Αριστερά ο …Μάρξ, δεξιά ο …Λένιν – Δασκαλόπουλος – Τσίπρας δίπλα – δίπλα για… την έξοδο από το Μνημόνιο!

Είναι απορίας άξιο, το γαιτί μια τόσο καλή και στοχευμένη ομιλία σχετικά με την ανάπτυξη της χώρας, παρουσία μάλιστα του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ τη…γαρνίρισε με τον Καστοριάδη και τον Λένιν, προκαλώντας τις αποδοκιμασίες μερίδας του κοινού στην εκδήλωση που οργάνωσε το ενημερωτικό site tvxs.gr για την παραγωγική

ανασυγκρότηση.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ έδειξε πως “γλύφει” τον “επόμενο Πρωθυπουργό”, σε αντίθεση με τον Τσίπρα που είπε ξανά και σταράτα τις απόψεις του για την άμεση έξοδο από το μνημόνιο μόλις αναλάβει το “πόστο”. Βέβαια τότε, μνημόνιο δε θα υπάρχει, αλλά…ποιός νοιάζεται για αυτού του είδους τις… λεπτομέρειες; Κουβέντα δεν είπε επ’ αυτού ο Πρόεδρος του ΣΕΒ. Ότι πει ο Αλέξης …κι ένα λόγο παραπάνω!

Ο κ.Δασκαλόπουλος, θέλοντας να δείξει τη σημασία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας,αναφέρθηκε στη ρήση του φιλοσόφου Κορνήλιου Καστοριάδη, ο οποίος είχε αναφερθεί στη «δημιουργική δραστηριότητα των ανθρώπων» που δημιουργούν την «πραγματική ιστορία».

Δεν έμεινε, όμως, μόνο σε αυτό. Χρησιμοποίησε και τον όρο «στρατηγικό πεδίο» του Λένιν, για να υπογραμμίσει τη σημασία που έχει το πλαίσιο μέσα στο οποίο καλούνται να δραστηριοποιηθούν οι παραγωγικές δυνάμεις.

Και βέβαια, εν κατακλείδι, επιχείρησε να τα συνθέσει με αναφορά στον Σουμπέτερ και τη «δημιουργική καταστροφή».

Όλα αυτά, βέβαια, σε μια προφανή προσπάθεια να δείξει ότι η ελληνική βιομηχανία είναι ανοιχτή σε κάθε προσπάθεια ενίσχυσης της παραγωγικής δραστηριότητας, χωρίς «πολιτικά κόμπλεξ».

Βέβαια, κάποιοι από το κοινό, ενοχλήθηκαν με την αναφορά του προέδρου των βιομηχάνων στο Λένιν και τον Καστοριάδη και αποδοκίμασαν ή χειροκρότησαν ειρωνικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, από τις αποδοκιμασίες δεν γλίτωσε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με κάποιον από τους αποδοκιμάζοντες να του φωνάζει: «Κι εσύ δεν θα έπρεπε να είσαι αυτή τη στιγμή εδώ. Πως θα κυβερνήσεις; Με την Δεξιά;».
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΕΒ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ

Ο κ. Δασκαλόπουλος ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στην οικονομική κρίση και τα μνημόνια υποστηρίζοντας ότι στην Ελλάδα “αρνούμαστε να συζητήσουμε επί της ουσίας και παριστάνουμε τους λογιστές ή τους εισαγγελείς των μνημονίων αντί να συζητήσουμε για το ποια μορφή ανάπτυξης επιδιώκουμε στην Ελλάδα”, προσθέτοντας ότι κάνουμε συνεχώς κύκλους.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα θετικά σημάδια της ελληνικής οικονομίας τονίζοντας ότι είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ότι ο πρωθυπουργός κατανόησε και έθεσε τα προβλήματα της ελληνικής βιομηχανίας ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα, ανταποκρινόμενος στο σήμα κινδύνου που αυτή εξέπεμψε. Μάλιστα, σημείωσε ότι αναμένει αντίστοιχη στάση και από την αντιπολίτευση η οποία όπως πρόσθεσε έχει δείξει θετικές θέσεις.

Ωστόσο, επεσήμανε ότι είναι αναγκαία η δημιουργία ενός νέου παραγωγικού προτύπου, ικανό να καθιερώσει την Ελλάδα στις παγκόσμιες αγορές, το οποίο όμως δεν μπορεί να προέλθει από έναν κεντρικό σχεδιασμό αλλά από τους τομείς της αγροτικής παραγωγής και της ενέργειας, της μεταποίησης, του τουρισμού και του λιανικού εμπορίου. Αυτοί είναι οι βασικοί τομείς που θα βοηθήσουν στην διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος που να ευνοεί την επιχειρηματική πρωτοβουλία και την επένδυση, οι οποίες μεταφράζονται στη συνέχεια σε θέσεις εργασίας και πλούτο για την κοινωνία.

Σύμφωνα με τον κ. Δασκαλόπουλο η ιδιωτική πρωτοβουλία, την οποία ο Κ. Καστοριάδης χαρακτήριζε “δημιουργική δραστηριότητα των ανθρώπων” είναι το κλειδί και η κινητήρια δύναμη για να επιστρέψει η ανάπτυξη στην Ελλάδα μέσω μιας σύγχρονης επιχειρηματικής τάξης η οποία αναγνωρίζοντας το “στρατηγικό πεδίο” όπως αποκαλούσε ο Β. Λένιν τις συγκυρίες και τις αντικειμενικές συνθήκες θα μπορούσε να γίνει η εμπροσθοφυλακή του νέου παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου της Ελλάδας.

Όμως η αναπτυξιακή προσπάθεια, όπως τόνισε, χρειάζεται στο πλευρό της ένα κράτος πλαίσιο δημιουργικής εθνικής δράσης κι όχι ένα κράτος – ογκόλιθο που ξέρει μόνο να απαγορεύει και να υπαγορεύει. Ευθύνη του κράτους σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ είναι να περιορίσει την αβεβαιότητα που συρρικνώνει την αναπτυξιακή πολιτική, καθώς όπως είπε δεν γίνεται να υπάρξει ανάπτυξη όταν φορολογούνται επαχθώς η περιουσία και η παραγωγή ενώ θα έπρεπε να φορολογούνται μόνο το εισόδημα και τα κέρδη.

Σχολιάζοντας το ελληνικό δημόσιο χρέος ο κ. Δασκαλόπουλος παραδέχτηκε ότι η δημοσιονομική σταθερότητα δεν έχει επιτευχθεί ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να αποδεχτούμε το γεγονός ότι για μια περίοδο θα παραμείνουμε στο χαμηλότερο επίπεδο ζωής που μας επέβαλε η κρίση και η διαχείρισή της. Κι ότι θα καταναλώνουμε λιγότερα προκειμένου να επενδύσουμε περισσότερα.

Συγκεκριμένα, για την προσέλκυση των επενδύσεων υποστήριξε ότι χωρίς την εισροή άμεσων ξένων επενδύσεων, θα παραμείνουμε καθηλωμένοι σε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, που δεν αρκούν για να καταπολεμήσουν την ανεργία και να κάνουν το χρέος μας βιώσιμο.
Τέλος κατέληξε λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει κάνει μεν λάθη αλλά το πιο σημαντικό είναι να μην τα επαναλάβει.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ Η ΠΡΩΤΗ ΠΡΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ

Οι ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου θα είναι το κύκνειο άσμα της κυβέρνησης δήλωσε σε ομιλία του στο Πολεμικό Μουσείο, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος υπογράμμισε ότι η πρώτη πράξη της κυβέρνησής του θα είναι η ακύρωση του μνημονίου και ο τερματισμός της λιτότητας.

Στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας στην εκδήλωση με θέμα «Παραγωγική Ανασυγκρότηση. Η πρόκληση της επόμενης μέρας», πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα θέσει αμέσως σε εφαρμογή το Εθνικό Σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου τονίζοντας ότι μόνο το κόμμα του έχει σχέδιο εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο.

«Ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος έχουν σχέδιο – και δεν το αμφισβητεί κανείς αυτό – εισόδου και επανεισόδου της χώρας από Μνημόνιο σε Μνημόνιο» είπε.

Οι τρεις τρόποι για τον άμεσο τερματισμό της λιτότητας

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου επεξεργάζεται τη μετονομασία της λιτότητας και του τρίτου Μνημονίου που θα συνεχίσει να εφαρμόζει.

Ο ίδιος δεσμεύθηκε στο εθνικό σχέδιο για την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανασυγκρότηση του τόπου για τον άμεσο τερματισμό της λιτότητας και την τόνωση της εσωτερικής και ανέφερε τρεις τρόπους για την επίτευξή του:

Τερματίζοντας την αβεβαιότητα για τους μισθούς και τις συντάξεις. Τέλος στην ελεύθερη πτώση τους.Επαναφέροντας τον κατώτατο μισθό από τα €586 στα €751, για όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Στο σημείο αυτό, επισήμανε ότι το οικονομετρικό μοντέλο του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει τα συμπεράσματα του μοντέλου του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ σύμφωνα με το οποίο μόνον τον πρώτο χρόνο, η αύξηση του κατώτατου μισθού θα αυξήσει την εγχώρια ζήτηση κατά 0,75%. Θα αυξήσει, επίσης, είπε, το ΑΕΠ κατά 0,5%, ενώ θα δημιουργήσει 7500 νέες θέσεις εργασίας.

Αναδιανέμοντας εισόδημα στα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται από την ανθρωπιστική κρίση. Η ροπή προς κατανάλωση στα στρώματα αυτά είναι υψηλή, επειδή έχουν να καλύψουν πιεστικές, βασικές ανάγκες αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Οι τρεις πυλώνες για την ανάπτυξη

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, στην ομιλία του υπογράμμισε ότι ένας από τους στόχους του κόμματός του είναι η αποτροπή της προοπτικής να γίνει η Ελλάδα μια φθηνή χώρα αναψυχής για το βορρά.

Έκανε αναφορά στον ευρωπαϊκό Νότο, λέγοντας πως μετατρέπεται σε μια ζώνη φθηνά αμειβόμενης και επισφαλούς εργασίας, στο πλαίσιο της βίαιης αναδιοργάνωσης του ευρωπαϊκού καταμερισμού εργασίας που επιχειρεί ο πολιτικά κυρίαρχος νεοφιλελευθερισμός.

Όπως είπε στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ η αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης είναι ένας από τους τρεις αμοιβαία ενισχυόμενους πυλώνες που συναρμόζουν το εθνικό σχέδιο για την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανασυγκρότηση του τόπου.

Ο πρώτος πυλώνας είναι η σταθεροποίηση της οικονομίας, στο τρίπτυχο: διατηρήσιμο και κοινωνικά δίκαιο πρωτογενές πλεόνασμα, ανάληψη της διοίκησης των ανακεφαλαιοποιημένων τραπεζών, ώστε να λειτουργήσουν προς όφελος της πραγματικής οικονομίας, με ελάφρυνση και προστασία των δανειοληπτών από υποχρεώσεις που ανελήφθησαν με διαφορετικά εισοδηματικά δεδομένα – αυτό που εμείς αποκαλούμε «νέα σεισάχθεια» – και, τέλος, ρευστότητα στην αγορά με κάθε διαθέσιμο μέσο.

Το δικό μας πρωτογενές πλεόνασμα θα στηρίζεται στην αύξηση των δημόσιων εσόδων – και όχι στην περικοπή των δημόσιων δαπανών και την κοινωνική καταστροφή, είπε.

Ο δεύτερος πυλώνας είναι η αναχαίτιση της ανθρωπιστικής κρίσης, μ’ ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα άμεσων παρεμβάσεων έκτακτης ανάγκης.Ο τρίτος πυλώνας η ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης στις κατευθυντήριες αρχές και στο περιεχόμενο της οποίας αναφέρθηκα εκτενώς.

Επιπλέον έκανε αναφορά στα πέντε αλληλένδετα και συμπληρωματικά παραγωγικά συμπλέγματα, που αναδεικνύουν, όπως τόνισε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας: το αγροτοδιατροφικό, το τουριστικό, το κατασκευαστικό, το ενεργειακό, όπως και εκείνο της βιομηχανίας, των περιβαλλοντικών τεχνολογιών και της έρευνας.

Original article: Αριστερά ο …Μάρξ, δεξιά ο …Λένιν – Δασκαλόπουλος – Τσίπρας δίπλα – δίπλα για… την έξοδο από το Μνημόνιο!.

Keywords
Τυχαία Θέματα