Bruegel: Θα βρεθεί λύση για την Κύπρο – Αναπόφευκτη η φυγή καταθέσεων

Τις τεράστιες απώλειες που έχουν υποστεί οι κυπριακές τράπεζες, υπογράμμισε από τις Βρυξέλλες ο ο Ζολτ Ντάρβας, αναλυτής του think tank Bruegel, ενώ τόνισε ότι χωρίς τη συμμετοχή των καταθετών, η οικονομική βοήθεια προς την Κύπρο

θα ήταν μεγαλύτερη, και το κυπριακό χρέος δεν θα ήταν βιώσιμο.

Ωστόσο, ο αναλυτής του Bruegel, αναγνώρισε ότι οι Ευρωπαίοι όφειλαν να είχαν προστατέψει τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, κάτι το οποίο πρέπει να διορθώσουν στην επόμενη λύση που θα δώσουν για την Κύπρο. Ο Ζ. Ντάρβας προέβλεψε ότι όταν θα ανοίξουν οι κυπριακές τράπεζες, στις 26 Μαρτίου, η φυγή των καταθέσεων θα είναι αναπόφευκτη. Εκτίμησε, ωστόσο, ότι η κρίση μπορεί να ξεπεραστεί. Στο καταστροφικό σενάριο οι Κύπριοι να μη συμφωνήσουν με τους εταίρους τους στην ευρωζώνη, ο Ζ. Ντάρβας εκτιμά ότι η χώρα θα χρεοκοπήσει και η παραμονή της στην ευρωζώνη θα είναι αβέβαιη. Στην περίπτωση αυτή, οι κυπριακές τράπεζες θα στέρευαν και θα υποχρεώνονταν να επαναφέρουν την κυπριακή λύρα, με καταστροφικές συνέπειες για το ΑΕΠ της χώρας. Οι συνέπειες για την υπόλοιπη ευρωζώνη είναι σίγουρες, αλλά όχι απόλυτα προβλέψιμες, προσέθεσε ο Ζ. Ντάρβας.

Όπως σημείωσε, η φυγή καταθέσεων από τις χώρες του Νότου προς τη Γερμανία, θα ήταν πολύ πιθανή. Τέλος, ο Ζ. Ντάρβας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι εντός των επόμενων ημερών θα βρεθεί λύση για την Κύπρο και εκτίμησε ότι οι χώρες της ευρωζώνης θα αυξήσουν την οικονομική βοήθεια προς το Νησί, κατά περίπου 1,3 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο «κούρεμα» των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ, το οποίο, κατά τον Ζ. Ντάρβας, δεν θα γίνει.

Keywords
Τυχαία Θέματα