“ΑΠΟΒΑΣΗ” ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ – Αεροδρόμιο, αλουμίνιο, λιμάνια, ναυτιλία, τουρισμός, αγροτικά

23:38 6/5/2013 - Πηγή: BankWars
[UPD] Επίσημη επίσκεψη στην Κίνα θα πραγματοποιήσει από τις 15 έως τις 19 Μαΐου, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Η ελληνική αποστολή θα είναι πολυπληθής. Θα συμμετέχουν περισσότεροι από 50 εκπρόσωποι μεγάλων επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στους τομείς της ναυτιλίας, του τουρισμού, των αγροτικών προϊόντων, των δομικών υλικών κ.λπ. Ο κ. Σαμαράς, στοχεύει στην προσέλκυση επενδύσεων,
αποδεχόμενος την πρόσκληση του πρωθυπουργού του Κρατικού Συμβουλίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Λι Κεγιάνγκ, όπως ανακοινώθηκε την Δευτέρα.Θα κυριαρχήσουν τα θέματα της οικονομίας αλλά και η διερεύνηση των δυνατοτήτων για νέες κινέζικες επενδύσεις στην Ελλάδα. Επίσης, ο πρωθυπουργός θέλει να στηρίξει τους Έλληνες εφοπλιστές που διεκδικούν καλύτερους όρους χρηματοδότησης από τα κινέζικα ναυπηγεία , ευελπιστώντας και στη δική τους στήριξη σε επενδύσεις εντός Ελλάδας.Η προετοιμασία της επικείμενης επίσκεψης του Αντ. Σαμαρά στην Κίνα είναι το αντικείμενο σύσκεψης σήμερα, Τρίτη, στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό.

Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός, Νότης Μηταράκης.

Οπως επισημαίνει σε συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ ο υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας, «οι Κινέζοι νιώθουν καλά μαζί μας, θεωρούν ότι οι Ελληνες τους αντιμετωπίζουμε φιλικά, νιώθουν ασφάλεια και έχουν πεισθεί ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένας κόμβος εισόδου των κινεζικών προϊόντων στην Ευρώπη».

Ο κ. Στουρνάρας πιστεύει ότι το ενδιαφέρον των Κινέζων είναι πραγματικό και ελπιδοφόρο, όπως λέει. Πρόσφατα δέχθηκε στο γραφείο του εκπροσώπους του Σεν Τζεν, του τέταρτου σε μέγεθος αεροδρομίου της Κίνας, οι οποίοι εξεδήλωσαν επισήμως το ενδιαφέρον τους για το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».Μάλιστα διευκρίνισαν ότι θέλουν να αναδείξουν το αεροδρόμιο και την ευρύτερη περιοχή των Σπάτων ως ισχυρή επιχειρηματική βάση διακίνησης προϊόντων σε ολόκληρη την Ευρώπη, με αποθηκευτικούς χώρους, σχήματα συναρμολόγησης τεχνολογικών αγαθών και να μετατρέψουν όλη την περιοχή σε κόμβο διεθνούς εμπορίου.
«Αν όντως προχωρήσουν στην εξαγορά του αεροδρομίου από τη γερμανική Χόχτιφ και προωθήσουν το επενδυτικό σχέδιό τους τότε θα μιλάμε για πραγματικές ευκαιρίες ανάπτυξης» υπογραμμίζει ο κ. Στουρνάρας. Αλλά δεν είναι το μόνο δείγμα κινεζικού ενδιαφέροντος.Τις προηγούμενες ημέρες δέχθηκε στο γραφείο του τον κ. Λιου Ζονγκτιάν, πρόεδρο της κινεζικής εταιρείας αλουμινίου China Zhongwang Holdings Limited και θεωρούμενο «βασιλιά του αλουμινίου» της Κίνας, με τον οποίο συζήτησε επενδυτικές δυνατότητες στην Ελλάδα. Η πολυμελής πολυεθνική αντιπροσωπεία είχε επίσης επαφές με ισχυρούς ελληνικούς ομίλους όπως αυτούς της Βιοχάλκο του κ. Στασινόπουλου και της «Αλουμίνιον της Ελλάδος» του κ. Μυτιληναίου. Γενικώς ο κ. Στουρνάρας πιστεύει ότι διαμορφώνονται πλέον οι προϋποθέσεις για υποδοχή επενδυτών από την Ασία και εκτιμά πως όταν εξελιχθεί το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων θα φανεί πόσο μπορεί να διεθνοποιηθεί η ελληνική οικονομία.Υπολογίζει ότι το ενδιαφέρον από ασιάτες επενδυτές για τα περιφερειακά αεροδρόμια και τα λιμάνια θα είναι ισχυρό.Παράλληλα προγραμματίζεται και μεγάλη παρουσίαση των προγραμμάτων του Ταμείου Αποκρατικοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), προς αναζήτηση συνεργειών με την Κίνα.
Κυβερνητικοί κύκλοι κύκλοι αναμένουν κρίσιμες συμφωνίες και στον τομέα του τουρισμού, όπως επίσης και στο κομμάτι των αγροτικών προϊόντων, όπου σήμερα, λόγω των ιδιορρυθμιών που παρουσιάζει η κινεζική νομοθεσία, με την ύπαρξη πρωτοκόλλων για την εισαγωγή προϊόντων από τη Μεσόγειο, υπάρχουν δυσκολίες.
Keywords
Τυχαία Θέματα