Αντέχουν οι γερμανικές εξαγωγές στην ουκρανική κρίση

Υποχώρηση σημείωσαν οι γερμανικές εξαγωγές τον περασμένο Μάρτιο. Η ζήτηση γερμανικών προϊόντων σημείωσε στασιμότητα στην Ευρώπη και μειώθηκε στις ΗΠΑ. Συνολικά ο όγκος των γερμανικών εξαγωγών κατέγραψε μείωση της τάξεως του 1,8% σε σχέση με τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με άρθρο της Deutsche Welle.

Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή δεν ανησυχεί τον Άντον Μπέρνερ. Σε συνέντευξή του προς την Deutsche Welle,
ο πρόεδρος του Συνδέσμου Χονδρικού και Εξαγωγικού Εμπορίου (BGA) κάνει λόγο για «κυκλικές διακυνμάνσεις» και εξηγεί: «Στις αρχές του χρόνου, είχαμε προβλέψει ότι το 2014 υπάρχουν περιθώρια αύξησης των γερμανικών εξαγωγών κατά 3,5-4%, με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης. Δεν έχουμε ακόμη απόκλιση από τις προγνώσεις μας, καθώς η αύξηση των εξαγωγών συνολικά κινείται στο 3,1%. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Με δεδομένο ότι πρόκειται κυρίως για επενδυτικά αγαθά, μπορούμε να πούμε ότι είμαστε αντιμέτωποι με κανονικές κυκλικές διακυμάνσεις».

«Ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον»

Η ουκρανική κρίση έπληξε τις γερμανικές εμπορικές συναλλαγές με τη Ρωσία και την Ουκρανία, ωστόσο καταγράφονται και θετικές εξελίξεις. Μεταξύ αυτών είναι η σταθεροποίηση των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου και η ενίσχυση της ανάπτυξης στις χώρες της ΕΕ που δεν είναι μέλη της ευρωζώνης και στην Ασία.

«Πρόσφορο έδαφος υπάρχει και νομίζω ότι μπορούμε να ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον», εκτιμά ο Άντον Μπέρνερ και προσθέτει: «Οι επικρίσεις που διατυπώνονται σε βάρος μας και οι οποίες μας θέλουν να ζούμε σε βάρος των χωρών που παρουσιάζουν ελλείμματα, είναι άστοχες. Το δείχνει η συνολική αύξηση των εξαγωγών μας προς τις ΗΠΑ και την Ασία. Σας υπενθυμίζω ότι ο συνολικός όγκος των γερμανικών εξαγωγών ξεπέρασε την περασμένη χρονιά τα δύο τρισ. ευρώ. Σε αυτό το τεράστιο ποσό μια αύξηση της τάξεως του 3% αντιστοιχεί σε απίστευτους απόλυτους αριθμούς».

Πράγματι, οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί. Η αύξηση των γερμανικών εξαγωγών σε σχέση με το 2013, παρά τη μείωση του Μαρτίου, καταδεικνύει ότι η πορεία παραμένει ανοδική. Έτσι παρά την κάμψη του Μαρτίου 2014 σε σχέση με τον Φεβρουάριο του ιδίου έτους, διαπιστώνεται ότι σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2013 σημειώθηκε αύξηση των εξαγωγών κατά 1,9%. Πρόκειται για 96 δισ. ευρώ σε απόλυτους αριθμούς. Μάλιστα, το πρώτο τρίμηνο του 2014 η αύξηση των εξαγωγών σε σχέση με το αντιστοιχο περσινό διάστημα υπερέβη το 3%. Το εμπορικό ισοζύγιο ήταν για άλλη μια φορά θετικό και το πλεόνασμα έφτασε τα 16,4 δισ. ευρώ.

Θεαματική αύξηση των εξαγωγών στο πεδίο παροχής υπηρεσιών

Το ισχυρό ευρώ συνιστά αρνητικό παράγοντα για τις γερμανικές εξαγωγές εκτός ευρωζώνης. Ωστόσο, οι απώλειες που σημειώνονται στο πεδίο της εξαγωγής αγαθών αναπληρώνονται από την αύξηση στο πεδίο της παροχής υπηρεσιών. Όπως υπογραμμίζει, μάλιστα, ο Άντον Μπέρνερ η αύξηση των εξαγωγών στο πεδίο της παροχής υπηρεσιών θα είναι εντυπωσιακή τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του γερμανικού συνδέσμου εξαγωγικού εμπορίου, το 2030 η αξία των εξαγωγών στο πεδίο της παροχής υπηρεσιών θα είναι περίπου ίση με εκείνη της εξαγωγής αγαθών. «Θα παραμείνουμε και μακροπρόθεσμα μια επιτυχημένη εξαγωγική χώρα, καθώς διακρινόμαστε για την εξειδίκευση υψηλού επιπέδου σε πολλούς τομείς και κυρίως σε αυτούς της ενέργειας και της υγείας», τονίζει ο Άντον Μπέρνερ.

Original article: Αντέχουν οι γερμανικές εξαγωγές στην ουκρανική κρίση.

Keywords
Τυχαία Θέματα