Από το …παράθυρο στις κυπριακές τράπεζες οι Ρώσοι – Πως και γιατί θα κάνουν κουμάντο

Μια σημαντική …”παρενέργεια” έχει το bail-in που επιβλήθηκε στην Κύπρο, σύμφωνα με τους New York Times.

H αρχική πρόθεση των Ευρωπαίων, να «καθαρίσουν» δηλαδή το κυπριακό τραπεζικό σύστημα από το ρωσικής προέλευσης «μαύρο» χρήμα, φαίνεται να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Οι Ρώσοι, αν και σοβαρά «πληγωμένοι» λόγω του bail-in, είναι σήμερα σε θέση να αποκτήσουν κάτι που είχε διαφύγει της προσοχής ακόμα και των

πιο «σκληρών» ολιγαρχών της Μόσχας: τον έλεγχο μίας συστημικής τράπεζας της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

Και αυτό, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, διότι παρά τις προθέσεις της Γερμανίας και της Ολλανδίας, η υποχρεωτική μετατροπή καταθέσεων σε μετοχές μπορεί τελικά να δώσει στους Ρώσους ολιγάρχες τον έλεγχο, τουλάχιστον στα «χαρτιά», της παλαιότερης, μεγαλύτερης και πιο σημαντικής κυπριακής τράπεζας, της Τράπεζας Κύπρου.

Το μεγαλύτερο «πακέτο» μετοχών, ποσοστού περίπου 18%, πρόκειται να αποδοθεί σε καταθέτες που έχασαν χρήματα από τη Λαϊκή, ωστόσο το πιο πιθανό είναι ότι τον έλεγχο αυτού του ποσοστού θα τον αναλάβει η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

Σε κάθε περίπτωση όμως, μία μεγάλη και ανοργάνωτη ομάδα καταθετών, στην πλειονότητά τους Ρώσοι, θα βρεθούν να κατέχουν ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου που θα τους επιτρέπει να ελέγξουν την τράπεζα. Αυτό, βέβαια, όταν εκδοθούν τα αντίστοιχα πιστοποιητικά. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Κύπρου, Χάρη Γεωργιάδη, ξένοι καταθέτες, κυρίως Ρώσοι, θα βρεθούν να κατέχουν -άμεσα ή έμμεσα- πλειοψηφικό ποσοστό την Τράπεζα Κύπρου, το οποίο υπολογίζεται μεταξύ 53% και 60%.

Οι New York Times αναφέρουν ότι για το παραπάνω ενδεχόμενο ερωτήθηκε σχετικά ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε., ο οποίος αρνήθηκε να σχολιάσει.

Το ίδιο δημοσίευμα σχολιάζει, μεταξύ άλλων, ότι η Μόσχα, που αρχικά ήταν «έξαλλη» για τα δισεκατομμύρια των ρωσικών καταθέσεων που χάθηκαν στις κυπριακές τράπεζες, συνεχίζει να βλέπει την Κύπρο ως «έπαθλο» το οποίο αξίζει να διεκδικήσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα