Χατζηδάκης: Στόχος η αύξηση των εξαγωγών στο 16% του ΑΕΠ

Την ελαχιστοποίηση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου έως το 2014 και την ενίσχυση των εξαγωγών από 10,3% του ΑΕΠ που είναι σήμερα, σε 16% το 2014 έθεσε σήμερα ως κύριους στόχους ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης.

Παράλληλα, παρουσίασε τις δύο άμεσες πρωτοβουλίες στο ευρύτερο πλαίσιο της εξωστρέφειας. Η πρώτη αφορά στη συγχώνευση ΔΕΘ

και Helexpo, με τη συνεργασία όλων των συναρμόδιων υπουργείων. Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θα παρουσιάσει το σχετικό νομοσχέδιο στο αμέσως επόμενο διάστημα. «Από τη διαβούλευση που έγινε μέχρι στιγμής, υπάρχει μία σύγκλιση απόψεων, ώστε να μην ενταχθεί ο ΟΠΕ στο σχήμα και, επομένως, σε ό,τι αφορά τον ΟΠΕ και σε συνεργασία με τους ειδικούς της ολλανδικής κυβέρνησης και της Task Force, προχωρούμε στη ριζική ανασυγκρότηση του Οργανισμού, έτσι ώστε να γίνει πιο σύγχρονος, πιο λειτουργικός και να προσαρμοσθεί στα ευρωπαϊκά και διεθνή δεδομένα», πρόσθεσε.

Η δεύτερη αφορά στη δημιουργία και λειτουργία του Συντονιστικού Συμβουλίου Εξωστρέφειας με απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Στόχος του είναι ο καλύτερος συντονισμός και η αποτελεσματικότερη διαχείριση των ζητημάτων εξωστρέφειας. Το Συμβούλιο θα συνεδριάζει τακτικά, κάθε δύο με τρεις εβδομάδες. Θα έχει ως στόχο την αποφυγή αλληλοκαλύπτόμενων δράσεων, αλλά και τη συνεργασία των υπουργείων και των φορέων για τη μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων στην προσπάθεια για εξωστρέφεια της οικονομίας.

Στη συνέχεια παρουσίασε την Εθνική Στρατηγική για τις εξαγωγές η οποία στηρίζεται σε τρεις βασικούς άξονες:

• Ο πρώτος άξονας συνίσταται στη διευκόλυνση εξωτερικού εμπορίου.
• Ο δεύτερος άξονας είναι η διεύρυνση της εξαγωγικής βάσης της Ελλάδας, δηλαδή του αριθμού των εταιριών που εξάγουν και των προϊόντων που εξάγονται.
• Ο τρίτος άξονας αφορά την προώθηση των εξαγωγών. Στόχος είναι τα παραγόμενα προϊόντα να βρουν αγοραστές στο εξωτερικό, μέσω της επαναπροσέγγισης των παραδοσιακών προορισμών και τη διείσδυση σε νέες αναδυόμενες αγορές και δίκτυα.

Παράλληλα, εφαρμοστεί ο οδικός χάρτης τότε θα έχουμε, μέχρι το 2015:
• Αύξηση κατά 10% της αξίας των εξαγωγών
• Αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,7%
• 80.000 νέες θέσεις εργασίας

Keywords
Τυχαία Θέματα