Διασμένοι οι Βορειοϊρλανδοί από το εκλογικό αποτέλεσμα

15:56 4/3/2017 - Πηγή: BankWars

Το αποτέλεσμα των πρόωρων εκλογών στη Βόρεια Ιρλανδία που παρουσιάζει ακόμα πιο διχασμένους τους πολίτες, “δημιουργεί ανησυχία ότι το ενδεχόμενο να αναλάβει το Λονδίνο απευθείας την εξουσία της επαρχίας είναι αναπόφευκτο”, υποστηρίζει ο Independent.

Οι εκλογές προκηρύχθηκαν προκειμένου να μπει ένα τέλος στην πολιτική διαμάχη μεταξύ του εθνικιστικού κόμματος Σιν Φέιν και του ενωτικού DUP, αφού κατέρρευσε ο κυβερνητικός συνασπισμός τον

οποίον είχαν σχηματίσει. Ωστόσο, “η από κοινού άσκηση της εξουσίας”, όπως ορίζει η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998, “φαίνεται να έχει βυθιστεί στην αβεβαιότητα, αφού το Σιν Φέιν κατάφερε να εξασφαλίσει το μεγαλύτερο ποσοστό από ποτέ”, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

Το Σιν Φέιν, αύξησε τα ποσοστά του περισσότερο και από τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, εξασφαλίζοντας μόλις μία έδρα λιγότερη από τους Ενωτικούς. Τώρα τα δύο μεγαλύτερα κόμματα έχουν στη διάθεση τους τρεις εβδομάδες για να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Η παραίτηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και πρώην ηγέτη του Σιν Φέιν στη Βόρεια Ιρλανδία, Μάρτιν ΜακΓκίνες στις αρχές Ιανουαρίου, οδήγησε στις πρόωρες εκλογές, αφού η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998, προβλέπει ότι η εξουσία πρέπει να είναι μοιρασμένη στα χέρια ενωτικών και εθνικιστών. Ο ΜακΓκίνες παραιτήθηκε όταν η πρωθυπουργός της επαρχίας και ηγέτης του DUP, Αρλίν Φόστερ αρνήθηκε να παραιτηθεί μετά την αποκάλυψη πιθανής εμπλοκής της σε σκάνδαλο διαφθοράς.

Σύμφωνα με δηλώσεις ηγετικών στελεχών του Σιν Φέιν, και της Μισέλ Ο’Νιλ που διαδέχθηκε τον ΜακΓκίνες, το κόμμα δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τους Ενωτικούς, όσο δεν παραιτείται η Φόστερ.

Μιλώντας στον Independent, μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος ο ιστορικός ηγέτης του Σιν Φέιν, Τζέρι Άνταμς είπε ότι ελπίζει πως τώρα το DUP “πήρε το μάθημά του”, ότι η από κοινού άσκηση της εξουσίας στη Βόρεια Ιρλανδία δεν είναι κάτι δεδομένο αλλά βασίζεται στη συνεργασία του Σιν Φέιν. Ο Άνταμς δήλωσε στην εφημερίδα χαρακτηριστικά: “Δεν θα μπορούσαμε να συμμετέχουμε σε αυτή την κυβέρνηση χωρίς την συγκατάθεση του άλλου κυβερνητικού εταίρου, και εκείνοι δεν θα μπορούσαν επίσης να συμμετέχουν χωρίς τη δική μας συγκατάθεση. Ελπίζω να έχουν μάθει το μάθημά τους”. Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, ο Τζέρι Άνταμς επανέλαβε ακόμα την απαίτηση του κόμματος του για άμεση παραίτηση της Αρλίν Φόστερ, όσο εκκρεμεί η ανεξάρτητη έρευνα σε βάρος της, δηλώνοντας ότι “είναι πολύ σοβαρή η κατηγορία εναντίον της, (πρόκειται για) μισό δισεκατομμύριο λίρες από χρήματα φορολογούμενων (που χάθηκαν) ως αποτέλεσμα διαφθοράς ή απάτης. Πρέπει να ερευνηθεί και όσο συνεχίζεται, πρέπει να απομακρυνθεί από την εξουσία”. Τέλος, επεσήμανε ότι “τώρα η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο του DUP για το αν θα κρατήσει τη Φόστερ ως ηγέτη” και είπε ότι αυτός και το κόμμα του έχουν απευθύνει πρόσκληση στις δύο πλευρές για συνάντηση προκειμένου να αποφασίσουν αν μπορούν να συνεχίσουν να ασκούν από κοινού την εξουσία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα