ΧΡΥΣΟΣ – ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: Απέρριψε το ΣτΕ την αίτηση 8 Συλλόγων κατά των μεταλλείων

Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση οκτώ Συλλόγων της Χαλκιδικής που ζητούσαν να ανασταλεί η από 26.7.2011 υπουργική απόφαση με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για τα έργα εγκατάστασης των μεταλλείων χρυσού στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής (αφορούν την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός ΑΕΜΒΧ») και καθορίζονταν οι χώροι απόθεσης παλαιών τελμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό Δημόσιο είχε προβεί στην καταγγελία της σύμβασης με την εταιρεία

«TVX Hellas Α.Ε.» για την εκμετάλλευση των μεταλλείων Χρυσού στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής και στη συνέχεια έγινε εξωδικαστικός συμβιβασμός.

Ακολούθησε νέα σύμβαση (Ν. 320/2004) μεταξύ του Δημοσίου και της καναδικών συμφερόντων εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός ΑΕΜΒΧ» στην οποία μεταβιβάστηκε έναντι του ποσού των 11 εκατ. ευρώ το σύνολο των στοιχείων του ενεργητικού των μεταλλείων Κασσάνδρας.

Στην προκειμένη περίπτωση προσέφυγαν στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο οκτώ σύλλογοι (περιβαλλοντικοί, πολιτιστικοί, γυναικών, αγροτικοί και αλιευτικοί) και ζητούσαν να ανασταλεί η επίμαχη υπουργική απόφαση, ενώ παρέμβαση υπέρ του κύρους της υπουργικής απόφασης έκαναν η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός», το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Χαλκιδικής και ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα