Από σήμερα στο Νταβός ο Α.Τσίπρας – Κρίσιμες συναντήσεις

Kρίσιμο τριήμερο ξεκινά σήμερα για τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα καθώς μέσω των επαφών που θα έχει στο Νταβός, όπου μεταβαίνει για να συμμετάσχει στο 46ο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, θα επιχειρήσει να διερευνήσει περαιτέρω τις διαθέσεις ανθρώπων – κλειδιά για το ελληνικό πρόγραμμα με τους οποίους θα πραγματοποιήσει επαφές.

Οι συναντήσεις που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι αυτές που θα έχει με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

και την Κριστίν Λαγκάρντ την Πέμπτη τις δύο από τις «συνιστώσες» των δανειστών στις οποίες φαίνεται να «κολλάει» το θέμα του ασφαλιστικού, της αξιολόγησης και του χρέους και κατ΄ επέκταση συνολικά της εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος.

Και οι δύο αυτές συναντήσεις είναι προγραμματισμένες για την Πέμπτη. Για την ακρίβεια με τον Σόιμπλε δεν υπάρχει διμερής συνάντηση, αλλά συμμετοχή σε κοινό πάνελ με θέμα “Το μέλλον της Ευρώπης” που θα διεξαχθεί το πρωί της Πέμπτης (11.15 τοπική ώρα). Συνομιλητές του, μεταξύ άλλων, θα είναι οι πρωθυπουργοί της Γαλλίας και της Ολλανδίας, Μανουέλ Βαλς και Μαρκ Ρούτε, αντιστοίχως, ωστόσο το ενδαιφέρον επικεντρώνεται στο γεγονός ότι στην ίδια συζήτηση ομιλητής θα είναι και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Λίγες μέρες μετά την συνάντηση του γερμανού ΥΠΟΙΚ με τον Έλληνα ομόλογό του Ευκλείδη Τσακαλώτο και τα μηνύματα που έστειλε μέσω αυτού στην ελληνική κυβέρνηση, ο Αλέξης Τσίπρας θα θελήσει να μεταφέρει τα δικά του μηνύματα στην ομιλία του για το πως η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στο οικονομικό και το πολιτικό πεδίο κατά την τρέχουσα συγκυρία όπου βρίσκεται αντιμέτωπη με την πολιτική πόλωση, τον οικονομικό κατακερματισμό και τις απειλές κατά της ασφάλειας.

Χρέος και κυπριακό στην ατζέντα

Αργότερα, στο περιθώριο των εργασιών του Φόρουμ πάντα, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να έχει συνάντηση με την διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ – σε μια κρίσιμη στιγμή για τις σχέσεις των δύο πλευρών και λίγες μέρες μετά τη συνέντευξή της στη γερμανική Süddeutsche Zeitung όπου θέτει ως προϋποθέσεις παραμονής του ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα τη βιωσιμότητα του χρέους και του ασφαλιστικού. Της συνάντησης αυτής θα προηγηθεί άλλη, με τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιού ο οποίος επίσης παρενέβη τις τελευταίες ημέρες για το ελληνικό πρόγραμμα.

Ωστόσο σήμερα το μεσημέρι θα έχει ακόμη μια σημαντική συνάντηση αυτή με τον αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν (την οποία φέρεται να ζήτησε μετ’ επιτάσεως η αμερικανική πλευρά) και πέρα από τα οικονομικά θέματα που σχετίζονται με το ελληνικό πρόγραμμα, επί τάπητος αναμένεται να τεθεί από την αμερικανική πλευρά το θέμα του κυπριακού. Εξάλλου στο πλαίσιο του Φόρουμ ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντήσει και τον τούρκο ομολογό του Αχμέτ Νταβούτογλου αλλά και τον κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος με τη σειρά του θα μετάσχει σε τριμερή για το κυπριακό με τον ειδικό διαπραγματευτή του ΟΗΕ Μ. Άιντε και τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Σήμερα, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει δύο ακόμη συναντήσεις, αυτή με τον Επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί και με τον γερμανό αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Κρίσιμη συνάντηση αναμένεται να έχει ο πρωθυπουργός και με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, η οποία θα γίνει την Παρασκευή. Υπενθυμίζεται πως ο Μάριο Ντράγκι συγκαταλέγεται σε εκείνους που πιέζουν για μια γρήγορη επίλυση του ελληνικού θέματος, ενώ τις προηγούμενες μέρες έστειλε μήνυμα και προς την ελληνική πλευρά ότι η επιτυχής αξιολόγηση αποτελεί κριτήριο για την αγορά ελληνικών ομολόγων και την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα