Έκλεισε το ντιλ Peugeot – Opel

Οι PSA Group και General Motors Co. θα ανακοινώσουν την ερχόμενη Δευτέρα την εξαγορά του σκέλους Opel απ' τη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία, δημιουργώντας τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία του χώρου στην Ευρώπη και επιτρέποντας την GM να εξέλθει απ' την ευρωπαϊκή αγορά, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

Όπως

σημειώνουν οι ίδιες πηγές οι δύο αυτοκινητοβιομηχανίες, που ήδη έχουν αποστείλει πρόσκληση σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι την ερχόμενη Δευτέρα, έχουν φθάσει σε ένα πλαίσιο συμφωνία ώστε να ολοκληρωθεί το ντιλ.

Αν και οι τελικές συζητήσεις για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας συνεχίζονται μέσα στο Σαββατοκύριακο, το ΔΣ της PSA άναψε πράσινο φως για τη συναλλαγή, αναφέρουν οι πηγές.

Οι εκπρόσωποι Τύπου των PSA και Opel, που ρωτήθηκαν σχετικά, αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες.

Ένα απ' τα σημεία κλειδιά της διαπραγμάτευσης μέχρι τώρα είναι πώς η PSA μπορεί να εξοικονομήσει 2 δισ ευρώ απ' τη συμφωνία, σύμφωνα με μία πηγή.

Στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ των δύο πλευρών επίσης είναι πώς η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία θα είναι σε θέση να πουλά τα οχήματα με το σήμα της Opel παγκοσμίως και πώς θα συνεχίσει να πουλά η αμερικάνικη εταιρεία τα οχήματα με το σήμα Chevrolet στην Ευρώπη.

Ένα ακόμα σημείο που είναι προς συζήτηση είναι πώς η GM και η PSA θα χειριστούν το συνταξιοδοτικό πλάνο για τους συνταξιούχους της Opel. Το πρόγραμμα είναι υποχρηματοδοτούμενο κατά 9 δισ δολ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Ένα ακόμα πολύπλοκο ζήτημα προς επίλυση είναι οι χρεώσεις που πληρώνει η Opel για την τεχνολογία που χρησιμοποιεί στα αυτοκίνητα της.

Ο διευθύνων σύμβουλος της PSA Κάρλος Ταβάρες σχεδιάζει να επανασχεδιάσει τις ζημιογόνες μπράντες της GM, Opel και Vauxhall, με μία αναδιάρθρωση παρόμοια με αυτή που αναζωογόνησε τις Peugeot και Citroen αποτρέποντας την οικονομική καταστροφή προ τριετίας.

Προκειμένου να έχουν στήριξη της συμφωνίας, στελέχη της PSA περιοδεύουν ανά την Ευρώπη προκειμένου να συναντήσουν εκπρόσωπους των συνδικαλιστικών ενώσεων καθώς και πολιτικών ώστε να τους διαβεβαιώσουν πως οι εργαζόμενοι και τα εργοστάσια θα προστατευτούν.

Εξάλλου οι κυβερνήσεις Γαλλίας και Γερμανίας έχουν υπογραμμίσει την ανάγκη να διαφυλαχθούν οι θέσεις εργασίας και στις δύο χώρες καλώντας την PSA να διασφαλίσει την εργασιακή ειρήνη.

Keywords
Τυχαία Θέματα