ΑΜΦΙΠΟΛΗ: Ο ΤΑΦΟΣ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ – Η ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ Ή Η ΡΩΞΑΝΗ; – Επισημάνσεις κορυφαίου αιγυπτιολόγου

13:36 7/9/2014 - Πηγή: BankWars

UPD: Ο Άντριου Τσανγκ, ένας από τους σπουδαιότερους βρετανούς αιγυπτιολόγους και συγγραφέας του βιβλίου «Η αναζήτηση του Τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου», υποστήριξε στο Discovery Channel πως το πιθανότερο είναι ο εντυπωσιακός τάφος της Αμφίπολης να είναι της Ολυμπιάδας, της μητέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου. «Οι Καρυάτιδες είναι πραγματικά εντυπωσιακό εύρημα. Το γεγονός πως τώρα έχουμε ένα δεύτερο ζευγάρι θηλυκών φυλάκων του τάφου,

δίνει ώθηση στην εικασία ότι πρόκειται για τον τάφο μιας σημαντικής βασίλισσας».

Σύμφωνα με τον Τσαγκ, δεύτερη πιθανή «ένοικος» του Τάφου είναι η σύζυγος του Μ.Αλεξάνδρου Ρωξάνη, ενώ δεν αποκλείει να είναι θαμμένες τελικά και οι δυο εκεί!

Οι σφίγγες που φρουρούν την είσοδο του τάφου υπήρξαν σύμβολο συνδεδεμένο με τις βασίλισσες της Μακεδονίας από τα τέλη του 4 αιώνα π.Χ, αν και δεν ήταν πολύ συνηθισμένες σε μακεδονικούς τάφους της εποχής. «Υπήρξαν όμως εξέχοντα τμήματα της διακόσμησης σε δύο θρόνους που βρέθηκαν από τα τέλη του 4 αιώνα π.Χ. στην περιοχή του βασιλικού νεκροταφείου στις Αιγές, στη σημερινή Βεργίνα» δηλώνει ο Τσανγκ. Ο ένας από τους δύο θρόνους αυτούς πάντως, αποδίδεται στην Ευρυδίκη, τη γιαγιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κοντά σε μια ακόμη είσοδο στον τύμβο Καστά βρίσκονται οι αρχαιολόγοι όπως τόνισε στον ΣΚΑΪ η γγ. Πολιτισμού και αρχαιολόγος Λίνα Μενδώνη, λίγο μετά την αποκάλυψη των, απαράμιλλης τέχνης, Καρυατιδών από θασίτικο μάρμαρο που εντοπίστηκαν μέσα στον τύμβο της Αμφίπολης.

«Υπάρχει ένας τοίχος ακόμη, ο τρίτος, φέρει οπή όπως ο προηγούμενος, ωστόσο η πρόσβαση σε αυτόν ακόμη είναι δύσκολη… Οπωσδήποτε όμως θα υπάρχει μια ακόμη είσοδος αν η είσοδος είναι χωρίς θύρα ή με κανονική θύρα είναι πολύ νωρίς για να πούμε οτιδήποτε» δήλωσε χαρακτηριστικά.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ

Η αρχαιολογική σκαπάνη στον τύμβο της Αμφίπολης έφερε στο φως δύο εξαιρετικής τέχνης Καρυάτιδες. Μάλιστα το πρόσωπο της δυτικής Καρυάτιδας σώζεται σχεδόν ακέραια. Οι φωτογραφίες οπου έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Πολιτισμού είναι αποκαλυπτικές. Οι Καρυάτιδες έχουν πλούσιους βοστρύχους που καλύπτουν τους ώμους τους και φορούν χειριδωτό χιτώνα.

Με την αφαίρεση των αμμωδών χωμάτων, στο χώρο μπροστά από τον δεύτερο διαφραγματικό τοίχο, αποκαλύφθηκαν κάτω από το μαρμάρινο επιστύλιο, ανάμεσα στις, επίσης, μαρμάρινες παραστάδες, δύο εξαιρετικής τέχνης καρυάτιδες , από θασίτικο μάρμαρο (φωτο 6) συμφυείς με πεσσό, διατομής 0,20Χ0,60 μ.

Το πρόσωπο της δυτικής καρυάτιδας σώζεται σχεδόν ακέραιο, ενώ από την ανατολική λείπει. Οι καρυάτιδες έχουν πλούσιους βοστρύχους, που καλύπτουν τους ώμους τους, φέρουν ενώτια, και φορούν χειριδωτό χιτώνα. Το δεξί χέρι της μιας και το αριστερό της άλλης ήταν προτεταμμένα, ώστε με την κίνηση τους να αποτρέπουν συμβολικά εκείνους οι οποίοι θα επιχειρούσαν την είσοδο στον τάφο και ήταν ένθετα. Ακολουθείται, δηλαδή, η ίδια τεχνική, όπως στις κεφαλές και στα φτερά των Σφιγγών.

Οι μορφές, επί των οποίων σώζονται ίχνη κόκκινου και μπλε χρώματος, παραπέμπουν στον τύπο της Κόρης. Ανάμεσα στα αμμώδη χώματα βρέθηκαν θραύσματα των γλυπτών, όπως τμήμα παλάμης και μικρότερα θραύσματα από τα δάκτυλα τους. Η διάταξη της δεύτερης εισόδου με τις καρυάτιδες αποτελεί σημαντικό εύρημα, το οποίο συνηγορεί στην άποψη ότι πρόκειται για εξέχον μνημείο, ιδιαίτερης σπουδαιότητας.

Μπροστά από τις καρυάτιδες, και από το ύψος της μέσης τους και κάτω, αποκαλύπτεται τοίχος σφράγισης από πωρόλιθους σε όλο το πλάτος των 4,5μ. Πρόκειται για δεύτερο τοίχο σφράγισης που ακολουθεί την ίδια τεχνική, όπως και στην πρόσοψη του ταφικού μνημείου. Είναι ένα ακόμη χαρακτηριστικό της προσπάθειας των κατασκευαστών για την αποτροπή εισόδου στο μνημείο.

ΑΜΦΙΠΟΛΗ: Παγκόσμιος θαυμασμός για τα νέα ευρήματα – Τιγράφουν τα ξένα ΜΜΕ

Με φωτογραφίες και δημοσιεύματα, διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρονται στην ανακάλυψη των δύο Καρυάτιδων στον προθάλαμο του τάφου που ανασκάπτεται στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη, τα οποία παρακολουθούν με ζωηρό ενδιαφέρον την πορεία της ανασκαφής του “μεγαλύτερου αρχαίου τάφου που έχει ποτέ ανακαλυφθεί στην Ελλάδα”.

Το δίκτυο ABC News της Αυστραλίας φιλοξενεί στην ηλεκτρονική του έκδοση εκτεταμένο δημοσίευμα υπό τον τίτλο “Εξοχα αγάλματα της αλεξανδρινής περιόδου ανακαλύφθηκαν να φυλούν την είσοδο αρχαίου τάφου στην Αμφίπολη”, ενώ κάτω από την φωτογραφία του προσώπου της ανέπαφης Καρυάτιδας ακολουθεί λεπτομερής περιγραφή των ευρημάτων.

“Ο πυρετός ανεβαίνει με την ανακάλυψη εξαιρετικών αγαλμάτων σε αρχαίο ελληνικό τάφο”, είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος στην ηλεκτρoνική σελίδα του γαλλικού ενημερωτικού δικτύου France 24, το οποίο αναφέρεται στο ότι η πιθανότητα ο τάφος να παραμένει ανέπαφος κερδίζει έδαφος.

“Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν δύο μαρμάρινα γυναικεία αγάλματα καθώς με αργούς ρυθμούς εισχωρούν στον τάφο της αλεξανδρινής περιόδου που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στην βορειο-ανατολική Ελλάδα”, γράφει η βρετανική Telegraph, η οποία φιλοξενεί επίσης εκτενή περιγραφή των δύο Καρυάτιδων αλλά και της μέχρι σήμερα πορείας των ερευνών.

Keywords
Τυχαία Θέματα