ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ: Ποιοί πληρώνουν έξτρα την “εξέγερση” των βουλευτών

Οι μεγάλοι «χαμένοι» είναι οι «μεσαίοι» και «μεγάλοι» ιδιοκτήτες και σίγουρα όσοι έχουν ακίνητη περιουσία που η αντικειμενική της αξία υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ ανά φορολογούμενο (600.000 για ένα ζευγάρι) , ποσό το οποίο θα καθοριστεί ως νέο αφορολόγητο όριο, αντικαθιστώντας αυτό των 200.000 ευρώ του ΦΑΠ.

Ουσιαστικά, με τις κινήσεις που έκανε η κυβέρνηση για να κατευνάσει τις αντιδράσεις διατηρεί τον ΦΑΠ προκειμένου να καλύψει τις απώλειες από τις ελαφρύνσεις των

αγροτεμαχίων και των μικρών ιδιοκτητών στα αστικά κέντρα και στην περιφέρεια, καθώς από τη φορολόγηση του συνόλου πλέον της ακίνητης περιουσίας των «εχόντων» περιουσία άνω των 300.000 – 350.000 ευρώ, με συντελεστές από 0,2% έως και 1%, υπολογίζει ότι θα μπουν στα δημόσια ταμεία περί τα 500 – 600 εκατ. ευρώ.

Οι περίπου 280.000 ιδιοκτήτες πάντως θα επιβαρυνθούν διπλά, αφού θα πληρώσουν και το νέο φόρο που θα επιβάλλεται σε όλα τα ακίνητα από το πρώτο ευρώ αντικειμενικής αξίας, χωρίς αφορολόγητο όριο, ενώ μεγαλύτερη είναι και η «ζημιά» για τη μεσαία ιδιοκτησία, αφού οι κύριοι ακινήτων με αντικειμενική αξία άνω των 140.000 ευρώ θα κληθούν να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη καθώς αυξάνονται οι συντελεστές με βάση το αρχικό σχέδιο.

Επιπλέον θα επιβαρύνονται και όσοι έχουν οικόπεδα οι οποίοι δεν πλήρωναν ποτέ τίποτε, εκτός από Φόρο Ακίνητης Περιουσίας εφόσον ξεπερνούσε η συνολική ακίνητη περιουσία τους τις 200.000 ευρώ.

- Σημαντική επιβάρυνση στα Λατομεία, όπου ο συντελεστής χρήσης πηγαίνει στο 5% αλλά και στις υπαίθριες εκθέσεις που πάει στο 8!

Συμπληρωματικός φόρος: θα έχει τη λογική του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) που ισχύει και σήμερα.Θα επιβάλλεται στο σύνολο της αξίας των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών οικοπέδων που κατέχουν τα φυσικά πρόσωπα, με αφορολόγητο όριο στα 300.000 ευρώ, από 200.000 ευρώ που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία για τον ΦΑΠ.

Αν οι συντελεστές του συμπληρωματικού φόρου ξεκινούν όχι από 0,2%, όπως ισχύει για τον ΦΑΠ, αλλά από 0,1% (για ακίνητες περιουσίες συνολικής αξίας λίγο πάνω από το αφορολόγητο όριο των 300.000 ευρώ) θα υπάρξει έκπτωση 50%-70% σε σχέση με τον ΦΑΠ.

Πχ για ακίνητα αντικειμενικής αξίας 350.000 ευρώ, ο ιδιοκτήτης θα πληρώνει Συμπληωματικό φόρο 50 ευρώ αντί γι ΦΑΠ 300 ευρώ. Αν ο χαμηλός συντελεστής παραμείνει 0,2%, θα πληρώνει συμπληρωματικό φόρο 100 ευρώ αντί 300 ευρώ που πλήρωνε για ΦΑΠ.

Η κλίμακα για τα μεγαλύτερης αξίας ακίνητα δεν έχει παρουσιαστεί, αλλά θα φθάνει και στο 1% για περιουσίες αξίας άνω των 5 εκατομμυρίων ευρώ.

ΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΓΙΑ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Στο νέο σχέδιο νόμου, θα προβλέπεται η μείωση των συντελεστών του φόρου μεταβίβασης από 8% και 10% στο 3% και 5% αντίστοιχα.

Original article: ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ: Ποιοί πληρώνουν έξτρα την “εξέγερση” των βουλευτών.

Keywords
Τυχαία Θέματα