Χ.Α: Το μαρτύριο του Ταντάλου

Ο κίνδυνος από την δράση των hedge funds που «παίζουν» πάνω-κάτω την Σοφοκλέους αδιαφορώντας για το αύριο.

Παρά τις φιλότιμες και σε έναν βαθμό προσπάθειες στήριξης των αποτιμήσεων των ελληνικών Blue Chips, στις τελευταίες συνεδριάσεις είναι κάτι παραπάνω από εμφανές και για τον πλέον νεόκοπο fund manager πως η ουρά των ρευστοποιήσεων στο

ταμπλό της «Λ.Αθηνών» είναι τέτοια που δεν αντιμετωπίζεται εύκολα με παρεμβάσεις.

Η διαφορά της κατάστασης που διαμορφώνεται στο Χ.Α. σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα έγκειται στο ότι σήμερα η διεθνής τάση έχει ανατραπεί και η μεταβλητότητα (volatility) έχει ανακτήσει τα προηγούμενα επίπεδά της, ενώ πριν από μερικές μέρες η αντίδραση από το χαμηλό και η επαφή του Γενικού Δείκτη με τις 950 μονάδες κατέστησε τη διαδικασία του «ξεφορτώματος» πιο εύκολη υπόθεση. Ενώ σήμερα το περιβάλλον επιβάλλει πιο επιθετική τακτική για όσους έχουν εντολή για μείωση θέσεων κυρίως στις τραπεζικές μετοχές, συν του ότι το εύθραυστο πολιτικό σκηνικό αναγκάζει εκείνους που θεώρησαν πως θα καταφέρουν να ρευστοποιήσουν με ηπιότερο τρόπο να βιαστούν. Υπό αυτή την οπτική γωνία, λοιπόν, μάλλον έχουν δίκιο όσοι παρομοιάζουν την εικόνα των τελευταίων ημερών με το «μαρτύριο του Ταντάλου» που κάθε φορά που κατάφερνε να ανεβάσει τον βράχο στην κορυφή μια αόρατη δύναμη τον γύριζε προς τα πίσω και από εκεί που ξεκίνησε.


Οι αμφίρροπες δυνάμεις

Με πιο απλά λόγια, αυτή την ώρα στον κύκλο της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς υπάρχουν δυο αμφίρροπες δυνάμεις, που συχνά πυκνά υπερισχύει η μία της άλλης, ωστόσο ουδείς μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια το ποιος τελικά θα νικήσει.

Με δεδομένη την τραυματισμένη αξιοπιστία της χώρας λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας έναντι των ξένων θεσμικών επενδυτών, κατάσταση που έχει οδηγήσει, σε μπαράζ εντολών αναγκαστικών πωλήσεων από τα hedge funds ένας ακόμα κίνδυνος έρχεται να προστεθεί στο ήδη εύθραυστο περιβάλλον και αυτός δεν είναι άλλος από τους επαγγελματίες traders ή αλλιώς τους κερδοσκόπους που αναλόγως της τάσης ποντάρουν long ή short και με απλά λόγια κάνουν άνω κάτω το ταμπλό.

Να εξελιχθεί, δηλαδή, ένα ακόμα παιχνίδι στα πρότυπα εκείνων που έλαβαν χώρα την τελευταία διετία. Και μπορεί να μην πρόκειται για τίποτα περισσότερο από το συνηθισμένο trading των διεθνών καρχαριών που αξιοποιούν τις συγκυρίες ακόμα και στο χρηματιστήριο της Wall Street, όμως για τα δεδομένα του Χ.Α. κάνει ακόμα χειρότερα τα πράγματα και κρατά μακριά έστω και τους λίγους μεσομακροπρόθεσμους διαχειριστές που ενδεχομένως θα θελήσουν να ξεκινήσουν το χτίσιμο θέσεων, με προοπτική την καλή εξέλιξη των δημοσιονομικών και του σχεδίου εξυγίανσης της οικονομίας.


Ωστόσο, και για να ξεκινήσουμε αυτή τη φορά με το αρνητικό σενάριο, μια και πήρε εκ νέου τα σκήπτρα των μεγαλύτερων πιθανοτήτων, πρέπει να πούμε πως μεγάλοι διεθνείς κερδοσκοπικοί πόλοι τις προηγούμενες μέρες μείωσαν κατά 10% περίπου τις short positions που είχαν ανοίξει στα προθεσμιακά συμβόλαια του «20άρη».

Keywords
Τυχαία Θέματα