%, το ΚΚΕ  7%, η Πλεύση Ελευθερίας 4,2%, η Ελληνική Λύση 3,6% και η Νίκη 3,2%.
Εκτός Βουλής φαίνεται να μένουν το ΜέΡΑ25 με ποσοστό 2,5% και οι Σπαρτιάτες με ποσοστό 2,3%.

Ειδικότερα:

ΝΔ:  42%
ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ 20%
ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: 11,5%
ΚΚΕ: 7%
Πλεύση Ελευθερίας: 4,2%
Ελληνική Λύση: 3,6%
ΝΙΚΗ: 3,2%.
ΜέΡΑ25: 2,5%
Σπαρτιάτες: 2,3%.

Σκληρός ανταγωνισμός στην «ουρά»

Οπως επισημαίνουν εκλογικοί αναλυτές, αλλά προκύπτει και από τα ευρήματα μεγάλης δημοσκόπησης που διενήργησε για λογαριασμό του «Πρώτου Θέματος» η εταιρεία Marc, «το βράδυ των εκλογών το ενδιαφέρον θα είναι σχεδόν αποκλειστικά εστιασμένο στο πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή». Η μόνη βεβαιότητα που προκύπτει από τα στοιχεία με τις διαθέσεις της κοινής γνώμης είναι ότι δεν αλλάζει η σειρά κατάταξης για τα πρώτα τέσσερα κόμματα, δηλαδή τη Ν.Δ., τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ.

Από εκεί και ύστερα, όμως, όλα δείχνουν να είναι ρευστά, καθώς κινείται στο μεταίχμιο μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας η πεντάδα των κομμάτων τα οποία χτυπάνε την πόρτα της επόμενης Βουλής και είναι η Ελληνική Λύση, που εξέλεξε βουλευτές και τον προηγούμενο μήνα, η Πλεύση Ελευθερίας και η Νίκη που περνούν τώρα το όριο του 3%, καθώς και το ΜέΡΑ 25 και το νεοπαγές μόρφωμα Σπαρτιάτες, που προσώρας περνούν κάτω από τον πήχη της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης.

Με δεδομένο, ωστόσο, ότι τα κόμματα που βρίσκονται στην ουρά της κατάταξης, εκτός του ότι έχουν οριακές επιδόσεις, αντλούν ψήφους από κοινές δεξαμενές ψηφοφόρων -η Ελληνική Λύση, η Νίκη και οι Σπαρτιάτες, αλλά και άλλοι μικρότεροι σχηματισμοί από την άκρα δεξιά πτέρυγα του εκλογικού σώματος, ενώ η Πλεύση Ελευθερίας και το ΜέΡΑ 25 από την άκρα Αριστερά, στην οποία αγρεύουν επίσης ψήφους και άλλα μικρότερα σχήματα- είναι δύσκολο να προδικαστεί στην παρούσα φάση πόσα θα είναι τα κόμματα που θα απαρτίζουν τη νέα κοινοβουλευτική σύνθεση.

Τα κόμματα της «ουράς» δίνουν σκληρό αγώνα για την επιβίωσή τους και δεν αποκλείεται, εντέλει, ο άγριος μεταξύ τους ανταγωνισμός να οδηγήσει σε ναυάγιο τους σχεδιασμούς των περισσότερων εξ αυτών ή, σε ένα ακραίο σενάριο, όλων όσοι βρίσκονται στην περιοχή του 3%. Γι’ αυτό και το κεντρικό ερώτημα που αναμένεται να απαντηθεί την ερχόμενη Κυριακή είναι ο αριθμός των κομμάτων που θα εκλέξουν βουλευτές. Θα είναι πέντε, όπως και τον περασμένο Μάιο; Θα αυξηθούν σε επτά, όπως δείχνουν οι περισσότερες έρευνες της κοινής γνώμης, ή ακόμη περισσότερα;

Ή μήπως θα μειωθούν σε τέσσερα, όπως εικάζουν ορισμένοι, επικαλούμενοι την έλλειψη δυναμικής και τις καθοδικές τάσεις που παρουσιάζουν -λόγω και των εσωτερικών αναταράξεων για τις εκλόγιμες θέσεις- οι επιδόσεις των μικρότερων σχημάτων που βρίσκονται στο κοινοβουλευτικό κατώφλι.

Keywords
Αναζητήσεις
dimoskopisi-marc-aftodynamia-nd-me-ta-mikra-kommata-sto-orio-eisodou.htm
Τυχαία Θέματα