Βρίσκει θετικά στις τράπεζες η έκθεση της BlackRock

Την ακτινογραφία των δανειακών χαρτοφυλακίων που διατηρούν οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζει τις τελευταίες εβδομάδες η BlackRock, αυτή τη φορά σε τρεις φάσεις: έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, η εταιρεία θα έχει έτοιμη την αξιολόγηση των μοντέλων διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, προτείνοντας βελτιώσεις, στη συνέχεια περί τα τέλη Οκτωβρίου θα παραδοθεί στην Τράπεζα

της Ελλάδος ένα προσχέδιο της αξιολόγησης των χαρτοφυλακίων και, ένα μήνα αργότερα, θα πρέπει να είναι έτοιμη, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η τελική έκθεση που θα δίνει την εκτίμηση για τις ζημιές σε ορίζοντα τριετίας, δηλαδή έως τον Ιούνιο του 2016.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις θεσμικών και τραπεζικών παραγόντων, παρά το έντονα υφεσιακό περιβάλλον και την υψηλή ανεργία, ο νέος έλεγχος θα καταλήξει σε αποτελέσματα καλύτερα από αυτά που θα ανέμενε κανείς για μια σειρά από λόγους, και ο επικαιροποιημένος λογαριασμός για τον κλάδο θα είναι και πάλι διαχειρίσιμος.

Σε σχέση με την προηγούμενη αξιολόγηση της BlackRock, εκτός συστήματος είναι πλέον περί τα 9 δισ. ευρώ δανείων που έχουν περάσει σε εκκαθάριση και βρίσκονται στις bad banks που δημιουργήθηκαν από το «σπάσιμο» πιστωτικών ιδρυμάτων.

Επίσης, θετικό στοιχείο για τον κλάδο είναι ότι η BlackRock θα στηριχθεί σε καλύτερες μακροοικονομικές παραδοχές έναντι της πρώτης αξιολόγησης του 2011, αφού ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Ενωση «βλέπουν» έξοδο από την ύφεση το 2014, ώστε, εν τέλει, το δυσμενές σενάριο της έκθεσης να είναι πιο ήπιο από εκείνο της προηγούμενης.

Παραδοχές που λάμβανε υπόψη η υφιστάμενη έκθεση, όπως η υποχώρηση των τιμών των ακινήτων κατά 50%, που θα έπληττε τα χαρτοφυλάκια στεγαστικών, δεν έχουν, άλλωστε, υλοποιηθεί.

Αξίζει να σημειωθεί και μία άλλη σημαντική παράμετρος: η BlackRock, το 2011, προσδιόρισε τις εκτιμώμενες ζημιές από το πιστωτικό χαρτοφυλάκιο για μία τριετία, δηλαδή έως και το 2014, με ένα πολύ δυσμενές σενάριο. Με βάση αυτή την εκτίμηση, έγινε από την ΤτΕ ο υπολογισμός των κεφαλαιακών αναγκών και η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης.

Η παρούσα αξιολόγηση αφορά, στην ουσία, τη διετία 2015-2016 και βρίσκει τράπεζες, όπως η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς, να έχουν σημαντικό απόθεμα κεφαλαίων.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Keywords
Τυχαία Θέματα