Απονομή δικαιοσύνης: Ποιους “κατηγορούν” οι πολίτες για το “αργό” και “τυφλό” σύστημα

Τα συμπεράσματα της πρόσφατης δημοσκόπησης της Metron Analysis η οποία παρουσιάστηκε στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών για τη Δικαιοσύνη, επιβάλλεται να μελετηθούν πολύ σοβαρά, τουλάχιστον από τα κόμματα εξουσίας. Και όχι μόνο από αυτά. Δικαστές, Μέσα Ενημέρωσης και δικηγόροι, είναι μεταξύ των “κατηγορουμένων” από τους πολίτες για τα όσα συμβαίνουν ή δεν πρέπει να συμβαίνουν στις δικαστικές αίθουσες.

Στο ερώτημα πόσο ικανοποιημένοι είναι οι πολίτες από τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, τέσσερις στους δέκα (το 42%) από όσους είχαν επαφή με την ελληνική Δικαιοσύνη την τελευταία δεκαετία αναφέρουν

ότι αποδόθηκε δικαιοσύνη και το 30% ότι δεν αποδόθηκε. (είναι μεγάλο ποσοστό το 30%)

Το 55%, πάνω από πέντε στους δέκα, θεώρησαν τη διαδικασία χρονοβόρα, ενώ ένα 20% δηλώνει ότι ολοκληρώθηκε σε εύλογο χρονικό διάστημα. (Είναι τεράστιο ποσοστό το 55% και σε αυτό, συμφωνούν διεθνείς οικονομικοί Οργανισμοί και επιχειρήσεις, ελληνικές και ξένες. Δισεκατομμύρια δεν έχουν έλθει στην Ελλάδα και άλλα τόσα έφυγαν όταν διεπίστωσαν ότι για να τελεσιδικήσει μια υπόθεση περνάνε και 10 χρόνια…)

Το βασικό χαρακτηριστικό που αποδίδεται στο ελληνικό σύστημα απονομής δικαιοσύνης από πάνω από 8 στους 10 είναι ότι είναι αργό και 7 στους 10 το χαρακτηρίζουν νομικά δαιδαλώδες, πολιτικά ελεγχόμενο και ανεπαρκές στην οργάνωση.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων, οι τρεις στους τέσσερις, 76%,  αποδίδουν την ευθύνη για τα προβλήματα στη λειτουργία της ελληνικής Δικαιοσύνης στο πολιτικό σύστημα. 40% αποδίδει ευθύνη στους δικαστικούς, 36% στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, 30% στους δικηγόρους και 20% στους πολίτες που προσέρχονται στα δικαστήρια.

Keywords
Τυχαία Θέματα