Μπομπ Ντάιαμοντ (Credicom): «Η Ελλάδα προσφέρει εξαιρετικές ευκαιρίες»

12:01 6/2/2018 - Πηγή: BankWars

Ο μεγαλοεπενδυτής Μπόμπ Ντάιαμοντ μιλάει στην Κ για τα σχέδια της Credicom στην ελληνική αγορά.

Συνέντευξη στον ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΑΝΝΗ

Την αισιοδοξία τους για τις δυνατότητες και προοπτικές της ελληνικής οικονομίας υπογραμμίζουν σε συνέντευξή τους στην «Κ» ο Μπομπ Ντάιαμοντ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Atlas Merchant Capital,

η οποία έχει αποκτήσει την Credicom, καθώς επίσης και ο πρόεδρος της Credicom Κοράντο Πασερά, πρώην διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής τράπεζας Intesa Sanpaolo και η διευθύνουσα σύμβουλος της Credicom Αναστασία Σακελλαρίου. Θεωρούν ότι ο κίνδυνος του Grexit έχει εξαλειφθεί και ότι η χώρα ήδη βρίσκεται σε τροχιά βιώσιμης ανάκαμψης, αρκεί να συνεχιστούν η δημοσιονομική πειθαρχία και οι μεταρρυθμίσεις.

– Οι ελληνικές τράπεζες βρέθηκαν στο επίκεντρο της κρίσης. Πώς αποφασίσατε να επενδύσετε σε τράπεζα;

– Μπ. Ντ. Η Ευρώπη και ιδιαίτερα οι χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, με την Ελλάδα να ξεχωρίζει, προσφέρουν εξαιρετικές επενδυτικές ευκαιρίες. Η Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες χώρες που αισθάνθηκαν τις επιπτώσεις, αρχικά της παγκόσμιας και κατόπιν της ευρωπαϊκής κρίσης και υποχρεώθηκε σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Πλέον, ο τραπεζικός τομέας στην Ελλάδα είναι από τους πλέον συγκεντρωμένους κλάδους στην Ε.Ε. και προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες. Βλέποντας τις σημαντικές ανάγκες ρευστότητας των ελληνικών επιχειρήσεων σε συνδυασμό με την ταχύτατη επέκταση της ψηφιακής τραπεζικής νιώσαμε ότι οι συνθήκες είναι ώριμες να προχωρήσουμε στη δημιουργία μιας νέας ελληνικής τράπεζας, που θα αλλάξει τα δεδομένα στην αγορά.

– Η κρίση στην Ελλάδα αναζωπυρώθηκε πολλές φορές τα τελευταία χρόνια. Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο νέου εκτροχιασμού;

– Κ. Π. Πιστεύουμε ότι μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 υπήρξε μια ριζική αλλαγή στη χώρα, καθώς το τρίτο μνημόνιο και η διαφύλαξη της θέσης της Ελλάδας στην Ευρωζώνη απέσπασαν συντριπτική πολιτική υποστήριξη. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση συμφωνούν στην ευρωπαϊκή κατεύθυνση της χώρας. Αυτό επιβεβαιώθηκε από την επιτυχημένη ολοκλήρωση της 1ης, της 2ης και τώρα της 3ης αξιολόγησης, εξαλείφοντας τον κίνδυνο του Grexit.

– Μπ. Ντ. Αισθάνομαι ότι οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν την αισιοδοξία μας. Σας θυμίζω ότι εμείς διαβλέποντας μεγάλες τις δυνατότητες και προοπτικές ανάκαμψης της Ελλάδας προχωρήσαμε το 2016 στην εξαγορά της Credicom. Φυσικά η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις, με σημαντικότερη το υψηλό δημόσιο χρέος, ωστόσο υπάρχει ένα αποδεδειγμένο ιστορικό συνεργασίας με την Ε.Ε. που δημιουργεί εμπιστοσύνη ότι θα αντιμετωπιστούν ενδεχόμενες νέες προκλήσεις. Ασφαλώς, οι πολιτικές συνθήκες μπορούν να μεταβληθούν, ωστόσο πιστεύουμε ότι οι κίνδυνοι και η αβεβαιότητα των προηγούμενων ετών είναι πίσω μας.

– Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να ανακτήσει η Ελλάδα την εμπιστοσύνη;

– Κ. Π. Μία σειρά οικονομικών δεικτών, όπως το ΑΕΠ, η ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και των επιχειρήσεων κ.ά. αλλά και η επιτυχής έξοδος στις αγορές δείχνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται ήδη σε μια πορεία βιώσιμης ανάπτυξης. Μια καθαρή έξοδος από το πρόγραμμα χρηματοδότησης τον προσεχή Αύγουστο, με μια σαφή δέσμευση που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους –μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα– θα είναι το «κλειδί» για την περαιτέρω ενίσχυση της εμπιστοσύνης. Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα η επιτυχής έξοδος της Ελλάδας από την κρίση θα εξαρτηθεί από τη συνεπή υλοποίηση των δημοσιονομικών δεσμεύσεων και των μεταρρυθμίσεων, τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την πολιτική σταθερότητα.

– Εξετάζετε άλλες επενδύσεις στην Ελλάδα;

– Μπ. Ντ. Αξιολογούμε διαρκώς, εδώ και καιρό, την ελληνική αγορά αναζητώντας επενδυτικές ευκαιρίες, με έμφαση τον χρηματοοικονομικό τομέα. Μέσω της Credicom μπορούμε να εξετάζουμε και μικρότερες ευκαιρίες που μπορεί να είναι ενδιαφέρουσες για την Credicom, και στις οποίες θα ήταν δύσκολο να επενδύσει η Atlas. Πολύ γενικά θα έλεγα ότι έχουμε δει ευκαιρίες για επενδύσεις σε χαρτοφυλάκια δανείων και άλλα περιουσιακά στοιχεία τραπεζών, τη διαχείριση κεφαλαίων και το FinTech.

– Πώς βλέπετε τις εγχώριες τράπεζες και το stress test; Υπάρχει κίνδυνος νέας ανακεφαλαιοποίησης;

– Κ. Π. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν καταφέρει να επιβιώσουν στην κρίση, αλλά επιβαρύνονται με προβλήματα όπως το υψηλό απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι πωλήσεις χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων αποτελούν σημαντικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Σε ό,τι αφορά το stress test είναι πιθανό ότι δεν θα αποκαλύψει σημαντικά ευρήματα, καθώς οι τράπεζες βρίσκονται υπό τη συνεχή και στενή εποπτεία του SSM. Επιπλέον, οι συνθήκες για τις ελληνικές τράπεζες και την οικονομία είναι πολύ καλύτερες από εκείνες το 2015. Ωστόσο, το ύψος των NPEs θα αποτελέσει εστία ανησυχίας για αρκετό διάστημα. Οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να μη χρειαστούν τώρα νέα κεφάλαια, ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξουν αργότερα ανάγκες. Αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία των κόκκινων δανείων.

– Ποια είναι τα σχέδιά σας για την Credicom;

– Α. Σ. Φιλοδοξία μας είναι να καταστήσουμε την Credicom την κορυφαία εναλλακτική τράπεζα της εγχώριας αγοράς με μια ευέλικτη λειτουργική δομή που θα βασίζεται στην ψηφιοποίηση. Θα εστιάσουμε στη χρηματοδότηση δυναμικών επιχειρήσεων μικρού και μεσαίου μεγέθους. Παράλληλα, θα δραστηριοποιηθούμε σε καταναλωτικά και δάνεια αγοράς αυτοκινήτου. Εκτός πλάνων μας είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις, τα στεγαστικά και οι πιστωτικές κάρτες. Στόχος μας μέχρι το 2022 είναι να διαθέτουμε χαρτοφυλάκιο δανείων ύψους 4 δισ., μερίδιο αγοράς 2%, δίκτυο 40 καταστημάτων και 500 εργαζομένους.

– Δεδομένων των περιορισμών των συστημικών τραπεζών εξαιτίας των κόκκινων δανείων, γιατί δεν λειτουργείτε επιθετικότερα;

– Α. Σ. Θέλουμε να προχωρήσουμε γρήγορα αλλά με σταθερά βήματα και δίνοντας μεγάλο βάρος στην παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών. Η ανάπτυξη δεν είναι πανάκεια. Το ζητούμενο για εμάς είναι να πετύχουμε μια έξυπνη ανάπτυξη, μεγιστοποιώντας την κερδοφορία και ελαχιστοποιώντας τους κινδύνους.

– Ανησυχείτε για την κατάσταση στην Ευρώπη και το μέλλον της Ευρωζώνης;

– Μπ. Ντ. Δεν υπήρξα ιδιαίτερα αισιόδοξος για την Ευρώπη την τελευταία δεκαετία, ωστόσο η κρίση στην Ευρωζώνη, καθώς και το Brexit, ανάγκασαν τις χώρες να συνεργαστούν στενότερα. Το ευρώ ήταν ένα φιλόδοξο, αλλά ατελές, σχέδιο και τα δομικά προβλήματα έγιναν εμφανή κατά τα πρώτα 15 χρόνια κυκλοφορίας του. Ωστόσο, έχουν γίνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση για την επιτάχυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Η δέσμευση Μακρόν για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης και ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της μελλοντικής πορείας της Ε.Ε.

– Το αποκαλούμενο «σκληρό» Brexit φαίνεται αναπόφευκτο. Πώς βλέπετε την κατάσταση;

– Μπ. Ντ. Παρακολουθούμε στενά και προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα αναφορικά με το Brexit. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε στο Ηνωμένο Βασίλειο ως χρηματοπιστωτικό κέντρο, έχοντας αποκτήσει στη χώρα, μετά την ψηφοφορία για το Brexit, μια επενδυτική τράπεζα που επικεντρώνεται στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

– Κ. Π. Η αποχώρηση της Βρετανίας αποτελεί πλήγμα για την Ευρώπη και ελπίζω –ακόμα και τώρα– ότι διατηρούνται κάποιες πιθανότητες για την ανατροπή της εξέλιξης αυτής.

Πηγή: Kathimerini.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα