Αρχίζουμε πλέον να κατανοούμε τον τρόπο με τον οποίο η άσκηση συμβάλλει στην υγεία του εγκεφάλου

Συχνά αναφέρουμε ότι η σωματική άσκηση αποτελεί μέσο βελτίωσης της σωματικής και ψυχικής υγείας μας. Πρόσφατη έρευνα μελέτησε πώς τα χημικά σήματα που απελευθερώνονται από την άσκηση των μυών προάγουν τη νευρωνική ανάπτυξη στον εγκέφαλο και έδειξε άμεση βελτίωση στην υγεία του εγκεφάλου.

Γράφει η Δρ. Τζούλια Μισιτζή

Όταν οι μύες συσπώνται κατά τη διάρκεια της άσκησης, όπως οι δικέφαλοι που εργάζονται για να σηκώσουν ένα βαρύ βάρος, απελευθερώνουν

μια ποικιλία ενώσεων στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτές οι ενώσεις μπορούν να ταξιδέψουν σε διάφορα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου. Οι ερευνητές ενδιαφέρθηκαν ιδιαίτερα για το πώς η άσκηση θα μπορούσε να ωφελήσει ένα συγκεκριμένο τμήμα του εγκεφάλου τον ιππόκαμπο που όπως συχνά έχουμε αναφέρει είναι μια κρίσιμη περιοχή για τη μάθηση και τη μνήμη, και επομένως για τη γνωστική υγεία.

Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν εντυπωσιακά. Η έκθεση στα χημικά σήματα συσπώμενων μυϊκών κυττάρων, προκάλεσε τους νευρώνες του ιππόκαμπου να παράγουν μεγαλύτερα και συχνότερα ηλεκτρικά σήματα – ένα σημάδι ισχυρής ανάπτυξης και υγείας. Μέσα σε λίγες ημέρες, οι νευρώνες άρχισαν να πυροδοτούν αυτά τα ηλεκτρικά σήματα πιο συγχρονισμένα, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι νευρώνες σχημάτιζαν ένα πιο ώριμο δίκτυο μαζί και μιμούνταν την οργάνωση των νευρώνων στον εγκέφαλο.

Για να αποκαλύψουν περισσότερα από το μονοπάτι που συνδέει την άσκηση με την καλύτερη υγεία του εγκεφάλου, επικεντρώθηκαν στη συνέχεια στο ρόλο των αστροκυττάρων στη διαμεσολάβηση αυτής της σχέσης. Τα αστροκύτταρα είναι οι πρώτοι ανταποκριτές στον εγκέφαλο πριν οι ενώσεις από τους μυς φτάσουν στους νευρώνες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αφαίρεση των αστροκυττάρων από τις κυτταρικές καλλιέργειες προκάλεσε στους νευρώνες να εκπέμψουν ακόμη περισσότερα ηλεκτρικά σήματα, γεγονός που υποδηλώνει ότι χωρίς τα αστροκύτταρα, οι νευρώνες θα συνέχιζαν να αναπτύσσονται – ίσως σε σημείο που θα μπορούσαν να γίνουν μη διαχειρίσιμοι.

“Τα αστροκύτταρα παίζουν κρίσιμο ρόλο στη διαμεσολάβηση των αποτελεσμάτων της άσκησης”, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Lee. “Ρυθμίζοντας τη νευρωνική δραστηριότητα και αποτρέποντας την υπερδιέγερση των νευρώνων, τα αστροκύτταρα συμβάλλουν στην ισορροπία που είναι απαραίτητη για τη βέλτιστη λειτουργία του εγκεφάλου”.

Η κατανόηση της χημικής οδού μεταξύ της μυϊκής συστολής και της ανάπτυξης και ρύθμισης των νευρώνων του ιππόκαμπου είναι το πρώτο βήμα για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η άσκηση συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας του εγκεφάλου και θα μπορούσε επομένως να οδηγήσει σε θεραπείες με βάση την άσκηση για διάφορες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Διαβάστε όλη την εργασία εδώ.

Πηγη: healthyvoice.gr 

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα