Αποκρατικοποιήσεις: Οι Ρώσοι (λένε) πως φεύγουν – Έρχονται οι Αμερικάνοι; – Αποφάσεις για ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΟΛΘ

Φεύγουν οι Ρώσοι άπρακτοι και έρχονται οι Αμερικάνοι; Ιδού το ερώτημα που πονοκεφαλιάζει την κυβέρνηση δημιουργώντας νέα δεδομένα στο ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων αν και εφόσον το Κρεμλίνο κάνει δεκτή την εισήγηση των Ρωσικών Σιδηροδρόμων για αποχώρησή τους από τους διαγωνισμούς πώλησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της Rosco και του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης

ΟΛΘ.

Η διοίκηση της εταιρείας έχει υποβάλει τη σχετική εισήγηση για αποχώρηση από τους διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ, προς το μέτοχό της, δηλαδή το ρωσικό Δημόσιο, αλλά σύμφωνα με το RIA Novosti, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν η ρωσική κυβέρνηση την έχει δεχθεί.

Οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι μαζί με την ΓΕΚ- Τέρνα είναι ο ένας εκ των δύο συμμετεχόντων στον διαγωνισμό πώλησης του 100% της ελληνικής εταιρείας ενώ ο δεύτερος είναι η ρουμανική GFR σε συνεργασία με την αμερικανική Watco.

Η απόσυρση των Ρώσων αναμένεται να επηρεάσει και τους διαγωνισμούς αποκρατικοποίησης της Rosco και του ΟΛΘ αν και στους δύο τελευταίους διαγωνισμούς απομένουν αρκετοί να ανταγωνιστούν μεταξύ τους.

Οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι δύσκολα θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν οικονομικά ανοίγματα εκτός Ρωσίας χωρίς της αξιοποίηση των αποθεματικών τους ενώ σύμφωνα με την “Καθημερινή” η λήψη της συγκεκριμένης απόφασης μπορεί να επηρεάστηκε ως κάποιο βαθμό και από την απομάκρυνση από το τιμόνι της εταιρείας του προέδρου των ρωσικών Σιδηροδρόμων και φίλο του Ππούτιν, Βλαντιμίτ Γιακούνιν.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως οι Ρώσοι θέλουν να δείξουν τον προβληματισμό τους για το στενό μαρκάρισμα των ΗΠΑ στην Αθήνα στα ενεργειακά θέματα.

Οι δηλώσεις του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι για τους αγωγούς, η επίσκεψη του ειδικού απεσταλμένου και συντονιστή για τις διεθνείς ενεργειακές σχέσεις των ΗΠΑ Αμος Χοχστάιν στην Αθήνα, κάθε άλλο παρά αδιάφορες εξελίξεις είναι για τη Μόσχα.

Keywords
Τυχαία Θέματα