Η ΔΕΗ ζητά αυξήσεις τιμολογίων για να δανειστεί από τις αγορές 250-300 εκατ. – Φέσια 2,3 δισ. ευρώ! – Δεν πληρώνει ούτε το κράτος!

Την ώρα που η Βουλή συζητά για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και οι Έλληνες παρακολουθούν (όσοι παρακολουθούν δηλαδή) άλλη μία φαρσοκωμωδία, ουσιαστικά προεκλογική, με αντεγκλήσεις χωρίς ουσιαστικό αντίκρυσμα για τη ζωή τους, η ΔΕΗ, τό’ σκασε το “παραμύθι”. Ζητά αύξηση τιμολογίων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος (μονοψήφιο ποσοστό), τη στιγμή που η πολιτική της ίδιας και της πρώτης κυβέρνησης “δεν πληρώνω” των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, έγινε η βασική

αιτία στο να υπάρχουν φέσια 2,3 δισ ευρώ(!), από τα οποία τα 200 εκατομμύρια τα χρωστάει το Δημόσιο!

«Κακά τα ψέματα, η ΔΕΗ δεν μπορεί να απορροφήσει άλλο τις επιβαρύνσεις, ενώ πρέπει να παρουσιάσει και προσδοκώμενα κέρδη για να βγει στις αγορές τον Φεβρουάριο. Πρέπει να πάει σε αυξήσεις τιμολογίων», σημείωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Μ. Παναγιωτάκης κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης με τους δημοσιογράφους.Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επιβαρύνσεις που προκύπτουν από την άνοδο του διοξειδίου του άνθρακα δεν μπορούν να απορροφηθούν και η επιβάρυνση των νοικοκυριών και επιχειρήσεων θα είναι σε χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό, ενώ δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο της μείωσης της έκπτωσης συνέπειας 15% που λαμβάνουν περισσότεροι από 4 εκατομμύρια πελάτες της.Πέραν αυτών σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη η εταιρία ετοιμάζει να βγει τον Φεβρουάριο στις αγορές για την έκδοση ομολόγου ύψους 250 – 300 εκατ. ευρώ και θα πρέπει να παρουσιάσει ισχυρά προσδοκώμενα οικονομικά αποτελέσματα. Χωρίς αυξήσεις, η εταιρία δεν μπορεί να δανειστεί. Εκτός των άλλων, πρέπει να αποπληρωθεί και το ομόλογο του Μαΐου ύψους 350 εκ. ευρώ.Η όποια απόφαση ληφθεί πάντως (σε συνεννόηση με το υπουργείο ενέργειας, το οποίο θέλει για ευνόητους λόγους να συνδυάσει την αύξηση στο κόστος ενέργειας με μειώσεις σε άλλες χρεώσεις ώστε να προκύψει ουδέτερο αποτέλεσμα για τους λογαριασμούς) θα εφαρμοστεί κατά το δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο του έτους, δηλαδή θα αποτυπωθεί στα αποτελέσματα β εξαμήνου.ΟΙ ΛΙΓΝΙΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣΟ πρόεδρος της εταιρίας μίλησε και για τον διαγωνισμό πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της Μεγαλόπολης και της Μελίτης.Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να πάρει και άλλη παράταση ο διαγωνισμός, καθώς αναμένονται εξελίξεις από το μέτωπο του μηχανισμού αποζημίωσης επάρκειας ισχύος (ΑΔΙ), για την ακρίβεια ίσως μέχρι τις 23 να μην προλάβει η κυβέρνηση να τον κοινοποιήσει στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Παναγιωτάκης αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της εθελουσίας εξόδου των εργαζομένων από τις πωλούμενες μονάδες και ιδίως της Μεγαλόπολης, υποστηρίζοντας πως πια αυτές της Αρκαδίας είναι κερδοφόρες. Η «Λιγνιτική Μεγαλόπολης Α.Ε.» το τρίμηνο «Ιουλίου – Σεπτεμβρίου» όταν έγινε η απόσχιση ήταν ζημιογόνος 3 εκατ. ευρώ. Δήλωσαν 244 εργαζόμενοι πρόθυμοι να αποχωρήσουν και κατά τον πρόεδρο της ΔΕH η εξέλιξη αυτή καθιστά κερδοφόρα τη Μεγαλόπολη. Όπως είπε χαρακτηριστικά για την αποχώρηση κάθε 100 παλιών εργαζομένων η εταιρία γλιτώνει 6,5 με 7 εκατ. ευρώ.

Για τη Μελίτη είπε πως η πρόταση που έχει κάνει στους ιδιοκτήτες του ορυχείου της Αχλάδας για μείωση κατά 5 ευρώ ανά τόνο της τιμής εφοδιασμού του λιγνίτη (23 ευρώ σήμερα) θα αποφέρει όφελος 12,5 εκατ. ευρώ το χρόνο. Έτσι και η Μελίτη θα γυρίσει στην κερδοφορία.

Ερωτηθείς για τη ΛΑΡΚΟ και τη σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που πρόκειται να υπογράψει με τη ΔΕΗ, ο κ. Παναγιωτάκης είπε ότι απομένουν κάποιες λεπτομέρειες για την υπογραφή της.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της βιομηχανίας ξεπερνούν τα 280 εκατ. ευρώ, ενώ από την προηγούμενη σύμβαση μέχρι σήμερα γεννήθηκαν οφειλές της τάξης των 50 εκατ. ευρώ. Ευχήθηκε να εμφανιστεί «λευκός ιππότης» με business plan στο οποίο αν ήταν υγιές θα συμμετείχε και η ίδια η ΔΕH.

2,3 ΔΙΣ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ

Για την πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών ο πρόεδρος της εταιρίας είπε ότι αυτές βαίνουν μειούμενες. Όπως είπε τα χρέη προέρχονται από τη μέση και χαμηλή τάση 1,7 δις. ευρώ, την υψηλή τάση 400 εκατ. ευρώ και το δημόσιο 200 εκατ. ευρώ. Δηλαδή συνολικά ανέρχονται στα 2,3 δισ. ευρώ.

Το βασικότερο πρόβλημα κατά τον ίδιο είναι οι λεγόμενοι «τελικοί πελάτες», αυτοί δηλαδή που έχουν αφήσει φέσια και είτε άλλαξαν ΑΦΜ είτε πάροχο. Το ποσό που αντιστοιχεί σε 600.000 τελικούς πελάτες αντιστοιχεί σε 700 εκατ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα