Ανόητοι, ανόητα σκέπτονται και ανόητα σχεδιάζουν – Εφάπαξ φόρος στις καταθέσεις

Από τις 23 Σεπτεμβρίου, μία ημέρα μετά τις γερμανικές εκλογές, ανοίγει στα σοβαρά πλέον η συζήτηση για το πως θα διευθετηθεί το ελληνικό χρέος. Μη βιώσιμο το χαρακτηρίζουν άπαντες, με το ΔΝΤ και τους Αμερικανούς να επιμένουν ότι μόνο ένα γενναίο κούρεμα από τους επίσημους πιστωτές, θα οδηγήσει σε βιώσιμη λύση.

Στην

άποψη αυτή, αντιτίθεται προεκλογικά και το εννοούν και για την μετά τις εκλογές περίοδο, η γερμανική πλευρά, η ΕΚΤ και γενικώς ο ισχυρός Ευρωπαικός Βορράς. Υποστηρίζουν λύση – μπάλωμα με ένα νέο μικρό πακέτο 10-15 δις που θα καλύπτει το δημοσιονομικό κενό, αλλά παράλληλα θα περιλαμβάνει μέτρα, τα οποία θα “συμπτυχθούν” σε ένα νέο μνημόνιο.

Το πως θα κινηθεί η ελληνική πλευρά, είναι θέμα που συζητείται έντονα στο παρασκήνιο. Και είναι επίσης θέμα ικανό να οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις τον Οκτώβριο. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός της επίσκεψης Σαμαρά ξανά στις ΗΠΑ στα τελη Σεπτεμβρίου.

Στο μεταξύ, διαφοροι τυχάρπαστοι τεχνοκράτες, κάνουν επί χάρτου διάφορα σχέδια εν όψει των σκληρών διαπραγματεύσεων που επίκεινται. Μεταξύ των σχεδίων, είναι και η επιβολή εφάπαξ φόρου έως 5% στο σύνολο των καταθέσεων (162 δισεκατομμύρια), ώστε να υπάρξει “ελληνικό μαξιλάρι” περίπου 8 δις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Το να κάνουν σχέδια οι τεχνοκράτες, δεν είναι κακό. Το κακό είναι, ότι τα σχέδια αυτά τα δημοσιοποιούν, με αποτέλεσμα απείρως αρνητικότερο, αυτού που υποτίθεται πως θέλουν να επιτύχουν.

Το σενάριο – σχέδιο για εφάπαξ φόρο στις καταθέσεις, είναι ανόητο και ανόητοι έως επικίνδυνοι αυτοί που το δημοσιοποίησαν. Η τεράστια προσπάθεια κυβέρνησης και τραπεζών να επαναφέρουν τις καταθέσεις στην Ελλάδα και στις τράπεζες, ναρκοθετείται από ανόητους. Καιρός είναι, όσο είναι νωρίς, ο Πρωθυπουργός να βάλει τέλος σε αυτά τα σενάρια.

Βασίλης Βαλαμβάνος, [email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα