“ΤΡΕΧΟΥΝ” ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΓΑΛΑ, ΤΑΞΙ, ΦΑΡΜΑΚΑ – ΕΝΤΟΝΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Έντονο είναι το παρασκήνιο στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας της Κυριακής των μέτρων που συμφώνησαν κυβέρνηση και τρόικα. Να σημειωθεί, πως δεν είναι άσχετη η ανεξαρτητοποίηση των βουλευτών των ΑΝΕΛ που δημιουργεί προβλήματα στο κόμμα του Πάνου Καμμένου.

Θέματα αιχμής αποτελούν:

1. ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΕ ΤΑΞΙ – ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ

Με το πολυνομοσχέδιο

του υπουργείου Οικονομικών θα έρθουν οι συμφωνηθείσες με την Τρόικα ρυθμίσεις για την απελευθέρωση της αγοράς, τόσο των επιβατηγών δημοσίας χρήσης (ταξί), όσο και των φορτηγών δημοσίας, αλλά και ιδιωτικής χρήσης.

Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ, μεταξύ άλλων, στο σχέδιο νόμου προβλέπεται:

Περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς των φορτηγών δημοσίας και ιδιωτικής χρήσης με άρση διαφόρων περιορισμών στις δραστηριότητές τους.Απελευθέρωση της δυνατότητας των ξενοδοχειακών μονάδων να χρησιμοποιούν ελεύθερα ενοικιαζόμενα οχήματα μετά οδηγού, ανάμεσα στα οποία δικυκλα και «γουρούνες».Άρση των περιορισμών στην δραστηριοποίηση των 9θέσιων οχημάτων, με απελευθέρωση διάφορων μορφών επιβατικού έργου που σήμερα ανήκει στα ταξί.

Αυτό κυρίως που πυροδοτεί τις αντιδράσεις είναι ότι πλέον θα παρέχεται η δυνατότητα σε ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα με οδηγό να εκτελούν μεταφορές επιβατών με αυτοκίνητα κάτω των 1.500 κυβικών.

Επίσης, ο οδηγός δεν θα δεσμεύεται για 12 ώρες αλλά για 6 ώρες, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα σε ξενοδοχεία και επιχειρήσεις ενοικιαζομένων αυτοκινήτων να εκτελούν έργο που μέχρι σήμερα εκτελούν αποκλειστικά τα ταξί.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ταξί θα συνεδριάσει σήμερα για να καθορίσει τη στάση της. Είναι πάντως χαρακτηριστική η δήλωση του προέδρου του ΣΑΤΑ Θύμιου Λυμπερόπουλου στη σημερινή έκδοση της εφημερίδας «Τα Νέα»: Εάν δεν αλλάξουν οι νέες ρυθμίσεις που αφορούν τον κλάδο των ενοικιαζόμενων ΙΧ, θα έχουμε πόλεμο. Δεν θα επιτρέψουμε να ξεκληριστούν οι κλάδοι των ταξί και των τουριστικών λεωφορείων για χάρη συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων.

2. ΤΟ ΓΑΛΑ

Σε αναζήτηση τρόπων να κάμψουν τις αντιδράσεις των βουλευτών τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ για το γάλα, βρίσκονται οι ηγεσίες των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης.

Το υπουργείο Ανάπτυξης αποκλείει την πιθανότητα αλλαγών, ωστόσο το Μαξίμου σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο, θα εξαντλήσει κάθε πιθανότητα το κείμενο να υποστεί μια μικρή διαφοροποίηση, όπως για παράδειγμα η αναγραφή της λέξης ελληνικού για το φρέσκο γάλα άνω των δύο ημερών και μέχρι των 11, ώστε να διαχωρίζεται από το εισαγόμενο.

Συμβιβαστική πρόταση τριών σημείων για το γάλα που μπορεί να μην εξυπηρετεί τον κλάδο αλλά προστατεύει από μια «ολοκληρωτική καταστροφή» παρουσίασαν στον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης εκπρόσωποι του Συνδέσμου Αγελαδοτρόφων Ελλάδος, της «Ένωσης Φυλής Χολστάιν» και του ΘΕΣγάλα.

Η πρότασή τους προβλέπει τρια νέα είδη για το παστεριωμένο γάλα ως εξής:

α) Γάλα ημέρας: Θα συλλέγεται και θα παστεριώνεται εντός της Ελλάδας. Όλη αυτή η διαδικασία θα πρέπει να γίνεται εντός 24 ωρών. Το γάλα θα έχει διάρκεια ζωής έως 5 ημέρες καθώς η προτεινόμενη διάρκεια ζωής των 2 ημερών είναι επιστημονικά και νομοθετικά έωλη.

β) Γάλα χαμηλής παστερίωσης: Θα έχει διάρκεια ζωής έως 7 ημέρες λόγω των ιδιαίτερων κλιματολογικών χαρακτηριστικών της Ελλάδας, κυρίως κατά τη θερινή περίοδο.

(Στις δύο παραπάνω κατηγορίες γάλακτος θα πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικά στη συσκευασία ή στο σημείο πώλησης, η μέθοδος χαμηλής παστερίωσης)

γ) Οι υπόλοιπες κατηγορίες γάλακτος (Υψηλής Παστερίωσης και Μακράς Διάρκειας) να μείνουν ως έχουν.
ΑΓΕΛΑΔΟΤΡΟΦΟΙ ΚΑΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΝΑ ΗΝ ΨΗΦΙΣΟΥΝ

Οι αγελαδοτρόφοι της Άρτας και της Πρέβεζας καλούν τους βουλευτές και ιδιαίτερα τους Ηπειρώτες «να μη συμβάλουν στον “αφανισμό” του τόπου, με την ψήφος τους στον νόμο για το φρέσκο γάλα».

Σε σχετική ανακοίνωσή τους χαρακτηρίζουν «Δούρειο Ίππο», για την είσοδο εισαγόμενου γάλακτος στη χώρα μας, τη διεύρυνση των ημερών κατανάλωσης του φρέσκου γάλακτος και προειδοποιούν τους βουλευτές της Ηπείρου ότι θα είναι «ανεπιθύμητοι στον τόπο».

Όπως αναφέρουν, «το φρέσκο γάλα, πέρα από νόμους και οδηγίες που εκπορεύονται από μεγάλες κτηνοτροφικές εταιρείες και επιχειρήσεις, είναι μόνο αυτό που, από τους κτηνοτρόφους, πηγαίνει άμεσα στον καταναλωτή μετά από παστερίωση, όπως γίνεται μέχρι σήμερα». [Διαβάστε επίσης: Γάλα - Αυτή είναι η αλήθεια - Μην πυροβολείτε τους βουλευτές που...δεν το πίνουν]

3. ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

Απεργία διαρκείας από την Τετάρτη προανήγγειλαν οι φαρμακοποιοί, κατηγορώντας την κυβέρνηση για πρωτοφανή κοροϊδία, καθώς, όπως υποστηρίζουν, φέρει ύπουλα και αιφνιδιαστικά την τελευταία στιγμή, στο νομοσχέδιο που συμφώνησε με την Τρόικα, αλλαγές στο καθεστώς των φαρμακείων οδηγώντας τον κλάδο σε καταστροφή και την Δημόσια Υγεία σε κίνδυνο. Το υπουργείο, σε απάντησή του, συνιστά ψυχραιμία και επισημαίνςι ότι η κυβέρνηση πέτυχε:
- Την αναστολή εφαρμογής ως την 30/6/2014, της μνημονιακής δέσμευσης για οριζόντια μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών στο 15%.
- Τη μη ένταξη των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ.) στα σούπερ-μάρκετ –υπό την προϋπόθεση ότι δε διαπιστωθούν φαινόμενα καρτέλ στην πώλησή τους από τα φαρμακεία.
– Τη διατήρηση των πληθυσμιακών κριτηρίων, προκειμένου να αποφευχθεί ανεξέλεγκτη αύξηση του αριθμού των φαρμακείων.
- Τη δυνατότητα αγοράς και πώλησης φαρμακείων, αποκλειστικά και μόνο από φαρμακοποιούς και όχι από τρίτους» συνεχίζει η ανακοίνωση στην οποία γίνεται λόγος για «αδιαμφισβήτητα επιτυχή εξέλιξη της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην Ελληνική Κυβέρνηση και την Τρόικα».

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ο πρόεδρος Κυριάκος Θεοδοσιάδης διεμήνυσε πως «τα φαρμακεία δεν θα πάνε ως πρόβατα σε σφαγή»,προσθέτοντας: «Όσοι θέλουν φάρμακα ας πάνε να τα προμηθευτούν στο γραφείο του κ. Χατζηδάκη. Οι βουλευτές που σκοπεύουν να ψηφίσουν αυτές τις διατάξεις ας εξασφαλίσουν φάρμακα και για τον κόσμο. Οι μάσκες έπεσαν οι Απόκριες τελείωσαν. Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες και τις συνέπειες των επιλογών του. Καλώ τον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τον υπουργό Υγείας να παρέμβουν και να επαναφέρουν στην τάξη τους συντάκτες του νομοσχεδίου. Ο κ. Γεωργιάδης δεν πρέπει να βάλει την υπογραφή του γιατί τότε θα πρόκειται για μια απίστευτη “κωλοτούμπα…”».

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ αναφέρθηκε αναλυτικά στις διατάξεις, που, όπως είπε, καταστρέφουν τον κλάδο των 12.000 φαρμακοποιών, την κοινωνική πολιτική, αλλά και τη Δημόσια Υγεία. Διατάξεις που, όπως είπε, βάζουν τα φαρμακεία από την πίσω πόρτα στα σούπερ μάρκετ και τα παιχνιδάδικα, που επιτρέπουν σε έναν μόνο φαρμακοποιό να έχει δυνατότητα να κατέχει άδειες 100 και πλέον φαρμακείων, τα φαρμακεία να ανοίγουν όποτε και ό,τι ώρα θέλουν, γεγονός που σημαίνει ότι π.χ. σε έναν καύσωνα, μπορεί να μην υπάρχει ανοικτό φαρμακείο, καταργεί τις αποστάσεις μεταξύ φαρμακείων με συνέπεια τη συσσώρευση φαρμακείων στα κέντρα των πόλεων, ενώ το φάρμακο με την απελευθέρωση τιμής από 1-1-2017 γίνεται εμπόρευμα.

Original article: “ΤΡΕΧΟΥΝ” ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΓΑΛΑ, ΤΑΞΙ, ΦΑΡΜΑΚΑ – ΕΝΤΟΝΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ.

Keywords
κυβερνηση, γαλα, ταξι, φαρμακα, νεα κυβερνηση, γαλα, κυβερνηση, φαρμακα, το βημα, τροικα, καμμενος, βημα, σατα, νέα, νεα δημοκρατια, ΠΑΣΟΚ, τρια, ελλαδα, έωλη, φαρμακοποιοι, φαρμακεια, χατζηδακης, πφσ, σημαίνει, original, απεργια, σταση εργασιας, απεργια μμμ, λεωφορεια, απεργια υπα, απεργιες σημερα, αλλαγη ωρας, απεργια μμε, θεματα πανελληνιων, απεργια ταξι, αδωνις γεωργιαδης, θερινη ωρα, αλλαγη ωρας 2013, αποκριες, βουλευτες, έωλη, πολυνομοσχεδιο, αυτοκινητα, βημα, ξενοδοχεια, πφσ, σημερινη, το βημα, υγεια, ωρα, αυξηση, γεγονος, γινεται, δυνατοτητα, δηλωση, ειπε, υπαρχει, εξελιξη, ζωης, κειμενο, κομμα, μαξιμου, μειωση, οδηγος, οχηματων, οχηματα, προβατα, υπογραφη, προβληματα, πορτα, ρυθμισεις, σατα, σουπερ μαρκετ, σουπερ, σχεδιο, τρια, φαρμακειο, ψυχραιμια, ωρες, ανηκει, ειδη, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, μεθοδος, ομαδες, πωληση, σημαίνει, υγειας
Τυχαία Θέματα