Α.ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Άναψε φωτιές για 60’ στην Κύπρο – Συνέντευξη χείμαρρος στο sigma tv για ομόλογα, μηχανισμό στήριξης, Λαϊκή, δάνεια σε επιχειρηματίες

Μια συνταγή για διόρθωση των δημοσίων οικονομικών και την άποψη ότι τυχόν προσφυγή της Κύπρου στον Μηχανισμό Στήριξης θα είναι η απόλυτη καταστροφή, κατέθεσε ο μεγαλομέτοχος και μέχρι πρότινος μη εκτελεστικός πρόεδρος της Μαρφίν Λαϊκής Ανδρέας Βγενόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεοπτική εκπομπή του Σίγμα «Εξήντα Λεπτά».

Η συνέντευξη, που μεταδόθηκε χθες βράδυ, ήταν άκρως αποκαλυπτική για τις προθέσεις του ισχυρού ανδρός

του Ομίλου της Marfin Investment Group (MIG), αλλά και για όσα ο ίδιος πιστεύει ότι πρέπει να γίνουν για έξοδο από την κρίση. Υπεραμύνθηκε, επίσης, της πολιτικής των τραπεζών για επενδύσεις σε κρατικά ομόλογα, μίλησε για τον ρόλο της Κεντρικής Τράπεζας ως θεσμού και αναφώνησε «έλεος» για τις αρμοδιότητές της, αναφέρθηκε σε όσα αποκόμισε από το κατεστημένο, όπως είπε, της Κύπρου, καθώς και στο γεγονός ότι ποτέ δεν ελήφθησαν υπ’ όψιν οι εισηγήσεις που κατέθεσε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, παρά το γεγονός ότι ελήφθη απόφαση ότι θα άρχιζε διάλογος επ’ αυτών. Ο Ανδρέας Βγενόπουλος αναφέρθηκε και στη λανθασμένη, όπως τη χαρακτηρίζει τώρα, ενέργειά του να πάει κόντρα στην απόφαση για μεταφορά της έδρας της Μαρφίν Λαϊκής από τη Λευκωσία στην Αθήνα, κι εξήγησε γιατί αποχώρησε από τη θέση τού μη εκτελεστικού προέδρου της τράπεζας πριν από μερικές εβδομάδες. Τόνισε, πάντως, ότι δεν αποτελεί φυγή η αποχώρηση αλλά απελευθέρωσή του από δεσμεύσεις και περιορισμούς. Τώρα ως μεγαλομέτοχος θα αγωνίζομαι υπό νέα διάσταση, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το κούρεμα

Στην αρχή της συνέντευξής του ο κ. Βγενόπουλος απάντησε σε ερώτηση για το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων και πόσο αυτό επηρεάζει επηρεάζει τις κυπριακές τράπεζες. «Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα, είπε, οφείλεται εν πολλοίς στην κατοχή ελληνικών ομολόγων, αλλά όχι μόνον. Στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα υπάρχουν και ιρλανδέζικα ομόλογα, ομόλογα άλλων χωρών της Ευρωζώνης, και υπάρχουν και κυπριακά ομόλογα, τα οποία επίσης δεν αποτιμώνται στο 100% της αξίας τους. Άρα υπάρχει ένα γενικότερο θέμα αποτίμησης ομολόγων, για το οποίο, όμως, θέλω να σπεύσω να σας πω ότι εκτός από ελάχιστες και ακραίες περιπτώσεις, νομίζω ότι με τη δομή του κυπριακού συστήματος και με το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει, είναι σαφές ότι οι κυπριακές τράπεζες δεν έχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις από το να αποκτήσουν και να διατηρήσουν χαρτοφυλάκιο ομολόγων. Σε ερώτηση, αν το ίδιο το σύστημα οδήγησε τις τράπεζες να φορτωθούν με ομόλογα, ο κ. Βγενόπουλος είπε «ασφαλώς» κι εξήγησε: «Το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα επιτρέπει την αγορά ομολόγων, τα οποία η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δέχεται ως εγγύηση και σου δίνει πίσω το 100% της ρευστότητας. Αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει μια ευρωπαϊκή σφραγίδα που λέει ότι τα ομόλογα δεν έχουν πρόβλημα. Άρα, λοιπόν, οι τράπεζες που ήθελαν να αυξήσουν τα έσοδα από τόκους, όταν έβρισκαν κάποιο ομόλογο με καλή τοκοφορία, προφανώς, αντί να έχουν τα χρήματά τους στη διατραπεζική και να μην έχουν έσοδα, έπαιρναν ομόλογα».

Η συντ

Keywords
Τυχαία Θέματα