Άνοιξε το κουτί του Κορωνοϊού για Ανθρώπους, Μετοχές, Τράπεζες, Επιχειρήσεις -Η ύφεση προ των πυλών

00:01 9/3/2020 - Πηγή: BankWars

Άνοιξε το κουτί του κορωνοϊού (η σύγχρονη Πανδώρα της παγκοσμιοποίησης;)  για Ανθρώπους, Μετοχές, Τράπεζες, Επιχειρήσεις. Τρόμος στον πλανήτη από τον άγνωστο ιό που επεκτείνεται ραγδαία αλλά και που “προμοτάρεται” στη διεθνή κοινή γνώμη, η οποία, δικαίως μεν βλέπει τα δεκάδες χιλιάδες κρούσματα και τους νεκρούς που πλησιάζουν τις 4.000 (μέχρι σήμερα 3.799), την ίδια όμως στιγμή που κλείνει τα μάτια στους περίπου 80.000 νεκρούς της κανονικής γρίπης…

ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Στις 684,74 μονάδες ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με απώλειες 25,30% από την αρχή του έτους. Στις 506,02 ο Τραπεζικός με απώλειες 42,83%, στις 1.738,29 ο FTSE-25 με απώλειες 24,36%.

Στο 26% ο λόγος χρηματιστηριακής αξίας του ΧΑ προς το ΑΕΠ, στο 27% διαμορφώνονταν το καλοκαίρι 2015 των κλειστών τραπεζών και των capital controls.

Οι μετοχές των ελληνικών αλλά και των ευρωπαϊκών τραπεζών χτυπήθηκαν αλύπητα από τον τρόμο που σκόρπισε ο ιός, καθώς εκτιμάται ότι οι επιπτώσεις της εξάπλωσης θα πλήξουν την οικονομία, γεγονός που θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην επιχειρηματική δραστηριότητα των τραπεζών καθώς και στο μέτωπο των δανείων.

Παράγοντες πάντως της αγοράς που δεν έχουν καταληφθεί από τον τρόμο, βλέπουν στο αμέσως επόμενο διάστημα μεγάλες ευκαιρίες για γρήγορα κέρδη στο Χρηματιστήριο, κάνοντας σύγκριση με τα προηγούμενα κραχ των αγορών. Αναλυτές γνωστής χρηματιστηριακής, έβλεπαν πολύ πρόσφατα, εντυπωσιακά περιθώρια ανόδου στις μετοχές των τραπεζών. Για την Πειραιώς δίνουν τιμή-στόχο 3,50 ευρώ (περιθώριο ανόδου 76%), για την Εθνική 3,80 ευρώ (περιθώριο ανόδου 90%), για την Alpha Bank 2,50 ευρώ (περιθώριο ανόδου 94%) και για τη Eurobank 1,20 ευρώ (περιθώριο ανόδου 112%).

Τις απαντήσεις στις παραπάνω εκτιμήσεις, θα τις δώσει το χρηματιστηριακό ταμπλώ. Απλά, γιατί υπάρχουν και οι ακριβώς αντίθετες, που βλέπουν συνέχεια στην πτώση, βασιζόμενες στο γεγονός ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια συνολική επανεξέταση των αξιών, καθώς ο νέος ιός θα μεταβάλλει δραματικά τις οικονομικές συμπεριφορές στην ζήτηση και την παραγωγή αγαθών, κάτι που θα οδηγήσει και στην επανεξέταση των μοντέλων με βάση τα οποία κινείται η παγκόσμια οικονομία.

Να σημειώσουμε ότι στην ελληνική περίπτωση της αγοράς, οφείλουμε να προσθέσουμε και τις άλλες μεγάλες αβεβαιότητες που προκύπτουν από την κρίση στα σύνορα με το μεταναστευτικό.

Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ

Κορωνοϊός Κυριακή 8 Μαρτίου -Τα νούμερα του τρόμου: 109.609 κρούσματα, 3.799 νεκροί

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΕ ΑΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΤΑ ΝΕΡΑ

Ο κορωνοϊός δεν απειλεί μόνο την υγεία, τα μακροοικονομικά μεγέθη των οικονομιών, τα Χρηματιστήρια. Απειλεί παγκοσμίως την επιχειρηματική δραστηριότητα, όσο κανένα άλλο “φαινόμενο”, με δραματικές τις συνέπειες, ΑΝ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΕΠΙ ΜΑΚΡΟΝ ΝΑ ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ, στην Ανεργία αλλά ακόμα και στην καταβολή της μισθοδοσίας!

Σύμφωνα με το Δελτίο Εργατικής Νομοθεσίας, αν μια επιχείρηση κλείσει κατόπιν διαταγής της Αρχής, εφαρμόζεται το άρθρο 656 ΑΚ, σύμφωνα με το οποίο ο εργαζόμενος δικαιούται να ζητήσει τον μισθό του όταν η αποδοχή της εργασίας είναι αδύνατη για λόγους που αφορούν τον εργοδότη αλλά δεν οφείλονται σε ανωτέρα βία.

Αντιθέτως δεν δικαιούται αποδοχών αν ο λόγος οφείλεται σε ανωτέρα βία.

Ανωτέρα βία θεωρείται «κάθε τυχηρόν γεγονός, στην συγκεκριμένη περίπτωση απρόβλεπτο, το οποίο ήταν αδύνατον να αποτραπεί ακόμη και με μέτρα άκρας επιμελείας και συνέσεως». Ο κορωνοϊός και η απειλή διαδόσεως του συνιστά γεγονός ανωτέρας βίας, το οποίο απαλλάσσει κατά το άρθρο 656 ΑΚ τον εργοδότη που δεν μπορεί να απασχολήσει τους μισθωτούς του, από την καταβολή αποδοχών.

Η κυβέρνηση εξετάζει εάν η μισθοδοσία αυτών των εργαζομένων μπορεί να καλυφθεί από τον Κρατικό Προϋπολογισμό ή αν υπάρχουν άλλα διαθέσιμα σε Κοινοτικά Ταμεία ή Προγράμματα.

Με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία, η υπόλοιπη αγορά έχει παγώσει. Σοβαρότατο το πλήγμα από την έντονη επιφυλακτικότητα των καταναλωτών εξ αιτίας του κλίματος φοβίας για το πόσο θα διαρκέσει η απειλή “κορονοιός”.

Τουρισμός, Εστίαση, Οργάνωση εκθέσεων και events και θεάματα είναι οι πρώτοι που πλήττονται.

Η μεγάλη πτώση του τζίρου, δημιουργεί ακόμα και πρόβλημα επιβίωσης, σε όσους προσπαθούσαν να το “γυρίσουν” με το καλύτερο επιχειρηματικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί και με τις όποιες φοροελαφρύνσεις.

Αλλά και οι “μεγάλοι” της αγοράς, κάθε άλλο παρά εφησυχάζουν. Τα δάνεια τρέχουν, τα projects πρέπει να υλοποιηθούν, η ρευστότητα “στενεύει”, άρα οδηγούνται και αυτοί σε περιορισμό των όποιων εξόδων μπορούν.

Μεγάλος είναι ο αριθμός των εμπορικών εισαγωγικών επιχειρήσεων που δεν γνωρίζουν αν θα έχουν εμπόρευμα στους προσεχείς μήνες, εφόσον συνεχιστεί η κατάσταση πανικού και το κλείσιμο εργοστασίων παραγωγής στο εξωτερικό.Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του κλάδου της Πληροφορικής και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο ειδών τηλεπικοινωνίας.

Αντίστοιχο – και ακόμα μεγαλύτερο – το πρόβλημα των παραγωγικών μονάδων που προμηθεύονται πρώτες ύλες από χώρες που πλήττονται έντονα ή λαμβάνουν “προστατευτικά” για την εσωτερική τους αγορά μέτρα.

Αναμφίβολα όλα αυτά θα επηρεάσουν κατά πολύ:

-τις ιδιωτικές επενδύσεις που ήταν στα σκαριά και τώρα αναβάλλονται “μέχρι νεωτέρας”

-το ποσοστό της Ανεργίας που μόνο στον τουριστικό κλάδο (αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση) θα μειωθεί δραματικά

-την αγορά ακινήτων με το “πάγωμα” σε σημαντικό βαθμό της ζήτησης από το εξωτερικό

-τις τράπεζες, πάνω στην πιο κρίσιμη φάση εξυγίανσης τους, που θα αντιμετωπίσουν και επιπλέον δυσκολίες για να περιορίσουν τα κόκκινα δάνεια και φυσικά

-το χρηματιστήριο που ήδη έχει γράψει μεγάλες ζημίες, χωρίς κανένας να μπορεί να πει πότε θα τελειώσει το ¨μαρτύριο”.

Όλες οι εκτιμήσεις για τα μακροοικονομικά μεγέθη ΚΑΙ για την Ελλάδα είναι 100% βέβαιο ότι θα αναθεωρηθούν αρνητικά. Όλα θα εξαρτηθούν από την αρνητική επίδραση του κορωνοιού στον τουρισμό, εάν υπάρξει έξαρση των κρουσμάτων στο β’ τρίμηνο 2020 είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι η οικονομία θα οδηγηθεί σε ύφεση.

Οικονομικοί αναλυτές δεν αποκλείουν το δυσμενές σενάριο για ανάπτυξη στο α’ τρίμηνο   1% αλλά ύφεση 2% στο δεύτερο τρίμηνο.

Υπάρχει βέβαια ένα αισιόδοξο σενάριο, ότι ο ιός, με την άνοδο της θερμοκρασίας, θα υποχωρήσει από τα μέσα Απριλίου και μετά. Δυστυχώς, αποδείχθηκε ότι το θερμό κλίμα σε ασιατικές χώρες, δεν “συνέβαλε” σε αυτό.

Όλοι περιμένουν τις Κεντρικές Τράπεζες να επιχειρήσουν να ανακόψουν τη μείωση της ζήτησης και την ύφεση με μειώσεις επιτοκίων. Θα λειτουργήσει κάτι τέτοιο; Μάλλον όχι, αν ο τρόμος εξακολουθήσει να υπάρχει.  Κάποιος που δεν ταξιδεύει, δεν βγαίνει από το σπίτι και δεν ξοδεύει επειδή φοβάται, δεν θα αλλάξει οικονομική συμπεριφορά αν η τράπεζα του προσφέρει φθηνότερο δανεισμό. Αυτός είναι και ο λόγος που συζητιέται πολύ να υπάρξουν τονωτικές ενέσεις φθηνού χρήματος στις επιχειρήσεις, ώστε να κρατήσουν το προσωπικό τους, με παράλληλη ίσως βραχυπρόθεσμη μετάθεση υποχρεώσεων φυσικών προσώπων προς τις τράπεζες, χωρίς αυτή η μετάθεση να σημαίνει “μετάταξη” των δανείων στα “κόκκινα” (όλα αυτά, βέβαια, απαιτούν έκτακτες νομοθετικές ρυθμίσεις κατόπιν αποφάσεων επιπέδου Eurogroup).

ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ

Χαρακτηριστική  είναι η επισήμανση του διευθυντή ενημέρωσης του ΣΕΒ κ. Δημήτρη Βέργαδου ότι «η πρόσφατη κρίση στις διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες λόγω του κορωνοϊού -σε συνδυασμό με τις σύγχρονες τεχνολογικές, ψηφιακές επιλογές- θα δώσουν νέα ώθηση στη συζήτηση για το μέλλον της εγχώριας παραγωγής».

Εν ολίγοις, όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά η Ευρώπη στο σύνολό της, θα πρέπει να ξαναδεί το οικονομικό της μοντέλο, ώστε να πάψει να αισθάνεται άνετα παρέχοντας μόνο Υπηρεσίες και να αυξήσει την εγχώρια παραγωγή,ώστε να μην εξαρτάται τόσο πολύ από την παραγωγή τρίτων χωρών.

Βασίλης Βαλαμβάνος, [email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα