Άνοιξε έπειτα από ένα μήνα το χρηματιστήριο της Μόσχας – Ποιες μετοχές ενισχύονται

Το ρωσικό ρούβλι διεύρυνε τα κέρδη του και το χρηματιστήριο της Μόσχας εμφανίζει μεγάλες διακυμάνσεις, καθώς ανοίγει σήμερα για πρώτη φορά έπειτα από έναν μήνα.

Το ρούβλι ενισχύεται κατά 1,4% έναντι του δολαρίου στα 96,37, διευρύνοντας τα κέρδη που σημείωσε χθες, αφότου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα αρχίσει να πουλά φυσικό αέριο σε ρούβλια στις «μη φιλικές» χώρες.

Το ρούβλι ενισχύεται κατά 1,9% έναντι του ευρώ στα 106, απέχοντας όμως πολύ ακόμα από τα επίπεδα των 90 που ήταν πριν από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία.

Στο χρηματιστήριο της

Μόσχας, το οποίο άνοιξε σήμερα μερικώς, για πρώτη φορά από τα τέλη του Φεβρουαρίου, ο δείκτης MOEX ενισχύεται κατά 11% στις 2.742 μονάδες.

Η μετοχή της Gazprom σημειώνει άλμα περίπου 20%, ενώ οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου Rosneft και Lukoil ενισχύονται κατά 19%.

Άνοδο 23% σημειώνει ο γίγαντας των ορυχείων Nornickel.

Όμως, με το μεγαλύτερο μέρος του εναέριου χώρου της Ευρώπη να είναι κλειστός για τα ρωσικά αεροπλάνα, η μετοχή της Aeroflot βυθίστηκε έως και κατά 20%, πριν να ανακτήσει μέρος του χαμένου εδάφους και να ισορροπήσει στο -5%.

Η τράπεζα VTB, που βρίσκεται υπό το καθεστώς κυρώσεων, άνοιξε στο κόκκινο, αλλά σύντομα ανέκαμψε και ενισχύεται κατά 1%. Η Sberbank σημειώνει άνοδο 19%.

Keywords
Τυχαία Θέματα