Α.Τσίπρας: Πήρα το ρίσκο να ζητήσω καθαρές λύσεις. Η κρισιμότητα επιτάσσει καθαρές κουβέντες

“Πήρα το ρίσκο να ζητήσω καθαρές λύσεις διότι η κρισιμότητα επιτάσσει καθαρές λύσεις και καθαρές κουβέντες». «Προκάλεσα αυτή τη συζήτηση και τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης με πλήρη επίγνωση της ιστορικότητας των στιγμών αλλά κυρίως με πλήρη αίσθηση του καθήκοντος μου απέναντι στο κοινοβούλιο, τον ελληνικό λαό και τη δημοκρατία”, επισήμανε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του, με την οποία ολοκληρώνεται η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας

κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Ν.Δ. ότι στοχοποιεί ευθέως στελέχη και βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι υιοθετεί «απειλές, χαρακτηρισμούς, ύβρεις και συνθήματα ακόμα και για ανθρώπους που τιμούν το δημόσιο βίο με την παρουσία τους όπως ο ναύαρχος Αποστολάκης. Αρνούμαι να πιστέψω ότι αυτό είναι το επίπεδο του Κ. Μητσοτάκη».

Ο κ. Τσίπρας αιτιολόγησε την απόφασή του να ζητήσει ανανέωση της εμπιστοσύνης της Βουλής ως «καθαρή λύση», αν και – όπως ανέφερε – θα μπορούσε να συνεχίσει να κυβερνά με κυβέρνηση ανοχής. «Γνωρίζετε όλοι σας ότι μπορούσα να μην το πράξω και να κρυφτώ πίσω από μια διαρκή πρόκληση. Να απευθύνομαι στην αντιπολίτευση προκαλώντας την να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας που θα ήταν μια εύκολη επιλογή διότι δεν θα βρίσκατε βουλευτές να την ψηφίσουν. Πήρα το ρίσκο να ζητήσω καθαρές λύσεις διότι η κρισιμότητα επιτάσσει καθαρές λύσεις και καθαρές κουβέντες».

«Προκάλεσα αυτή τη συζήτηση και τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης με πλήρη επίγνωση της ιστορικότητας των στιγμών αλλά κυρίως με πλήρη αίσθηση του καθήκοντος μου απέναντι στο κοινοβούλιο, τον ελληνικό λαό και τη δημοκρατία. Ζήτησα από τη Βουλή να επαναβεβαιώσει την εμπιστοσύνη της στην κυβέρνηση ώστε να μπορέσει να ολοκληρώσει τη θητεία της. Με ένα σαφές πολιτικό σχέδιο, και με σαφείς στόχους τους οποίους εξέθεσα αναλυτικά» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Μάλιστα, σημειώσε ότι, σε αντίθεση με την τρέχουσα συγκυρία, το καλοκαίρι του 2015 τα ίδια κόμματα του ζητούσαν να συνεχίσει, παρά το γεγονός ότι είχε αποχωρήσει μεγάλος αριθμός βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. «Τι λέγατε όταν μείναμε με 124 βουλευτές όταν έφυγαν οι βουλευτές τον Αύγουστο το 2015. Λέγατε “συνεχίστε” ενώ τώρα με 151 μου λέτε ότι δεν έχω πολιτική νομιμοποίηση, ότι έχω μια κυβέρνηση κουρελού; Στις κρίσιμες ώρες θα πρέπει όλοι να παίρνουν θέση. Οι βουλευτές δεν είναι στρατιωτάκια, λειτουργούν με βάση τη συνείδηση τους στις κρίσιμες ώρες αυτό λέει το Σύνταγμα. Ήρθατε κ. Μητσοτάκη εδώ να μας κάνετε μαθήματα πολιτικής ηθικής. Πολύ πάει!»

«Ειλικρινά αρνούμαι να πιστέψω ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντί να αρθρώσει πολιτικό λόγο, διαβάζει επιφυλλίδες εφημερίδων γνωστού επιχειρηματία», είπε και πρόσθεσε πως «όταν λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι ο κ. Σαμαράς έσωσε την Ελλάδα και πως ο ΣΥΡΙΖΑ τη βύθισε, τότε τι να πω, είναι ο καλύτερος χορηγός μας».

Σημείωσε ότι ούτε σήμερα ο αρχηγός της ΝΔ βρήκε μια κουβέντα για να καταδικάσει το στέλεχος της ΝΔ που έστελνε μαζικά μηνύματα σε οπαδούς της ΝΔ με τα κινητά τηλέφωνα βουλευτών. Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα βασικός ισχυρισμός της ΝΔ ήταν ότι η αποχώρηση Καμμένου ήταν σκηνοθετημένη. «Αν έγινε συναλλαγή και η αποχώρηση είναι σικέ γιατί να θέσω σε διακινδύνευση την κυβέρνηση;», αναρωτήθηκε.

Ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε να γίνει αντιπαράθεση με πολιτικά επιχειρήματα. Αναρωτήθηκε αν οι μετακινήσεις βουλευτών είναι αποτέλεσμα συναλλαγής ή υπάρχει αναδιάταξη του πολιτικού συστήματος.

«Ρωτάτε τι θα κάνουν οι βουλευτές για τις Πρέσπες. Όταν θα έρθουν στη Βουλή θα συζητήσουμε για κρίσιμο θέμα. Φαντάζομαι ότι οι βουλευτές θα ψηφίσουν με βάση την συνείδηση τους», προσέθεσε. Θύμισε ότι ψηφίστηκαν νομοσχέδια που δεν στήριξαν οι ΑΝΕΛ αλλά πέρασαν με ψήφους της αντιπολίτευσης.

Η έξοδος από τα μνημόνια έφερε στην επιφάνεια τις βασικές διαχωριστικές γραμμές που υπάρχουν στο πολιτικό σύστημα. Δεν καταλαβαίνετε ότι η αξιοπιστία της χώρας αποκαταστάθηκε και τα ομόλογα επέστρεψαν στα προ κρίσης επίπεδα.

«Η μετατόπιση της ΝΔ προς τα άκρα της δεξιάς ρητορικής δημιουργεί τεράστιο κενό στο μεσαίο χώρο», εκτίμησε ο πρωθυπουργός.

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ διαμορφώνουν ένα νέο διπολισμό. Τον προοδευτικό χώρο και το κόμμα που ηγείται φαινομενικά ο κος Μητσοτάκης αλλά κυριαρχούν ο Αδ. Γεωργιάδης και ο Μ. Βορίδης, συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Η πραγματικότητα μας οδηγεί να επανατοποθετούμαστε. Το ερώτημα που έθεσα είναι αν η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει ως το τέλος της θητείας. Εμείς λέμε «ναι».

Keywords
Τυχαία Θέματα