ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Γιατί “σφυροκοπούνται” οι μετοχές των τραπεζών

12:41 6/8/2014 - Πηγή: BankWars

Προς νέα χαμηλά τριών μηνών συνεχίζεται η διόρθωση του Χ.Α. με τις τραπεζικές μετοχές να οδηγούν την πτώση. Στο επίκεντρο καταιγιστικών ρευστοποιήσεων βρίσκονται σήμερα Πειραιώς και Alpha ενώ σημαντικές είναι οι πιέσεις και στην Εθνική.

Τα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια άνοιξαν και συνεχίζουν πτωτικά λόγω των γεωπολιτικών ανησυχιών. Η κλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία παίζει σημαντικό ρόλο στην πτώση και της ελληνικής αγοράς, αλλά όχι τον μοναδικό.

Οι κωδικοί

με περιθώριο μόχλευσης (margin) φαίνεται πως απασχολούν και σήμερα την αγορά αφού σε αρκετά χρηματιστηριακά γραφεία επιταχύνονται οι πωλήσεις δεικτοβαρών μετοχών.

Επίσης, είναι προφανές πως οι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί με τις τράπεζες καθώς θεωρούν πιθανό να χρειαστούν νέα κεφάλαια μετά τα stress tests της ΕΚΤ.

Αναλυτές σημειώνουν επίσης πως υπάρχει φόβος η Ελλάδα να την …πατήσει όπως η Πορτογαλία πλέον σημειώνοντας πως η φημολογούμενη αποχώρηση της Τρόικας επιβαρύνει το κλίμα καθώς οι (ούτως ή άλλως επιθετικοί ξένοι) επενδυτές και τα hedge funds που έχουν επενδύσει στην ανάκαμψη φοβούνται εκτροχιασμό του ελληνικού προγράμματος.

Δεν είναι τυχαίο πως καταγράφεται επιδείνωση σήμερα στα ελληνικά ομόλογα με μεγάλη πτώση τιμών και αύξηση των spreads. Στην ελληνική 10ετία λήξης 2024 το εύρος τιμών αγοράς και πώλησης, διαμορφώνεται στις 76,75 με 78,15 μονάδες βάσης ή απόδοση 6,57% από 6,11%. Το spread βρίσκεται στις 546 από 511 μονάδες βάσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Θα χρειαστούν ή όχι νέα κεφάλαια; Αντικρουόμενες εκτιμήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα