Ανεβαίνει η ένταση στη Βουλή

Ανεβαίνει η ένταση στη Βουλή, καθώς πριν λίγη ώρα ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ανοίγοντας τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον της κυβέρνησης για το πολυνομοσχέδιο.

Συγκεκριμένα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αποδέχεται τις ιδιωτικοποιήσεις και τις βαφτίζει αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας. «Δεσμεύεστε ουσιαστικά ακόμα και σε περίπτωση κάποιας μικρής ανάκαμψης ότι δεν πρόκειται οι εργαζόμενοι να ανακτήσουν

τις μεγάλες απώλειες που είχαν την περίοδο της κρίσης. Η αλήθεια είναι ότι όλοι σας υπηρετείτε την ίδια πολιτική: της καπιταλιστικής ανάπτυξης των κερδών των λίγων. Όλα τα αφεντικά σας εντός και εκτός Ελλάδας απαιτούν φθηνή εργατική δύναμη» είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Μαζί με τους πανηγυρισμούς περίσσεψαν τα ψέματα. Τα μέτρα που φέρνετε πρέπει να σας το αναγνωρίζουμε δεν έχουν πάτο για τα λαϊκά εργατικά στρώματα. Το θράσος σας είναι απύθμενο. Έχετε το θράσος να υποστηρίζετε ότι αποφεύγετε τα οριζόντια μέτρα όταν εισάγετε ένα εργαλείο που μπορούν να κόβονται αυτόματα οι δαπάνες», υπογράμμισε ο γ.γ. του ΚΚΕ και συνέχισε: «Είναι τουλάχιστον αστείο να λέτε ότι δεν θα περικόψετε τα επιδόματα πτωχοκομείου που δεν βοηθούν τις λαϊκές ανάγκες».

Νωρίτερα, ο αν. υπουργός Εσωτερικών για θέματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Χριστόφορος Βερναρδάκης απέδωσε την «λυσσαλέα αντίδραση» και την έκπληξη για το κλείσιμο της συμφωνίας, σε φόβο του παλιού πολιτικού συστήματος, με το σκεπτικό ότι μαζί της κλείνει και «ο ιστορικός κύκλος της ύστερης πολιτικοοικονομικής διαπλοκής στη χώρα μας».

Ιδιαίτερη αναφορά, μεταξύ άλλων, έκανε ο αρμόδιος υπουργός στο ενιαίο πλαίσιο κατάρτισης, εφαρμογής, συντονισμού της εθνικής ψηφιακής στρατηγικής και πολιτικής επισημαίνοντας ταυτοχρόνως ότι η χώρα που παρέδωσε το προηγούμενο πολιτικό σύστημα είναι ψηφιακά καθυστερημένη χωρίς ενιαίο σχέδιο και χωρίς διοικητικά εργαλεία ιδίως για την προτεραιοποίηση των έργων του ΕΣΠΑ.

Ενώ κλείνοντας, ο κ. Βερναρδάκης ανέφερε ότι το πολυνομοσχέδιο αλλάζει τον περιορισμό των προσλήψεων του «περίφημου 1 προς 5» μετά από σκληρή διαπραγμάτευση με την οποία η κυβέρνηση κατάφερε να μειώνει σταδιακά τον συσχετισμό σε 1 προς 4, σε 1 προς 3 και ούτω καθεξής, τα επόμενα χρόνια, να απαλλάξει από τον περιορισμό του αριθμού των προσλήψεων τις δικαστικές αποφάσεις και να διαμορφώσει ένα δημοσιονομικό μαξιλάρι έτσι ώστε να υπάρχει ευελιξία στους τομείς της Παιδείας και της Υγείας.

Ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Σταμάτης υποστήριξε ότι η σημερινή κυβέρνηση υπογράφει ότι αρνήθηκε να κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, οδηγώντας έτσι τη χώρα σε οικονομικό αδιέξοδο και ασφυξία.

Ταυτόχρονα, μεταξύ άλλων, επιτέθηκε στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, πραγματοποιώντας παράλληλα την πρόβλεψη ότι η ΝΔ θα είναι κυβέρνηση την άνοιξη του 2017.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Κάνατε μια αναφορά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας μην τον ακούς γιατί δεν θα γίνεις πρωθυπουργός. Αυτό είναι συμβουλή ή απειλή; Μην μας απειλείτε. Τις ελληνικές κυβερνήσεις τις εκλέγει ο ελληνικός λαός ακόμα και όταν κάνουν λάθη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα γίνει πρωθυπουργός την Άνοιξη του 2017 έξω και πέρα από τις απειλές».

Είχε προηγηθεί ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ο οποίος μίλησε για απύθμενο θράσος της αντιπολίτευσης, δεδομένου ότι οι Έλληνες γνωρίζουν για τι είχε δεσμευτεί η χώρα στην πέμπτη αξιολόγηση.

Αναφερόμενος στις τηλεοππτικές άδειες, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι η προκήρυξη για τις άδειες δημοσιεύτηκε και το καλοκαίρι θα έχουμε δημοπρασία. Ο διαγωνισμός διασφαλίζει τη διαφάνεια, την οικονομική βιωσιμότητα των σχημάτων αλλά και τη μεγιστοποίηση του οφέλους για το Δημόσιο.

Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για συμμετοχή, είπε και κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να συμβάλει ώστε να υπάρξει νόμιμη σύνθεση στο ΕΣΡ.

Ενώ κλείνοντας, μεταξύ άλλων, αναρωτήθηκε: η διαπραγμάτευσή μας ζημίωσε τη χώρα; Η παρένθεση που ονειρεύεται η αντιπολίτευση πάει για παρένθεση οκταετίας, κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα