ΑΙΓΥΠΤΟΣ: 120 νεκροί, σε κατάσταση εμφυλίου η χώρα

Συνθήκες εμφυλίου πολέμου ζει η Αίγυπτος μετά τις αιματηρές συμπλοκές του καθεστώτος με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους του ανατραπέντος ισλαμιστή πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

Οπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα Αιγύπτου, 120 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 4.500 τραυματίσθηκαν στα πρωινά βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν στο περιθώριο ολονύκτιας εκδήλωσης διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν οπαδοί του Μόρσι κοντά

σε τέμενος του Καΐρου.

«Δεν πυροβολούσαν για να τραυματίσουν, αλλά για να σκοτώσουν», ανακοίνωσε στο πρακτορείο Reuters ο εκπρόσωπος των Αδελφών Μουσουλμάνων, προσθέτοντας ότι τα θύματα έφεραν τραύματα στο κεφάλι και το στήθος.

Το υπουργείο Υγείας κάνει λόγο για 20 νεκρούς, οι οποίοι, όπως σημειώνει, έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις με αστυνομικούς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είπε πως είδε ο ίδιος σήμερα το πρωί 37 σορούς στο αυτοσχέδιο νεκροτομείο που είχε στηθεί στο κινητό νοσοκομείο των ισλαμιστών οπαδών του Μόρσι.

Εξάλλου εκπνέει σήμερα το απόγευμα το τελεσίγραφο που έχει στείλει ο Στρατός για να τερματιστούν οι διαδηλώσεις υπέρ του Μόρσι που πραγματοποιούνται στη σκιά της σύλληψης του έκπτωτου προέδρου για συνεργασία με τη Χαμάς το 2011.

Δείγμα των προθέσεων του νέου καθεστώτος της Αιγύπτου έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μοχάμεντ Ιμπραχίμ, που δήλωσε ότι «οι καθιστικές διαδηλώσεις στο Κάιρο από τους υποστηρικτές του Μόρσι θα λάβουν τέλος σύντομα και με νόμιμο τρόπο».

Από πλευράς ΕΕ η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής Κάθριν Άστον «καταδίκασε σθεναρά» τις αιματηρές ταραχές στην Αίγυπτο και κάλεσε όλες τις πλευρές να απόσχουν από τη βία.

Keywords
Τυχαία Θέματα