Χ.Α: Στήνονται γραμμές άμυνας

Γραμμές άμυνας στήνουν οι αθέατοι market makers του ελληνικού Χρηματιστηρίου στην περιοχή των 780 – 800 μονάδων, ώστε να κρατηθεί η αγορά σε αυτά τα επίπεδα και αποφευχθεί πτωτική κίνηση κάτω χαμηλότερα από αυτή την περιοχή.Ωστόσο οι επαγγελματίες διαχειριστές δεν πρόκειται να κοιμηθούν ήσυχα πριν ξεκαθαρίσει το θέμα της εκταμίευσης της δόσης. Και προσθέτουν πως, αν δεν ξεπεραστεί η πιθανότητα πολιτικής αστάθειας, τότε πολύ απλά θα έχουμε μια ακόμα κατά κράτος νίκη των «σορτάκηδων».

Βέβαια, όλοι

οι εμπλεκόμενοι με τη Σοφοκλέους γνωρίζουν πολύ καλά πως το Χρηματιστήριο αυτή την περίοδο αποτελεί την δέκατη αν όχι πιο μακρινή προτεραιότητα της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου, με αποτέλεσμα να μη λαμβάνονται καθόλου υπόψη παρενέργειες που μπορεί να προκύψουν στην αγορά εάν ενταθούν οι τριγμοί στην κυβέρνηση συνασπισμού. Ωστόσο, έστω και σε παρασκηνιακό επίπεδο, οι κινήσεις στήριξης δείχνουν πως υπάρχουν κάποιοι που είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν το επόμενο διάστημα στον όποιο καλλωπισμό της εικόνας και φυσικά αυτό δεν το πράττουν ούτε λόγω της καλής τους της καρδιάς, ούτε γιατί θεωρούν πως το timing είναι κατάλληλο για αγορές. Πρόκειται με άλλα λόγια για ένα αμυντικό window dressing που γίνεται συντονισμένα από τους μεγάλους παίκτες του Χ.Α., οι όποιοι για τους δικούς του λόγους ο καθένας θέλουν όσο το δυνατόν πιο βελτιωμένες αποτιμήσεις συν του ότι οσονούπω κλείνουν και τα βιβλία των hedge funds και οι διαχειριστές ελπίζουν πως δεν θα εκμηδενιστούν οι επιδώσεις που κατάφεραν έως τώρα με μεγάλο κόπο και ακόμα μεγαλύτερο ρίσκο.

Στο παιχνίδι οι ανάδοχοι

Το κάνουν λοιπόν αφενός γιατί υπάρχουν δεσμεύσεις από την πλευρά συγκεκριμένων ξένων οίκων που λειτουργούν ή θα λειτουργήσουν ως ανάδοχοι στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών και αφετέρου γιατί οι θέσεις που διατηρούν οι ίδιοι και οι πελάτες τους στα ελληνικά χαρτιά πρέπει να προστατευτούν και εν πάση περιπτώσει να μην αφεθούν στην τύχη τους σε μια ενδεχομένη φάση από «panic sales» ή αλλιώς «πωλήσεις πανικού» που μπορούν να κάνουν ακόμα χειρότερα τα πράγματα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ από ισχυρά dealing rooms της Ελβετίας και του Λουξεμβούργου, χαρτοφυλάκια της Goldman Sachs και της Credit Suisse «μαρκετάρουν» σταθερά τον τίτλο της Εθνικής και η αίσθηση που επικρατεί είναι πως δύσκολα θα αφήσουν την τιμή να απομακρυνθεί περαιτέρω από το σημείο των 1,50 ευρώ.

Cross buy

 Παράλληλα, πληροφορίες από εγχώρια dealing rooms επιβεβαιώνουν την πρακτική του «cross buy» που πρακτικά σημαίνει πως κάποιες ελληνικές τράπεζες -βοηθάνε στο ταμπλό η μία τις μετοχές της άλλης, ενώ έχουν επιστρατευτεί και συγγενικά hedge funds. Επιπροσθέτως τα ίδια τα κεντρικά «boxes» των τραπεζών δημιουργούν ή τέλος πάντων συντηρούν την ήδη μειωμένη εμπορευσιμότητα και όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό ο ευρύτερος προβληματισμός έχει να κάνει με το τι θα γινόταν αν δεν υ

Keywords
Τυχαία Θέματα