«Άνθρωπος 4.0.»: Το νέο βιβλίο του Δημητρίου Λακασά – Mια διείσδυση στα άδυτα των νέων τεχνολογιών

Το βιβλίο «Άνθρωπος 4.0» του Δημήτρη Λακασά επιχειρεί να ρίξει φως στο φαινόμενο της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης. Αποτελεί την ιδανική επιλογή για όποιον επιθυμεί να διεισδύσει στα άδυτα των νέων τεχνολογιών και να δει την ανθρωπότητα υπό την επίδρασή τους.

Τι είναι επιτέλους αυτή η 4η Βιομηχανική Επανάσταση; Αφορά τη βιομηχανία των ανεπτυγμένων χωρών ή μήπως μας αφορά όλους; Τα ερωτήματα που δημιουργεί η έλευση της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης είναι πολλά και δύσκολα, η απάντηση όμως είναι απλή. Η σοφή διαχείριση της γνώσης θα αποτελέσει το σημείο-κλειδί στην επιτυχημένη εφαρμογή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης. Ο άνθρωπος έχει φθάσει σε μια καμπή της εξελικτικής του πορείας και βρίσκεται για ακόμα μια φορά σε σταυροδρόμι, όπου καλείται να διαμορφώσει το μέλλον του.

Το βιβλίο  “Άνθρωπος 4.0” από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος επιχειρεί μια διείσδυση στα άδυτα των νέων τεχνολογιών με μια απλή ματιά και με την ίδια ματιά βλέπει το μέλλον της ανθρωπότητας. Τάσσεται ξεκάθαρα και με επιχειρήματα υπέρ του ανθρώπου στο νέο δίλημμα «άνθρωπος ή μηχανή». Εν τέλει, θα επικρατήσει το φως ή το σκοτάδι στη νέα εποχή που έρχεται; Η μήπως αυτή η εποχή κιόλας ήρθε;

Σύντομη περιγραφή του βιβλίου:

Το ανθρώπινο είδος εξελίσσεται παράλληλα με τα επιτεύγματά του. Τα τελευταία χρόνια η επιστήμη αναπτύσσεται ραγδαία, η τεχνολογία τρέχει με φρενήρεις ρυθμούς και γι’ αυτό ο άνθρωπος θα πρέπει να προλάβει τις εξελίξεις και να μην αφήσει τις εξελίξεις να τον προλάβουν. Για να το κάνει αυτό, θα πρέπει να αξιοποιήσει τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα, τα μοναδικά αυτά στοιχεία που τον κάνουν ξεχωριστό όπως είναι η ευφυΐα, η ηθική, η αγάπη, το φιλότιμο. Αυτές και άλλες πολλές αρχές και αξίες θα επιτρέψουν στον Άνθρωπο να εκμεταλλευτεί προς όφελός του τις νέες τεχνολογικές δυνατότητες που προκύπτουν καθημερινά και να πετύχει τον απώτερο σκοπό του, τη βελτίωση της ποιότητας και την αύξηση του προσδόκιμου ζωής. Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση είναι προ των πυλών και αναμένεται να αλλάξει πολλά, δεν πρέπει να αλλάξει όμως τον Άνθρωπο, αντ’ αυτού θα πρέπει να τον βελτιώσει. Η βελτιωμένη έκδοση του ανθρώπου είναι ο Άνθρωπος 4.0, ο οποίος ξέρει να χρησιμοποιεί τις νέες τεχνολογίες με σοφία και να τις χρησιμοποιεί για την καλυτέρευση της ζωής του.

Το παρόν βιβλίο επιχειρεί μία διείσδυση στα άδυτα των νέων τεχνολογιών με μία απλή ματιά και με την ίδια ματιά βλέπει το μέλλον της ανθρωπότητας. Πώς η 4η Βιομηχανική Επανάσταση θα συνδράμει στη βελτίωση των ανθρώπων; Ποιες είναι οι δυνατότητες των τεχνολογικών εξελίξεων και ποιοι οι κίνδυνοι που δύνανται να οδηγήσουν την παγκόσμια κοινότητα προς μία απευκταία κατεύθυνση; Πώς η τεχνολογική πρόοδος θα αλλάξει και θα διευκολύνει το διεθνές επιχειρείν, αλλά θα μειώσει παράλληλα τη φτώχεια στον πλανήτη και θα προστατεύσει το περιβάλλον; Πώς οι γεωστρατηγικές και γεωπολιτικές διαμάχες θα καθορίσουν τον ρου της τεχνολογικής προόδου και της εξέλιξης του Ανθρώπου; Ελλάδα, Ευρώπη, Κόσμος. Σε ποιο στάδιο θα τους βρει η 4η Βιομηχανική Επανάσταση και ποιος θα πρωταγωνιστήσει; Πολλά και δύσκολα ερωτήματα, η απάντηση όμως είναι απλή. Η σοφή διαχείριση της γνώσης θα αποτελέσει το σημείο-κλειδί στην επιτυχημένη εφαρμογή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, με τον Άνθρωπο 4.0 ως πρωταγωνιστή.

Ο Δημήτριος Λακασάς γεννήθηκε στις 14 Απριλίου 1973 στον Κολινδρό Πιερίας. Είναι CEO της Olympia Electronics A.E. Το 2017 ανακηρύχτηκε «Καινοτόμος επιχειρηματίας της χρονιάς» στον διαγωνισμό της EY – ERNST & YOUNG. Έχει στο ενεργητικό του συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια και δημοσιεύσεις στον οικονομικό και επιχειρηματικό Τύπο. Έχει πτυχίο Οικονομικών και Marketing από το City College – University Of Sheffield και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (Μ.Β.Α.) στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το University of Sheffield. Παράλληλα με την επιχειρηματική του δραστηριότητα, έχει διατελέσει:

Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), 2010 έως 2014Πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας (ΑΖΚ), 2013 έως 2015Μέλος Γενικού Συμβουλίου ΣΕΒ, 2004 έως 2019Μέλος Δ.Σ. του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΕ), 1999 έως 2014Ιδρυτής της δεξαμενής σκέψης Think Tank SEVEΜέλος της Επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΕΗΔΕ ΑΠΘ)

Ο Δημήτρης Γούλιας, που επιμελήθηκε την έκδοση, γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1989 στη Λάρισα και μεγάλωσε στον Βόλο. Από το 2017 εργάζεται ως Οικονομικός Αναλυτής στον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) και είναι Υπεύθυνος του Ινστιτούτου Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του ΣΕΒΕ. Έχει πτυχίο Οικονομικών Επιστημών (BSc) από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις Διεθνείς Επιχειρηματικές Δραστηριότητες (Master in International Business) από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Μιλάει Αγγλικά και Ιταλικά.

Είπαν για το βιβλίο:

Δημήτριος Μπουραντάς: «Το Άνθρωπος 4.0 μας βοηθά να αποκτήσουμε τη μεγάλη εικόνα για την τεχνολογική εξέλιξη και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, και να γίνουμε περισσότερο προνοητικοί και προδραστικοί για τις μελλοντικές αλλαγές στην προσωπική και την επαγγελματική μας ζωή.»

Peter Economides: «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι τεχνοανθρωπολογία – δηλαδή το πώς Λειτουργούν τα πράγματα για τους ανθρώπους. Πρέπει να ευχαριστήσω τον Δημήτρη που με το βιβλίο Άνθρωπος 4.0 με βοήθησε να έχω μια ολοκληρωμένη ματιά γύρω από την 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Μοιράζομαι κι εγώ την ίδια αισιοδοξία, ότι η τεχνολογία θα μας ελευθερώσει ώστε να εξελιχθούμε σε αυτό που ορίζει η μοναδική μας προέλευση. Το να είμαστε άνθρωποι.»

Keywords
Τυχαία Θέματα