ΑΥΤΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ – ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟ ΔΝΤ

13:37 3/5/2016 - Πηγή: BankWars

Εαρινή Έκθεση Κομισιόν: Ανάπτυξη 2,7% το 2017- Στο 24,7% η ανεργία το 2016, στο 23,6% το 2017 – Το 2016 το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 3,1% και το 2017 στο 1,8% – Το δημόσιο χρέος στο 182,8% του ΑΕΠ το 2016 και στο 178,8% το 2017

Επιβεβαιώνει το πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ για το 2015, δίνοντας έτσι απάντηση στο ΔΝΤ που

ζητεί πρόσθετα προληπτικά μέτρα.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΩΝ 5,4 ΔΙΣ

Η Κομισιόν, όπως αναμενόταν, θεωρεί αναγκαία τα μέτρα των 5,4 δισ ( 3% του ΑΕΠ) τα οποία έχουν ήδη συμφωνηθεί με την ελληνική πλευρά και περιλαμβάνουν πέρα από το ασφαλιστικό και την φορολογία εισοδήματος, και παρεμβάσεις όχι μόνο στους έμμεσους φόρους, αλλά και στο μισθολογικό κόστος του δημοσίου.

Αναλυτικά, όπως αναφέρεται στις εαρινές προβλέψεις, “το πακέτο προσαρμογής περιλαμβάνει: 1% του ΑΕΠ από τη συνολική μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, 1% από την μεταρρύθμιση της φορολογίας εισοδήματος, 1/4% του ΑΕΠ από παρεμβάσεις στους συντελεστές ΦΠΑ, τρία τέταρτα τοις εκατό του ΑΕΠ από παρεμβάσεις στο μισθολογικό κόστος του δημοσίου, στην φορολογία των αυτοκινήτων, και σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης, κυρίως σε ενεργειακά προϊόντα, στα ποτά, και στον καπνό”.

Η ΕΓΚΑΙΡΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ

Καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις θα παίξει, όπως τονίζει η Κομισιόν, η έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών, των επιχειρήσεων και των καταναλωτών. Γίνεται λόγος και για σειρά από δημοσιονομικούς κινδύνους. “Κίνδυνοι επί τω χείρω εξελίξεων στα δημοσιονομικά μεγέθη προκύπτουν από τις δαπάνες που συνδέονται με την προσφυγική κρίση, όπως και με πιθανές καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων”.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ 2,7% ΤΟ 2017

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η οικονομία θα παραμείνει φέτος σε ύφεση με το ΑΕΠ να εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει 0,3%, ωστόσο η υποχώρηση είναι μικρότερη σε σχέση με τις χειμερινές προβλέψεις του Φεβρουαρίου για ύφεση 0,7%. Το 2017 η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,7%.

ΕΛΛΕΙΜΜΑ – ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ

Το 2016 το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 3,1% και το 2017 στο 1,8%, ενώ το δημόσιο χρέος αναμένεται στο 182,8% του ΑΕΠ το 2016 και στο 178,8% το 2017.

ΑΝΕΡΓΙΑ – ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ

Η ανεργία το 2016 θα διαμορφωθεί στο 24,7% και τον επόμενο χρόνο στο 23,6%. Ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει αρνητικός (-0,3%) το 2016) και θα επιστρέψει σε θετικό πρόσημο το 2017 (+0,6%).

ΠΩΣ ΑΝΤΕΧΕΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ελληνική οικονομία αποδείχθηκε ανθεκτικότερη του αναμενομένου χάρη στη θετική επίδραση του τουρισμού, την εσωτερική κατανάλωση και τις εξαγωγές. Οι καλύτερες επιδόσεις στους παραπάνω τομείς μετρίασαν και τις επιπτώσεις του περιορισμού της κίνησης κεφαλαίων.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΟΣΧΟΒΙΣΙ

Αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, εμφανίστηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.

Η επίτευξη συμφωνίας είναι εφικτή και αναγκαία, απάντησε ο κ. Μοσκοβισί σε ερώτηση σχετικά με τη συνεδρίαση του Εurogroup της 9ης Μαίου, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος για επανάληψη της κρίσης του περασμένου έτους.

Σύμφωνα με τον επίτροπο, για το πακέτο της αξιολόγησης που αφορά το ασφαλιστικό, τη φορολογία εισοδήματος, τα κόκκινα δάνεια, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και άλλες μεταρρυθμίσεις έχει επιτευχθεί συμφωνία που φτάνει στο 99% των θεμάτων.

Για το δεύτερο πακέτο των εφεδρικών μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ, είπε ότι οι δύο πλευρές εργάζονται αυτή τη στιγμή για τη δημιουργία ενός μηχανισμού, ο οποίος θα προβλέπει την ενεργοποίηση μέτρων σε περίπτωση που υπάρχει δημοσιονομικό κενό, που δεν επιτρέπει την επίτευξη του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018.

Συνάντηση Γιούνκερ – ΓκασπάρΙδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι σήμερα που δίνονται στη δημοσιότητα τα στοιχεία με τις προβλέψεις της Κομισιόν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα έχει στις Βρυξέλλες συνάντηση με τον Βίτορ Γκασπάρ, Διευθυντή του τμήματος Δημοσιονομικών Υποθέσεων του ΔΝΤ, ο οποίος θα συναντηθεί και με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν (ο Γκασπάρ ήταν υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας την περίοδο 2011-2013 όταν ο πρόεδρος Γιούνκερ ήταν επικεφαλής του Eurogroup).Πρέπει να σημειωθεί πως η Διεύθυνση Δημοσιονομικών Υποθέσεων του ΔΝΤ είχε δημοσιοποιήσει στις 13 Απριλίου την έκθεσή της (Fiscal Monitor) για τα δημοσιονομικά μεγέθη των χωρών μελών του Οργανισμού στην οποία εμπεριείχε και προβλέψεις για τα ελληνικά δημοσιονομικά δεδομένα για το 2015. Σε αυτή τοποθετούσε το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδος το 2015 στο 4,2% του ΑΕΠ, το πρωτογενές έλλειμμα στο 0,6% του ΑΕΠ, το κυκλικά προσαρμοσμένο έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης στο 1,1% του ΑΕΠ το 2015 και το κυκλικά προσαρμοσμένο πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,3% του ΑΕΠ.Για τα δημόσια έσοδα εκτιμούσε πως διαμορφώθηκαν στο 45,8% του ΑΕΠ, ενώ προέβλεπε πως οι δημοσιές δαπάνες ήταν στο 50% του ΑΕΠ. Τέλος, τοποθετούσε το δημόσιο χρέος το 2015 στο 178,4% του ΑΕΠ. Η εν λόγω έκθεση ανέφερε πως για το 2015 τα δεδομένα για την Ελλάδα αντανακλούν προκαταρκτικές εκτιμήσεις του προσωπικού του ΔΝΤ για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, που υπόκεινται σε αναθεώρηση.

Μέλλει να καταδειχθεί εάν μετά τις σημερινές συναντήσεις με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο Βίτορ Γκασπάρ θα λάβει πρωτοβουλία να αναθεωρήσει τα στοιχεία του ΔΝΤ για την Ελλάδα και να προσαρμόσει τα δεδομένα του Ταμείου για το 2015 σε εκείνα της Eurostat και της Κομισιόν.

Keywords
Τυχαία Θέματα