ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ: ΚΑΛΑ ΝΕΑ ΜΕ ΙΔΙΩΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ

Το χρηματιστήριο έδειξε χθες, ημέρα συνάντησης των Ελλήνων τραπεζιτών στην Φραγκφούρτη με στελέχη του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) και της ΕΚΤ, ότι οι τράπεζες θα επιτύχουν την ανακεφαλαιοποίησή τους με τη “δυνατή” συμμετοχή των ιδιωτών.

Οι επενδυτές όμως θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στα όσα διαδίδονται, αφού κανείς δεν μπορεί να έχει σαφή εικόνα για τον
τελικό τρόπο των αυξήσεων και τις κεφαλαιακές ανάγκες των Τραπεζών. Χρηματιστηριακοί κύκλοι επισημαίνουν ότι επενδυτές με ρευστότητα ΦΡΟΝΙΜΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ ΜΕΤΑ την ανακεφαλαιοποίηση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέουν, οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών στο βασικό σενάριο των stress tests, θα είναι χαμηλότερες από τις αρχικά εκτιμώμενες.

Η χθεσινή έντονα ανοδική κίνηση και το γεγονός ότι στις τελευταίες δύο εβδομάδες ο κλαδικός τραπεζικός δείκτης έχει σημειώσει κέρδη πάνω από 30%, δείχνουν ότι ένα σημαντικό κομμάτι της αγοράς ποντάρει στο ήπιο σενάριο της ανακεφαλαιοποίησης.
Δηλαδή σε ένα αποτέλεσμα από την αξιολόγηση ποιότητας ενεργητικού και από τις ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που θα καθιστά δυνατή τη διατήρηση του ιδιωτικού χαρακτήρα των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί εφόσον το κεφαλαιακό έλλειμμα που θα προκύψει από το βασικό σενάριο της δοκιμασίας καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τον ιδιωτικό τομέα. Οπως σημειώνουν αναλυτές, προϋπόθεση για να μπορέσουν να είναι επιτυχημένες οι νέες εκδόσεις μετοχών που θα διενεργηθούν μέχρι το τέλος του έτους είναι το ύψος τους συνολικά για το σύστημα να μην ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρώ.

Ενα μέρος της κεφαλαιακής ενίσχυσης θα προέλθει από το «κούρεμα» των ομολογιακών τίτλων μειωμένης εξασφάλισης που έχουν εκδώσει οι τράπεζες, η ονομαστική αξία των οποίων υπολογίζεται στα 3,5 δισ. ευρώ.Ηδη, η πρώτη αντίδραση των επενδυτών στη δημόσια προσφορά που υπέβαλε η Τράπεζα Πειραιώς την Πέμπτη για ομόλογα ύψους 1,1 δισ. ευρώ ήταν θετική.Τον συνολικό λογαριασμό θα μπορούσε να μειώσει ακόμη περισσότερο μία ευνοϊκή μεταχείριση του αναβαλλόμενου φόρου για τον συμψηφισμό με μελλοντική κερδοφορία των ζημιών που θα προκύψουν από τις προβλέψεις που θα αναγκαστούν να διενεργήσουν για τα «κόκκινα» δάνεια οι τράπεζες.ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΣΑ ΤΗΣ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ Οι επίσημες ανακοινώσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για το ύψος της νέας ανακεφαλαιοποίησης αναμένονται στα τέλη Οκτωβρίου. Οι τραπεζικές διοικήσεις θα ενημερωθούν για τα τελικά νούμερα λίγα 24ωρα νωρίτερα, έχοντας υπογράψει αυστηρές ρήτρες εμπιστευτικότητας.Στην Αθήνα πάντως η κυβέρνηση θα πρέπει να ολοκληρώσει τις νομοθετικές βελτιώσεις ώστε να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση χωρίς καθυστερήσεις.Στόχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι να ολοκληρώσει άμεσα τις διαδικασίες σύνταξης του σχεδίου νόμου που θα καθορίζει τον ρόλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και θα ορίζει τις αρχές και τις διαδικασίες της ανακεφαλαιοποίησης.Η διαδικασία αυτή θα συνδεθεί και με την αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων, με ειδική πρόνοια για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Keywords
Τυχαία Θέματα