“ΒΡΟΧΗ” 60 ΔΙΣ. ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ ΤΗΣ ΕΕ – Η Ελλάδα να προσέξει να μην κρατάει …ομπρέλα

[UPD] Πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 60 δισ. ευρώ μηνιαίως ανακοίνωσε ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το ζητούμενο για την Ελλάδα βέβαια είναι να μην …κρατάει ομπρέλα όταν θα αρχίσει να “βρέχει” λεφτά στην ευρωζώνη με τις αγορές κρατικών ομολόγων που ξεκινούν τον Μάρτιο. Δηλαδή, θα πρέπει η χώρα να βρίσκεται σε πρόγραμμα και να τα έχει βρει με τους δανειστές προκειμένου να έχει όφελος από

το «κοσμογονικό» πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στην ευρωζώνη.

Οπως είπε ο Μ. Ντράγκι, το πρόγραμμα θα κρατήσει μέχρι το Σεπτέμβριο του 2016. Οι αγορές θα αφορούν τίτλους σε επενδυτική βαθμίδα, ενώ θα υπάρχουν επιπλέον κριτήρια επιλεξιμότητας για τις χώρες, όπως η Ελλάδα που βρίσκονται σε πρόγραμμα.

Ο Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι οι αγορές θα γίνουν σύμφωνα με το μερίδιο συμμετοχής των εθνικών κεντρικών τραπεζών στο κεφάλαιο της ΕΚΤ, το οποίο αντιστοιχεί περίπου στο ποσοστό τους στο ΑΕΠ της ευρωζώνης.

Οι κεντρικές τράπεζες θα αναλαμβάνουν τον κίνδυνο για περίπου το 80% από τις αγορές τίτλων, διευκρίνισε ο κ. Ντράγκι. «Το 20% των επιπρόσθετων αγορών στοιχείων ενεργητικού θα υπόκειται σε καθεστώς αμοιβαιοποίησης του κινδύνου» υπογράμμισε.

Οι αγορές θα έχουν ανώτατο όριο το 25% της έκδοσης κάθε τίτλου.

Επίσης, ο Ντράγκι ανακοίνωσε ότι θα επεκταθεί το πρόγραμμα αγοράς καλυμμένων τίτλων (ABS και καλυμμένων ομολόγων) του ιδιωτικού τομέα, καθώς και ότι θα βελτιωθούν οι όροι παροχής φθηνής ρευστότητας προς τον τραπεζικό τομέα (TLTROs).

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, ο ίδιος υποστήριξε πως είναι αναπόφευκτο να παραμείνει σε χαμηλά και ενδεχομένως αρνητικά επίπεδα, αλλά αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά το 2015 και το 2016.

Δείτε τα βασικά σημεία της ομιλίας του Μ. Ντράγκι:

Καταμερισμός κινδύνου στο 20% του προγράμματος αγορώνΗ ΕΚΤ θα συντονίσει τις αγορές των ομολόγωνΟι αγορές κρατικών ομολόγων θα βασίζονται στην κλείδα κατανομήςΑγορές κρατικών ομολόγων από τον Μάρτιο του 2015Έως τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2016 το πρόγραμμα αγοράς ομολόγωνΣυνδυασμένο πρόγραμμα αγορών δημόσιων και ιδιωτικών τίτλων 60 δισ. /μήναΟι προσδοκίες για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη έχουν επιδεινωθείΟι αγορές κρατικών ομολόγων θα εξαρτώνται σύμφωνα τη συμμετοχή της κάθε κεντρικής τράπεζας στο κεφάλαιο της ΕΚΤΕΚΤ: Αμετάβλητα τα επιτόκια του ευρώ

Στα ιστορικά τους χαμηλά κράτησε τα επιτόκια της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών.

Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,05%, 0,30% και ‑0,20% αντιστοίχως.

Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ταυτόχρονα ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi θα παρουσιάσει περαιτέρω μέτρα νομισματικής πολιτικής στη συνέντευξη Τύπου (15.30 ώρα Ελλάδας). Οι αναλυτές περιμένουν η ΕΚΤ να κάνει σήμερα την πολυαναμενόμενη ανακοίνωση για την υλοποίηση ενός προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στην Ευρωζώνη.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΓΡΑΦΑΜΕ

Αγωνία για τα ελληνικά ομόλογα – Θα τα αγοράζει ο Ντράγκι; – Όρος να είναι η Ελλάδα σε μνημόνιο

Το στίγμα για τη στάση που θα τηρήσει η Ευρώπη απέναντι στην Ελλάδα και τη νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, θα δώσει η σημερινή απόφαση της ΕΚΤ για το αν η χώρα μας θα συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων που θα ανακοινώσει η ΕΚΤ. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ θα κυμανθεί στα 500 -700 δισ. ευρώ.

Το νέο σενάριο αναφέρει ότι ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα ξεπεράσει τον… σκόπελο της Ελλάδας ανακοινώνοντας την έναρξη εφαρμογής του προγράμματος αγοράς ομολόγων τον Μάρτιο.. Σε αυτή την περίπτωση, η Ελλάδα θα μπορεί μεν να αξιοποιήσει το πρόγραμμα, αλλά μόνο εάν βρίσκεται υπό ευρωπαϊκή «ομπρέλα», όπως αναμένεται να ανακοινώσει ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Συνεπώς, ο επικεφαλής της ΕΚΤ πετάει το μπαλάκι στην Αθήνα, ξεφορτώνεται το βάρος και τους… Γερμανούς που αντιδρούν και η 1η Μαρτίου αναδεικνύεται σε ημερομηνία κλειδί.

Το σενάριο που επικρατούσε και που φυσικά δεν έχει διαψευστεί, είναι ότι η Ελλάδα θα εξαιρεθεί του προγράμματος, καθώς τα ελληνικά ομόλογα έχουν χαμηλή αξιολόγηση, όπως έχει υποστηρίξει σε δημοσίευμά του το γερμανικό Spiegel, ωστόσο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας και ο υπουργός Οικονομικών , Γκίκας Χαρδούβελης, δίνουν αγώνα δρόμου, προκειμένου να συμπεριληφθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Σε μείζον ζήτημα εξελίσσεται η απροθυμία του Βερολίνου να αναλάβει αλληλέγγυα την ευθύνη για τον δανεισμό τραπεζών σε χώρες με πρόβλημα όπως η Ελλάδα, των οποίων τα κρατικά ομόλογα εξομοιώνονται με «σκουπίδια».

Στον ΣΥΡΙΖΑ πάντως εκτιμούν πως η ποσοτική χαλάρωση (αν αποφασιστεί) θα ισχύσει τελικά και για την Ελλάδα καθώς όπως λένε «θα ήταν παράλογο» ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης «να δημιουργήσει προβλήματα σε τράπεζες που εποπτεύει».

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έχει δηλώσει ότι θεωρεί αδιανόητο να μην συμπεριληφθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα της ΕΚΤ, καθώς είναι η χώρα που υποφέρει περισσότερο από τον αποπληθωρισμό.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που αναμένεται να παρουσιαστεί την Πέμπτη από τον Μάριο Ντράγκι μόνο αν η Ελλάδα παραμείνει σε πρόγραμμα επαναλαμβάνουν οι Financial Times σε άρθρο τους.

Οι FT σημειώνουν ότι μολονότι οι λεπτομέρειες του προγράμματος δεν είναι ακόμα γνωστές, ένα σημείο στο οποίο η ΕΚΤ αναμένεται να υποχωρήσει μπροστά σε όσους έχουν αμφιβολίες είναι το να υποχρεώσει τελικά τις εθνικές κεντρικές τράπεζες να αναλάβουν τις απώλειες για το εθνικό τους χρέος.

Υπενθυμίζεται πως το γερμανικό Spiegel έγραφε τα εξής:

Η Ελλάδα δεν θα συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολλόγων στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης που αναμένεται να ανακοινώσει η ΕΚΤ, αναφέρει σε δημοσίευμά του το γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Ο αποκλεισμός της Ελλάδας έγκειται στο γεγονός ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν πληρούν τα ελάχιστα κριτήρια που απαιτούνται.

Τη δήλωση αυτή παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό ο Klaas Knot, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Σημειώνεται πως το Spiegel δεν είναι ούτε κάποιο τυχαίο περιοδικό, ούτε θα έγραφε τα παραπάνω χωρίς να έχει την συγκεκριμένη πληροφόρηση από το Γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Το …”κλειδί” στην υπόθεση αυτή είναι ο κ. Σόιμπλε και όχι η Α. Μέρκελ άλλωστε.

Οι πληροφορίες που έρχονται όμως μετά την συνάντηση της Γερμανίδας Καγκελάριου κ. ‘Ανχελας Μέρκελ με τον πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας του Ευρώ κ. Μάριο Ντράγκι είναι μάλλον αποθαρρυντικές. Στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης δεν θα μπορούν να συμμετέχουν οι χώρες που θα συμμετέχουν σε πρόγραμμα σταθεροποίησης ,δηλαδή το γνωστό μας μνημόνιο.

Γκ. Χαρδούβελης στη Handelsblatt: “Να μη συνδεθεί το QE με τις πολιτικές εξελίξεις”

Την ελπίδα να μην αποκλειστεί η Ελλάδα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ για τη μαζική επαναγορά ομολόγων εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Ο κ. Χαρδούβελης υπογράμμισε πως καμιά άλλη χώρα της ζώνης του ευρώ δεν χρειάζεται την ποσοτική χαλάρωση τόσο όσο η Ελλάδα και τόνισε πως ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα υποφέρει περισσότερο από ό,τι στις άλλες χώρες, λόγω των δυσχερειών στη χρηματοδότηση του δημόσιου τομέα.

«Είμαστε η χώρα με το μεγαλύτερο αποπληθωρισμό, το μεγαλύτερο ποσοστό χρέους και τα μεγαλύτερα ποσοστά εσωτερικών επιτοκίων. Θεωρητικά, με βάση τον αποπληθωρισμό και το στόχο για σταθερότητα τιμών της ΕΚΤ, είμαστε ο ιδανικός αποδέκτης του προγράμματος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος επεσήμανε πως αποτελεί αποτυχία της νομισματικής πολιτικής η διατήρηση αυτών των στρεβλώσεων στα επιτόκια των δανείων εντός της ευρωζώνης και ότι η Ελλάδα όχι μόνο δεν θα έρεπε να αποκλειστεί από το QE της ΕΚΤ, αλλά η νομισματική πολιτική θα έπρεπε να επιτρέπει περισσότερα «ελεύθερα δάνεια» στις εθνικές κεντρικές τράπεζες σε χώρες που έχουν προβλήματα.

Χ. Σταϊκούρας: Δεν θα αποκλειστεί η Ελλάδα από το QE

Την βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα περιληφθεί κανονικά στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) που θα εγκρίνει σήμερα Πέμπτη το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξέφρασε ο Χρήστος Σταϊκούρας, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και υποψήφιος βουλευτής Φθιώτιδας με τη ΝΔ, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε πως είναι «σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα αποκλειστεί η Ελλάδα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης», ωστόσο ξεκαθάρισε πως η ΕΚΤ θα διατηρήσει τις προϋποθέσεις χρηματοδότησης που προβλέπει το καταστατικό της και σύμφωνα με τις οποίες παρέχει στήριξη σε χώρες που πληρούν τα κατώτατα όρια πιστοληπτικής αξιολόγησης ή τελούν σε πρόγραμμα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε πως υπάρχουν χρήματα για μισθούς και συντάξεις, καθώς αυτές οι δαπάνες πληρώνονται από τα έσοδα του κράτους, προσέθεσε όμως πως η κατάσταση για τα ταμειακά διαθέσιμα θα δυσκολέψει μετά τις 28 Φεβρουαρίου καθώς θα πρέπει να πληρωθούν ομόλογα.

Societe Generale: Δεν αρκούν 700 δισ. για το QE της ΕΚΤ

Οι αναλυτές της Societe Generale βλέπουν ένα πρόγραμμα της τάξης των 700 δισ. ευρώ σε αγορές ομολόγων σαν “ουδέτερο”, ενώ εκτιμούν ότι το πρόγραμμα θα πρέπει να ξεπεράσει το επίπεδο του 1 τρισ. ευρώ σε περίοδο δύο ετών για να είναι αισιόδοξοι, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Προσθέτουν ότι συνολικά το πακέτο θα είναι πιο πειστικό “εάν υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες και μικρότερη ασάφεια”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΕΚΤ: ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΠΟΣΟΤΙΚΗΣ ΧΑΛΑΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Keywords
ελλαδα, γιάννης στουρνάρας, αλέξης τσίπρας, financial times, τραπεζες, ΕΚΤ, αεπ, abs, συμμετοχή, mario, νέα, συριζα, αθηνα, spiegel, σαμαρας, ττε, στουρναρας, τσιπρας, times, χρεος, knot, σόιμπλε, μερκελ, μνημονιο, νεα δημοκρατια, σκαι, Αντωνης Σαμαρας, εθνικη τραπεζα, υπουργειο εσωτερικων, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, μνημονιο 2, μνημονιο 3, αξιολογηση, γιάννης στουρνάρας, αλέξης τσίπρας, ημερομήνια, χωρες, αεπ, ομολογα, πλαισιο, προγραμμα, ραδιοφωνο, σημερινη, σκαι, ττε, υπουργειο οικονομικων, ωρα, times, αρθρο, αμφιβολιες, βρισκεται, γεγονος, δηλωση, διοικητης, δωσει, ευρω, ειπε, ελπιδα, επρεπε, ερχονται, εσωτερικων, ετων, ευθυνη, ευρωπη, εφημεριδα, υποθεση, κεφαλαιο, κυβερνηση, λεφτα, λεπτομερειες, μειζον, ομπρελα, ορια, ορος, οφελος, πεμπτη, προβληματα, σεναριο, συμμετοχή, σόιμπλε, στιγμα, υλοποιηση, υπαρχουν χρηματα, φυσικα, χρηστος, αγορες, knot, ελληνικα, εθνικο, financial times, γκικας, χωρα, υπουργειο, mario, μπροστα, πακετο, πληροφοριες, spiegel, τραπεζα
Τυχαία Θέματα