ΔΕΠΑ: Ζεστό χρήμα 200 εκατ. στο ταμείο – Κέρδισε στο Διεθνές Δικαστήριο την Botas

09:32 6/3/2020 - Πηγή: BankWars
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΠΑ η τουρκική εταιρεία BOTAS κατέβαλε χθες το σύνολο των αναδρομικών χρεώσεων (πληροφορίες για 200 εκατ ευρώ) που επιδίκασε το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο της Στοκχόλμης (ICC), δικαιώνοντας την ελληνική εταιρεία για μείωση τιμής.Με την καταβολή των αναδρομικών χρεώσεων κλείνει και τυπικά η μακροχρόνια
διαμάχη των δύο εταιρειών διάρκειας 9 ετών.

Ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς δήλωσε:«Πρόκειται για μια ιδιαίτερα θετική είδηση στην πιο κατάλληλη στιγμή, ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αποκρατικοποίησης της εταιρείας».

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Κωνσταντίνος Ξιφαράς δήλωσε:

«Η οριστική διευθέτηση της μακροχρόνιας διαφοράς με την BOTAS και με τρόπο εξαιρετικά επωφελή για τη ΔΕΠΑ, δικαιώνει τις προσπάθειες που καταβάλλουμε όλο αυτό το διάστημα προκειμένου να μειώσουμε το κόστος προμήθειας του φυσικού αερίου, προς όφελος των πελατών και της χώρας μας. Η επιστροφή των αναδρομικών χρεώσεων αυξάνει σημαντικά τη ρευστότητα της ΔΕΠΑ και των πελατών της και ενισχύει κατά πολύ την οικονομική και εμπορική αξία της, η οποία την τοποθετεί στην κορυφή της ενεργειακής πυραμίδας στα Βαλκάνια. Οι υπηρεσίες μας αποτιμούν ήδη το αποτέλεσμα και σύντομα θα προχωρήσουν στον επιμερισμό του ποσού της επιστροφής για κάθε πελάτη».

Η διαφορά ανάμεσα στις δύο εταιρίες ανάγεται στο 2011 και έχει να κάνει με την τιμολόγηση του αερίου από το Αζερμπαϊτζάν που εισάγει η BOTAS και πουλά στη ΔΕΠΑ. Τον Αύγουστο του 2016, η ΔΕΠΑ υπέβαλε στη BOTAS αίτημα αναθεώρησης για μείωση της τιμής προμήθειας του αερίου με τιμή Δυτικής Ευρώπης και συγκεκριμένα τη μεσοσταθμική τιμή αερίου στις εισαγωγές της Γερμανίας. Οι διαπραγματεύσεις δεν τελεσφόρησαν και τον Ιούνιο του 2017 η ΔΕΠΑ προσέφυγε στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο της Στοκχόλμης (ICC)

Keywords
Τυχαία Θέματα