ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Ποιές μετοχές διανέμουν υψηλά μερίσματα στους μετόχους

Αρκετές είναι οι μετοχές του Χρηματιστηρίου της Αθήνας που επιστρέφουν συστηματικά χρήματα στους μετόχους τους. Δείτε κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα (δεν είναι τα μόνα) που στέλνουν …ταμείο:

Autohellas: Μετά από απόφαση έκτακτης γενικής συνέλευσης, η εισηγμένη θα διανείμει στις 2 Δεκεμβρίου ποσό 0,21 ευρώ ανά σημερινή μετοχή με τη μορφή της επιστροφής κεφαλαίου. Η εισηγμένη που έχει «γυρίσει» πολλές φορές κατά το παρελθόν χρήματα στους μετόχους της, έχει σημειώσει (με βάση το κλείσιμο της 12ης Νοεμβρίου) άνοδο 140%

το τελευταίο δωδεκάμηνο και 153% την τελευταία πενταετία, όταν κατά την ίδια περίοδο ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ έχει υποχωρήσει κατακόρυφα (-42,9%).

Quest Holdings: Για την 21η Νοεμβρίου προγραμματίζεται η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας προκειμένου να επιστραφεί στους μετόχους 0,275 ευρώ ανά σημερινή μετοχή. Η Quest Holdings διαθέτει θετικό καθαρό ταμείο και έχει προχωρήσει σε σημαντική επιστροφή κεφαλαίου και κατά το παρελθόν. Η μετοχή έχει κερδίσει (με βάση το κλείσιμο της 12ης Νοεμβρίου) 102,5% κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο και 100% κατά την τελευταία πενταετία!

ΚΡΙ-ΚΡΙ: Τον Σεπτέμβριο του 2013 η σερραϊκή γαλακτοβιομηχανία επέστρεψε στους μετόχους της 0,06 ευρώ ανά μετοχή, πράγμα που έχει επαναλάβει αρκετές φορές κατά τα τελευταία χρόνια. Με βάση το κλείσιμο της 12ης Νοεμβρίου, ο τίτλος έχει σημειώσει άνοδο 136,8% το τελευταίο δωδεκάμηνο και 207,5% κατά την τελευταία πενταετία.

Motor Oil: Πολιτική του πετρελαϊκού Ομίλου κατά τα τελευταία χρόνια είναι η πάγια διανομή του υποχρεωτικού μερίσματος και συνήθως μιας επιπρόσθετης επιστροφής κεφαλαίου. Έτσι, στις 12 Νοεμβρίου διανεμήθηκε ποσό 0,10 ευρώ ανά μετοχή. Ο τίτλος έχει καταγράψει κέρδη 17,6% κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο και 6,14% κατά την τελευταία πενταετία (χωρίς την προσμέτρηση των μερισμάτων).

MEVACO: Στις 22 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας με θέμα την επιστροφή κεφαλαίου 0,07 ευρώ ανά μετοχή. Η εισηγμένη, παρά την αρνητικότατη συγκυρία των τελευταίων ετών, έχει κατά διαστήματα διανείμει μερίσματα, ενώ έχει προχωρήσει σε επιστροφή κεφαλαίου μία ακόμη φορά. Κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο, ο τίτλος έχει κερδίσει 53,4%, ενώ κατά την πενταετία έχει υποχωρήσει κατά 11%, δηλαδή πολύ λιγότερο σε σχέση με το μέσο όρο της αγοράς.

Σε μια ακόμη επιστροφή κεφαλαίου (0,10 ευρώ ανά μετοχή) προχώρησε φέτος (πρώτο εξάμηνο) η εταιρεία Στέλιος Κανάκης, η μετοχή της οποίας έχει καταγράψει κέρδη 106% το τελευταίο δωδεκάμηνο και 16% την τελευταία πενταετία.

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή επέστρεψε τον Σεπτέμβριο στους μετόχους της 0,09 ευρώ ανά μετοχή, με τον τίτλο της να έχει κερδίσει 74,8% το τελευταίο δωδεκάμηνο και 9,1% την τελευταία πενταετία.

Άλλες τέτοιες περιπτώσεις υψηλών μερισμάτων ή/και επιστροφών κεφαλαίου έχουμε για παράδειγμα τις παρακάτω: Καρέλιας (+396% στην πενταετία), MLS (+382% στην πενταετία), ΜΕΤΚΑ (+67% στην πενταετία), Ευρωπαϊκή Πίστη (+56,4% στην πενταετία), ΕΧΑΕ, Πλασίο και αρκετές άλλες.

ΠΗΓΗ: EURO2DAY

Original article: ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Ποιές μετοχές διανέμουν υψηλά μερίσματα στους μετόχους.

Keywords
Τυχαία Θέματα