ΑΓΙΟΥ ΒΑΛΕΝΤΙΝΟΥ: ΤΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΝ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΟΙ…

Η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι μια από τις πιο σημαντικές γιορτές για τους ερωτευμένους όλου του δυτικού κόσμου.

Μπορεί πολλοί από εμάς να αντιδρούμε στην εμπορευματοποίηση του Αγίου Βαλεντίνου, αλλά όλο και πέφτουμε στην «παγίδα» να αγοράσουμε κάποιο δωράκι, να αφιερώσουμε ένα τραγούδι, να δείξουμε την αγάπη μας στον άνθρωπο μας.

Ωστόσο,

η μέρα που τιμάται ο Άγιος Βαλεντίνος έχει κάποια «μυστικά», κάποιες μικρές και ασήμαντες πληροφορίες που είναι πολύ χαριτωμένες.

Τις περισσότερες φορές τα μικρά και ασήμαντα αυτά στοιχεία μας δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο οι περισσότεροι από εμάς αντιδρούμε στη γιορτή του έρωτα στις 14 Φεβρουαρίου.

Γνωστά και άγνωστα για τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου – Μικρά και Χρήσιμα για τις 14 ΦεβρουαρίουΗ καρδιά είναι το πιο συνηθισμένο σύμβολο του έρωτα και της ρομαντικής αγάπης. Οι αρχαιότερoi λαοί πίστευαν ότι η ψυχή ζούσε στην καρδιά και ότι εκεί ήταν η πηγή των συναισθημάτων, άρα και του έρωτα και της αγάπης που είναι τα πιο ευγενή συναισθήματα.
Οι αρχαίοι έλληνες πίστευαν ότι ο θεός Έρωτας στόχευε την καρδιά των ανθρώπων όταν ήθελε να ρίξει τα βέλη του. Μια και η καρδιά λοιπόν από αρχαιοτάτων χρόνων υπήρξε το σύμβολο της αγάπης, σήμερα η καρδιά είναι και το σύμβολο της γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου. Για αυτό στις 14 Φεβρουαρίου βλέπουμε παντού καρδούλες, αρκουδάκια με καρδούλες και σοκολατάκια σε σχήμα καρδιάς.Κατά το Μεσαίωνα πίστευαν ότι τα πουλιά ζευγαρώνουν την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, στις 14 Φεβρουαρίου. Έτσι λοιπόν και τα αγόρια και τα κορίτσια μπορούσαν να κάνουν το ίδιο.
Αργότερα, κατά τις αρχές του 1900 οι ορεσίβιοι Αμερικανοί πίστευαν το ίδιο και για τα κουνέλια και έτσι κατέληξαν ότι αυτή η ημερομηνία δεν ήταν τυχαία συνδεδεμένη με τον Λατίνο Άγιο Βαλεντίνο και τον έρωτα.
Εξάλλου για τους Αμερικάνους αυτή είναι και η μέρα της Μαρμότας, εκτός του Αγίου Βαλεντίνου.Η 15η Φεβρουαρίου είχε καθιερωθεί από τους Ρωμαίους ως η μέρα της Lupercali, οπότε οι νέοι μπορούσαν να επιλέξουν ποιον θα παντρευτούν. Αυτό όμως το «ζευγάρωμα» θεωρήθηκε κάπως παράνομο και μη Χριστιανικό, έτσι αποφασίστηκε να αλλάξει αυτή η μέρα και να ταυτιστεί με την 14η Φεβρουαρίου που ήταν η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου, η μέρα δηλαδή του Αγίου που προστάτευε τα αισθήματα αγάπης προς τις γυναίκες.
Έγινε λοιπόν τότε παράδοση, οι άντρες να δίνουν ένα μικρό σημείωμα στη γυναίκα που ήθελαν για να της εκφράσουν το θαυμασμό τους, κάνοντας αναφορά στον Άγιο Βαλεντίνο.Η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι μια από τις πιο σημαντικές μέρες για τις επιχειρήσεις. Υπολογίζεται ότι ένας μέσος άνθρωπος θα ξοδέψει περίπου 50 ευρώ εκείνη την ημέρα για να αγοράσει κάποιο δώρο ή για να βγάλει έξω το έτερον ήμισυ. Οι επιχειρήσεις στην Αμερική κάνουν τζίρο περίπου 35 εκατομμύρια δολλάρια εκείνες τις ημέρες.Αν αναρωτιέστε ποιο είναι το πιο σημαντικό δώρο έρωτα στον κόσμο, αυτό είναι το Taj Mahal στην Ινδία. Χτίστηκε από τον Αυτοκράτορα Shahjahan ως δώρο στη γυναίκα του, η οποία όμως πέθανε στη γέννα του παιδιού τους. Παραμένει ως σήμερα το έμβλημα του αιώνιου έρωτα και κάθε χρόνο στις 14 Φεβρουαρίου υπάρχει κοσμοσυρροή στο σημείο αυτό, παρά το ότι χτίστηκε από έναν Ινδό.Στην Αμερική υπολογίζεται ότι η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου είναι η δεύτερη, μετά τα Χριστούγεννα, γιορτή στην οποία στέλνονται οι περισσότερες κάρτες και ανταλάσσονται οι περισσότερες ευχές.Το πιο παλιό μικρό δώρο στάλθηκε το 1415 μΧ από το δούκα της Ορλεάνης στη Γαλλίδα σύζυγό του που ήταν φυλακή στο Λονδίνο. Ακόμα και σήμερα είναι έκθεμα σε μεγάλη γκαλερί στην Αγγλία.Η Βερόνα, η διάσημη Ιταλική πόλη όπου έζησαν κατά τον Σέξπηρ ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα λαμβάνει περίπου 1000 γράμματα από ερωτευμένους την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. και αν αναρωτιέστε ποιος είναι ο παραλήπτης… Είναι η Ιουλιέτα και ο πύργος της στην όμορφη αυτή πόλη.Το μακρύτερο, σε χρόνο, φιλί δόθηκε σε διαγωνισμό φιλιού την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, και διήρκησε 30 λεπτά. Δε ρωτήσαμε την κατάσταση των ερωτευμένων μετά, ωστόσο μπήκαν στο βιβλίο με τα ρεκόρ Γκίνες.

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΒΑΛΕΝΤΙΝΟΣ

Λίγα είναι γνωστά για τον βίο του οσιομάρτυρα Βαλεντίνου, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί αν πρόκειται για ένα πρόσωπο ή δύο διαφορετικούς άγιους με το ίδιο όνομα. Λόγω των συγκεχυμένων πληροφοριών, δεν αναφέρεται πουθενά στο ορθόδοξο εορτολόγιο και η ορθόδοξη Εκκλησία ποτέ δεν τον παραδέχτηκε, ενώ και η Καθολική εκκλησία υποβίβασε τη γιορτή του σε απλή τοπική εορτή.

Σύμφωνα με τον κυρίαρχο θρύλο, ο Βαλεντίνος, ήταν ιερωμένος που έζησε τον 3ο αιώνα και κρυφά από τον αυτοκράτορα Κλαύδιο τον Γοτθικό (που βρισκόταν τότε στην εξουσία), πάντρευε ερωτευμένα ζευγάρια Χριστιανών και γενικά βοηθούσε τους Χριστιανούς, γεγονός που θεωρούνταν έγκλημα. Συνελήφθη για την πράξη του αυτή και φυλακίστηκε, ωστόσο ο αυτοκράτορας αρχικά αποφάσισε να του δώσει χάρη, μέχρι που ο Βαλεντίνος προσπάθησε να τον μυήσει στον Χριστιανισμό και ο αυτοκράτορας τον καταδίκασε σε θάνατο δια λιθοβολισμού. Ωστόσο ο Βαλεντίνος επέζησε από τον λιθοβολισμό κι έτσι τον αποκεφάλισαν έξω από την πύλη της Flaminia στις 14 Φεβρουαρίου του 169

Ένας άλλος θρύλος ωστόσο λέει ότι ο Βαλεντίνος ήταν πρώην επίσκοπος του Terni, μίας πόλης στην νότια Umbria (έτσι λεγόταν τότε η κεντρική Ιταλία) και βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό, όταν ο δικαστής Αστέριος, αμφισβητώντας την εγκυρότητα της Χριστιανικής θρησκείας τον έβαλε σε μία δοκιμασία. Του παρουσίασε την τυφλή θετή του κόρη και του είπε ότι αν την κάνει να βρει το φως της θα έχει ότι ζητήσει. Πράγματι εκείνος αποκατέστησε την όραση της κόρης και ο δικαστής ταπεινωμένος τον ρώτησε τι θέλει να κάνει. Ο Άγιος Βαλεντίνος του είπε να σπάσει μέσα σε τρεις μέρες όλα τα ειδωλολατρικά αγάλματα που έχει και στη συνέχεια να βαπτιστεί. Ο δικαστής το έκανε και στη συνέχεια βάπτισε και όλη του την οικογένεια, ωστόσο αυτή η μεταστροφή του μεγάλου δικαστή δεν άρεσε στον αυτοκράτορα Κλαύδιο, ο οποίος συνέλαβε τον Άγιο Βαλεντίνο και η κατάληξη και αυτού του θρύλου είναι ακριβώς η ίδια με του προηγούμενου.

Τη σημασία που έχει σήμερα η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου την απέκτησε τον 14ο αιώνα, όπου συνδέθηκε με την έννοια της ευγενούς αγάπης και την πρώτη γραπτή αναφορά του ως αγίου την συναντάμε το 1382 στο ποίημα Το Κοινοβούλιο των Πτηνών (Parlement of Foules) του Τζέφρι Τσόσερ.

Σήμερα η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου, είναι επίσημη εορτή στην Αγγλικανική Κοινωνία, καθώς και στην Λουθηρανική Εκκλησία. Στην περιοχή της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ωστόσο, ο Άγιος Βαλεντίνος ο Πρεσβύτερος γιορτάζεται στις 6 Ιουλίου και ο Ιερομάρτυρος Άγιος Βαλεντίνος (Ο Επίσκοπος του Τerni), γιορτάζεται στις 30 Ιουλίου. Παρόλα αυτά, λόγω της γενικής ασάφειας του βίου του συγκεκριμένου Αγίου, έχει καθιερωθεί το όνομα Βαλεντίνος ή Βαλεντίνη να γιορτάζεται στις 14 Φεβρουαρίου, την επικρατέστερη ως ημέρα θανάτου του συγκεκριμένου αγίου και το διακοσμημένο με άνθη λείψανο του Αγίου Βαλεντίνου εκτίθεται στην βασιλική εκκλησία Saint Mary in Cosmedin στη Ρώμη.

Original article: ΑΓΙΟΥ ΒΑΛΕΝΤΙΝΟΥ: ΤΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΝ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΟΙ….

Keywords
Τυχαία Θέματα