Μπλόκαρε η Ελλάδα κείμενο του ΝΑΤΟ για συμπαράσταση στην Τουρκία

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η Ελλάδα ζήτησε, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου, στη δήλωση να συμπεριλαμβάνεται ρητή αναφορά στη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας για το μεταναστευτικό/προσφυγικό. Αυτό δεν έγινε δεκτό και έτσι δεν βγήκε το κείμενο συμπαράστασης προς την Τουρκία.

Σύμφωνα με πηγές, η ελληνική αντίρρηση οφείλεται στο κλίμα κρίσης που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο 24ωρο

στον Έβρο αλλά και στο ότι το προταθέν σχέδιο δήλωσης δεν περιλάμβανε αναφορά στην υποχρέωση της Τουρκίας να τηρεί την ευρωτουρκική κοινή δήλωση του Μαρτίου 2016, για το προσφυγικό. 

 ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία διαφωνούσαν στο να περιληφθεί αναφορά στο προσφυγικό. Ιδιαιτέρως από την πλευρά των ΗΠΑ, η συγκεκριμένη συγκυρία χρησιμοποιείται ως αφορμή για να προσελκυσθεί η Άγκυρα εκ νέου σε δυτική τροχιά, μακριά από τον άξονα Ρωσίας και, λιγότερο, Ιράν, με τον οποίο συνεργαζόταν άψογα έως τώρα.

Η Αγκυρα προσήλθε στη συζήτηση καταθέτοντας ένα ευρύ πακέτο αιτημάτων, επικεντρωμένο κατά κύριο λόγο στην ενίσχυση της αεράμυνάς της, αλλά και, μεταξύ άλλων, της επιτήρησης του εναερίου χώρου της από τις αεροπορίες συμμαχικών χωρών.

Μετά τον θάνατο τουλάχιστον 34 Τούρκων στρατιωτών, από βομβαρδισμό των δυνάμεων του Άσαντ, χτες, στην Ιντλίμπ, τόσο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσο και οι συνεργάτες του, πολλαπλασίασαν το τελευταίο 24ωρο, τις τηλεφωνικές επαφές τους με ιθύνοντες του ΝΑΤΟ και των χωρών μελών του, σε αναζήτηση συμπαράστασης από την Δύση απέναντι στην προέλαση των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων και των Ρώσων και Ιρανών συμμάχων τους.

Η πλευρά της Τουρκίας έθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι το ζήτημα του προσφυγικού, με την επίκληση της αδυναμίας συντήρησης τεσσάρων εκατομμυρίων μεταναστών και προσφύγων εντός των συνόρων της.

Keywords
Τυχαία Θέματα