Συνεχίζεται το παζάρι ΥΠΟΙΚ – τρόικας – Στο Μαξίμου ο Στουρνάρας – Ισχυρές ενστάσεις για τον φόρο ακινήτων

[UPD] Θα συνεχιστούν τα σκληρά “παζάρια” τρόικας-ΥΠΟΙΚ έως την Πέμπτη που θα κατατεθεί ο προϋπολογισμός, ανέφερε υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Οικονομικών.

Το μεσημέρι της Δευτέρας ολοκληρώθηκε η σύσκεψη του Γιάννη Στουρνάρα και του Γιάννη Βρούτση με την τρόικα στην οποία συζητήθηκαν όλα τα θέματα.

Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας

επιμένουν ότι δεν πρόκειται να θιγούν μισθοί και συντάξεις, ωστόσο οι τροϊκανοί προβάλουν ισχυρές ενστάσεις στο νέο σχέδιο για τη φορολόγηση των ακινήτων.

Οι δανειστές εκτιμούν ότι το κενό είναι άνω των 250 εκατομμυρίων ευρώ από τις αλλαγές που συμφώνησαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, και είναι απρόθυμοι να αποδεχθούν τις περικοπές στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Nωρίτερα μεταδίδαμε:

Ξεκίνησαν σήμερα το πρωί οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους επικεφαλής της τρόικας με τον προϋπολογισμό του 2014 να βρίσκεται “στον αέρα” (θα κατατεθεί μέχρι την Πέμπτη) λόγω των διαφωνιών για το ύψος του πακέτου των μέτρων που θα ληφθούν.

Μείζον ζήτημα θα αποτελέσει η συμφωνία για τους όρους κάλυψης του δημοσιονομικού κενού της επόμενης χρονιάς όπου οι απαιτήσεις της τρόικας φτάνουν σε νέα μέτρα, τα οποία προσεγγίζουν τα δύο δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα παρουσιάσει στους εκπροσώπους των δανειστών έναν κοστολογημένο κατάλογο με τους τομείς, στους οποίους θα γίνουν οι παρεμβάσεις ενώ θα ενημερώσει τους επικεφαλής της τρόικας ότι η κυβέρνηση θα περικόψει περαιτέρω το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) κατά 250 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί η «τρύπα» που προέκυψε λόγω των αλλαγών στο νομοσχέδιο για τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων.

Η σημερινή συνάντηση θα έχει επίσης το βάρος της μη λύσης για τα περισσότερα από τα προαπαιτούμενα του Σεπτεμβρίου, από τα οποία έχει συμφωνηθεί μόνο ο νέος κώδικας των δικηγόρων. Για τις αμυντικές βιομηχανίες η τρόικα επιμένει ότι η καλύτερη λύση είναι το κλείσιμο, ενώ υπάρχουν προβλήματα και στο θέμα της κινητικότητας και διαθεσιμότητας στο Δημόσιο. Επίσης δεν έχει οριστικοποιηθεί και το θέμα της διευθέτησης των χρεών του Δημοσίου με τις δύο εταιρείες ύδρευσης.

Το υπουργείο Οικονομικών με το υπουργείο Ανάπτυξης θα πρέπει ακόμη να αντιμετωπίσουν και το κοινωνικά ευαίσθητο θέμα των πλειστηριασμών για οφειλές στις τράπεζες, για τους οποίους η τρόικα επιμένει σε πλήρη απελευθέρωση.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Ήδη, η κυβέρνηση έχει καταθέσει προτάσεις για διορθωτικού-διαρθρωτικού χαρακτήρα μέτρα συνολικού ύψους 0,7% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,3 δισ. ευρώ, ώστε να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2014. Προσδιόρισε μάλιστα τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους στηρίζονται οι προτεινόμενες παρεμβάσεις:

1. Μέτρα του υπουργείου Εργασίας για την τόνωση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων και την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και της εισφοροαποφυγής.

-Στην αντιμετώπιση της απόκλισης μεταξύ δηλωθεισών και καταβληθεισών εισφορών (εκτιμώμενο όφελος 350 εκατ. ευρώ).

-Στις νέες ρυθμίσεις χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία (εκτιμώμενο όφελος 150 εκατ. ευρώ).

-Στην κοινή είσπραξη εισφορών κύριας και επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ (εκτιμώμενο όφελος 80 εκατ. ευρώ).

-Στον έλεγχο των συντάξεων και άλλες επιμέρους διασταυρώσεις και εξοικονομήσεις.

2.Έσοδα από αντιμετώπηση της φοροδιαφυγής ύψους 381 εκατ. ευρώ.

3.Αυστηρή εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου σε όλα τα Νομικά Πρόσωπα του Δημοσίου, με επιβολή ποινών στους παραβάτες, για εξοικονόμηση 60 εκατ. ευρώ ή 100 εκατ. αν επεκταθύν οι περικοπές στις ΔΕΚΟ.

4. Έλεγχος των υπερβάσεων στις δαπάνες των εποπτευόμενων φορέων των υπουργείων και πρόστιμα στις «ελαστικές» διοικήσεις τους.

Original article: Συνεχίζεται το παζάρι ΥΠΟΙΚ – τρόικας – Στο Μαξίμου ο Στουρνάρας – Ισχυρές ενστάσεις για τον φόρο ακινήτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα