Χατζηδάκης: Στόχος η επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες

Στις προτεραιότητες του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για την επιστροφή στην ανάπτυξη αναφέρθηκε ο κ. Κωστής Χατζηδάκης, στο πλαίσιο σημερινής συνέντευξης Τύπου. Σημείωσε ότι για να ενισχυθεί η ρευστότητα πρέπει αν προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, η εξόφληση των οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες και επιχειρήσεις και η διαμόρφωση των προϋποθέσεων για την επιστροφή των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες.

Και
τα τρία εξαρτώνται άμεσα ή έμμεσα από τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, οι οποίες είναι κομβικής σημασίας, ενώ από την ολοκλήρωσή τους εξαρτάται το εάν θα αρθεί το κλίμα αβεβαιότητας από την ελληνική οικονομία.Στο μέτωπο των υποδομών, η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης αναφέρθηκε στα χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης των επεκτάσεων ορισμένων από τα μεγάλα έργα, τα οποία έχουν παγώσει. Πρόκειται για τις επεκτάσεις του μετρό της Αθήνας, με αυτήν προς Ανθούπολη να αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2013. Αντίστοιχα η επέκταση της γραμμής προς Ελληνικό προγραμματίζεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούλιο του 2013, ενώ αυτή προς Χαϊδάρι το Σεπτέμβριο του 2013.Σύμφωνα με όσα εξήγγειλε ο κ. Χατζηδάκης το τμήμα ΣΚΑ-Τρεις Γέφυρες του προαστιακού σιδηροδρόμου αναμένεται να ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο του 2012. Το αρμόδιο υπουργείο αναφέρθηκε επίσης στις νέες διπλές σιδηροδρομικές γραμμές (Τιθορέα-Λιανοκλάδι-Δομοκός και Αθήνα-Πάτρα) οι οποίες εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν το Δεκέμβριο του 2015.

Για τους οδικούς άξονες, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι ο αυτοκινητόδρομος Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο Σεπτέμβριο και ο κλάδος Λεύκτρο-Σπάρτη μέσα στο 2014. Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στους κάθετους άξονες της Εγνατίας Οδού, των οποίων προωθείται η αποπεράτωση, όπως και στην ολοκλήρωση των εργασιών στο βόρειο οδικό άξονα της Κρήτης, στο τμήμα της ΠΑΘΕ που συνδέεται με το λιμάνι και την πόλη της Πάτρας αλλά και στην αναβάθμιση του αερολιμένα Μακεδονία της Θεσσαλονίκης (έως το Δεκέμβριο του 2015) .Εξήγγειλε επίσης την επαναδημοπράτηση του αεροδρομίου στο Καστέλλι Ηρακλείου.

Αναφορικά με τις αστικές συγκοινωνίες, έγινε γνωστό ότι προωθούνται οι διαγωνισμοί για την Τηλεματική των αστικών συγκοινωνιών, το ηλεκτρονικό εισιτήριο και την πιστοποίηση των συγκοινωνιακών υπηρεσιών. Στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να πατάξει την εισιτηριοδιαφυγή σε ποσοστό έως και 50% έως το τέλος της χρονιάς.

Η Ελλάδα σχεδιάζει “ειδικές οικονομικές ζώνες”

Η Ελλάδα σχεδιάζει να δημιουργήσει “ειδικές οικονομικές ζώνες” για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων και τον απεγκλωβισμό της οικονομίας της από την ύφεση, δήλωσε εξάλλου ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης.

Οι ζώνες αυτές θα προσφέρουν στους επενδυτές φορολογικά και διοικητικά κίνητρα. Η Αθήνα βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν για να πάρει το “πράσινο φως” για την κίνηση, σύμφωνα με τον υπουργό.

“Πιστεύουμε ότι οι ζώνες αυτές θα δώσουν ώθηση στην πρα

Keywords
Τυχαία Θέματα