Χ. Γώγος: Μείωση των κρουσμάτων από την επόμενη εβδομάδα- Η αγορά να ανοίξει στο τέλος του μήνα

Σταδιακή αποκλιμάκωση με μείωση των κρουσμάτων αλλά και πίεση στο ΕΣΥ, προέβλεψε από την ερχόμενη εβδομάδα,  από την άλλη εβδομάδα ο καθηγητής Παθολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ για ένα δυνατό τρίτο κύμα πανδημίας, τόνισε, ότι τα κρούσματα θα διατηρηθούν σε αυτά τα επίπεδα για 3-4 ημέρες ακόμα, ενώ εξέφρασε ανησυχία, τόσο για την περιοχή της Αττικής, με τον μεγάλο αριθμό κατοίκων, όσο και για το επιδημιολογικό φορτίο και τη διασπορά του ιού σε  πολλές περιοχές της χώρας.

«Αυτή τη στιγμή το κόκκινο έχει εξαπλωθεί

παντού», υπογράμμισε ο καθηγητής. «Χθες είχαμε αυξημένα κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη και στη Λάρισα, στην Αχαΐα, ενώ παρατηρούνται σταθερά πάνω από 100 κρούσματα την ημέρα. Ταυτόχρονα, ενώ η Κρήτη  ήταν μια πράσινη περιοχή, τώρα πέρασε στο βαθύ κόκκινο», πρόσθεσε.

Ο λόγος της αύξησης των κρουσμάτων κατά τον κ. Γώγο, είναι η δυσκολία στην τήρηση των περιοριστικών μέτρων, και η κούραση των πολιτών, με τον ιό να έχει περάσει τώρα στις κοινωνικές σχέσεις και μέσα στις οικογένειες. Παράλληλα, όπως εξήγησε,, τα μεταλλαγμένα στελέχη είναι αποδεδειγμένο πια ότι έχουν αυξημένη μεταδοτικότητα, που μπορεί να κυμαίνεται από 30%-60%, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζει τον αριθμό των κρουσμάτων.

Ο καθηγητής υπογράμμισε ωστόσο ότι η λήψη νέων περιοριστικών μέτρων είχε θετικό αντίκτυπο, καθώς η κινητικότητα φαίνεται να έχει περιοριστεί σε σημαντικό βαθμό, γεγονός που, όπως είπε,  θα φανεί στην αποκλιμάκωση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες., τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή βιώνουμε τα αποτελέσματα των προηγούμενων ημερών.

Ακόμη για το ΕΣΥ , ανέφερε ότι πρέπει να βοηθήσουν και οι ιδιώτες γιατροί.  «Σήμερα δεν υπάρχει επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, αλλά συνεργασία», ανέφερε, επισημαίνοντας  ότι «το 60% των ΜΕΘ στα ιδιωτικά νοσοκομεία είναι κατειλημμένο από non covid περιστατικά, ενώ έχουν δοθεί και γιατροί στο ΕΣΥ».

Αναφερόμενος στην αγορά, ο κ. Γώγος σημείωσε ότι θα προτιμούσε να δει τη λειτουργία της στο τέλος του μήνα, δηλαδή τις 29 Μαρτίου, διότι όπως εξήγησε αυτές τις 2 εβδομάδες  το ΕΣΥ  θα δεχθεί μεγάλη πίεση.

Συμπλήρωσε δε, ότι εξετάζεται το παράλληλο άνοιγμα σε περιοχές που είναι πιο «αθώες», όπως τις χαρακτήρισε ως προς τη διασπορά του ιού,  προσθέτοντας ότι η αγορά έχει προτεραιότητα σε σχέση με τα σχολεία, διότι  υπάρχει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, αλλά και κοινωνικό, καθώς οι πολίτες δεν μπορούν να κάνουν τις αγορές τους.

Ωστόσο, σημείωσε ότι «τα σχολεία έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα, καθώς η Γ’ Λυκείου θα δώσει εξετάσεις σε λίγο καιρό, ενώ οι φοιτητές δεν μπορούν να παρακολουθήσουν εργαστήρια και κλινικές».

«Και τα δύο θα πρέπει να ανοίξουν δεδομένης της δυνατότητας ευρείας χρήσης των τεστ», υπογράμμισε ο κ. Γώγος,, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι με τα σημερινά δεδομένα δεν γίνεται να υπάρξει παρέλαση την 25η Μαρτίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα