Α,Τσίπρας: Εμείς θα βγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά – “Ελιγμοί” με στόχο το χρέος και τις αγορές το 2016

Ένας Αλέξης Τσίπρας σε ρόλο Πρωθυπουργού χώρας με τεράστια προβλήματα παρουσιάστηκε στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, του κόμματος που αρχίζει μάλλον να καταλαβαίνει πως άλλο πράγμα είναι να συζητάς και να θεωρητικολογείς και άλλο να κυβερνάς.

Γιατί δεν έχουμε έρθει για να διαχειριστούμε την κρίση αλλά για να λύσουμε τα προβλήματα”, επισήμανε ο Α.Τσίπρας,

παραπέμποντας την ελπίδα στο μέλλον, συνδέοντας την με την επιτυχία της πρώτης αξιολόγησης από τους θεσμούς που θα οδηγήσει σε απομείωση του χρέους της χώρας και στην έξοδό της στις αγορές. “Απομείωση ελληνικού χρέους για να ανακτήσουμε πρόσβαση στις αγορές ώστε να ανακτήσουμε την οικονομική μας κυριαρχίας ώστε να βγούμε από τη σκληρή επιτροπεία και τους δανειστές πάνω από το κεφάλι μας. Αυτός είναι ένας στρατηγικός στόχος που μπορεί να επιτευχθεί εντός του 2016. Μετά την α’ αξιολόγηση και την απομείωση του χρέους”.

Αναφέρθηκε στην ανάγκη απαραίτητων “ελιγμών” (σ.σ. προφανώς εννοούσε τις τεράστιες υποχωρήσεις από το πρόγραμμα μιας αριστερής κυβέρνησης), εκθείασε την επιτυχία στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (σ.σ. ποιός θυμάται τώρα τι έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ για τις προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις…), απέδωσε σε ακραίους νεοφιλελεύθερους κύκλους της ΕΕ τον πόλεμο που δέχεται η κυβέρνηση, μίλησε για αντίσταση στον νέο κύκλο διαπραγμάτευσης που ανοίγει με τους δανειστές για το ασφαλιστικό, χαράσσοντας “κόκκινη γραμμή” σε νέα μείωση των κύριων συντάξεων και έκλεισε για μία ακόμα φορά τα σενάρια για οικουμενική κυβέρνηση.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΣΙΠΡΑ

*Η διεθνής θέση της χώρας σταδιακά αναβαθμίζεται. Αναλαμβάνουμε θέση δύναμης σταθερότητας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή.

*Εξακολουθούν και βρίσκονται στο τραπέζι σχέδια ακραίων συντηρητικών κύκλων. Η πρόσφατη σεναριολογία για την έξοδο της χώρας από τη Σένγκεν είναι μέρος του σχεδιασμού αυτού.

*Κόμματα και δημοσιογραφικά συγκροτήματα υιοθέτησαν αυτή τη σεναριολογία. Δεν τους έχει μείνει τίποτα άλλο από την ταύτιση με τους πιο αντιδραστικούς κύκλους. Δικαίως ανησυχούν γιατί θα χάσουν τα προνόμια που είχαν όλα αυτά τα χρόνια.

*Υπάρχουν δυνάμεις που προσδοκούν την αποτυχία της Κυβέρνησης για να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους για την Ευρώπη των δύο και τριών ταχυτήτων.

*Η δημοσιονομική προσαρμογή είναι η ηπιότερη απ αυτή που έχει πετύχει κυβέρνηση τα τελευταία 6 χρόνια.

*Υψώνουμε ασπίδα προστασίας στους ανέργους, συνταξιούχους, χαμηλά στρώματα ( ρύθμιση α’ κατοικίας, διατήρηση ρύθμισης 100 δόσεων)

*Μεγάλη επιτυχία η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ. Είμαστε η πρώτη κυβέρνηση στην Ε.Ε που κατάφερε να εκπληρώσει την υποχρέωσή της και να βάλει στους λογαριασμούς των αγροτών στις επιδοτήσεις 1 δισ. εκατ. ευρώ.

*Έχει ήδη ξεκινήσει και ο μεγάλος αγώνας για ουσιαστική προστασία των συνταξιούχων. Να ανακτήσει το ασφαλιστικό την βιωσιμότητά του χωρίς νέα επώδυνη μείωση συντάξεων. Έχουμε πολιτική και ηθική υποχρέωση να δώσουμε για τις επόμενες γενιές. Αυτή είναι η μέγιστη υποχρέωση.

*Από την πρώτη στιγμή ονειρεύονταν παρενθέσεις, οικουμενικές κυβερνήσεις. Η ίδια η ζωή τους διαψεύδει. Σας εγγυώμαι ότι για πολύ ακόμα θα συνεχίσουν να διαψεύδονται. Το πρόβλημα όμως δεν είναι αυτά τα σενάρια αλλά η αντιπολίτευση. Εκείνων που ενορχήστρωσαν το PSI, που επί μία 5ετία σχεδίασαν και ψήφισαν 11 παρεμβάσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις επιφέροντας μειώσεις 40% κι έχουν το θράσος να μας κουνάνε το δάχτυλο. Εμείς θα βγάλουμε τα κάστανα απ τη φωτιά. Γιατί δεν έχουμε έρθει για να διαχειριστούμε την κρίση αλλά για να λύσουμε τα προβλήματα.

*Θα δώσουμε μάχη και για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την καταπολέμηση της μαύρης εργασίας. Ο μεγαλύτερος αγώνας είναι η αναδιανομή, ο κοινωνικός μετασχηματισμός. Μέχρι σήμερα εξαιτίας της στενής δημοσιονομικής κατάστασης και της Επιτροπείας των δανειστών μπορούμε να κερδίζουμε μόνο μικρές μάχες. Η μεγάλη μάχη με την ολιγαρχία και τον νεοφιλελευθερισμό. Για αυτό να είμαστε έτοιμοι για ελιγμούς.

*Δεν θέλουμε ανάπτυξη στα κοινωνικά ερείπια όπως ήταν το νεοφιλελεύθερο σχέδιο, θέλουμε ανάπτυξη σε σταθερά κοινωνικά θεμέλια και τους πολίτες όρθιους.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

—Τα capital controls επιβάρυναν την ελληνική οικονομία αλλά τελικά η επιβάρυνση ήταν πολύ μικρότερη. Κάποιοι έβλεπαν ύφεση 7% και τελικά ο χρόνος έκλεισε με 0% Κάποιοι από θέσεις κυβερνητικής ευθύνης καλούσαν τον κόσμο να πάρει τα λεφτά του από τις Τράπεζες για να πέσει στην παγίδα της ασφυξίας η κυβέρνηση. Μεγαλοκαταθέτες είχαν ήδη μεταφέρει τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό. Το στοίχημα ήταν να σωθεί το βιός των μεροκαματιάρηδων αυτών που δεν είχαν τη σπουδή να βγάλουν τα λεφτά τους στην Ελβετία. Αυτή ήταν επιλογή με ταξικό και πολιτικό πρόσημο. Ποιος θα περίμενε ότι θα βρισκόντουσαν ιδιώτες να επενδύσουν 6,5 δισ. σε αυτές τις Τράπεζες. Στεναχώρησε αυτή η εξέλιξη κάποια επιθετικά funds που είχαν ποντάρει να οδηγηθούν τράπεζες σε διαδικασία εκκαθάρισης.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

—-Δεν αρκεί μόνον η παρακολούθηση και η κριτική. Το κόμμα πρέπει να αποκτήσει ρόλο συνυπευθυνότητας και οργανικής σύνδεσης με την κυβέρνηση για να διασφαλίσει τη διαμεσολάβηση της κυβέρνησης με την ίδια την κοινωνία, τα κινήματα και τους Θεσμούς.

—- Πρέπει όμως να παίξει ρόλο πρωταγωνιστικό στη διαμόρφωση των κοινωνικών συσχετισμών. Είναι άλλο πράγμα η κυβέρνηση άλλο πράγμα η πολιτική εξουσία. Το κόμμα να έχει συνεχή παρουσία στα κινήματα, στην κοινωνία, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τους χώρους δουλειάς, ώστε να δίνει μάχες, να ενημερώνει και να ακούει. Ο λαός μας γνωρίζει πάρα πολύ καλά τι ακριβώς συμβαίνει παρά το πρωτοφανές κρεσέντο επικοινωνιακής επίθεσης, ένα τόσο καλά οργανωμένο σύστημα παραπληροφόρησης, κατασυκοφάντησης. Έτσι πορευτήκαμε στα δύσκολα έτσι θα πάμε ως το τέλος. Δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε και να διευκολύνουμε κανέναν. Στον τόπο θα επιστρέψει η νομιμότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα