Αυτός είναι ο από μηχανής θεός που μπορεί να δώσει λύση στο πολιτικό αδιέξοδο – Τη Δευτέρα η απόφαση που θα κρίνει και τις εκλογές

Κωνσταντίνος Μενιουδάκος του Φωτίου. Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, αφού ακούσει το απόγευμα της Δευτέρας την άποψη των εργαζομένων της ΕΡΤ , θα αποφασίσει αν θα κάνει δεκτή ή όχι την προσφυγή τους για “πάγωμα” με προσωρινή διαταγή της πράξης νομοθετικού περιεχομένου της κυβέρνησης που έριξε μαύρο στις οθόνες του κρατικού φορέα, μέχρι τουλάχιστον την συζήτηση της κύριας προσφυγής που ορίστηκε στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τις 27 Σεπτεμβρίου 2013. Η απόφαση του κ. Μενιουδάκου, ο οποίος σημειωτέον αποχωρεί στο

αμέσως προσεχές διάστημα από τη θέση του, αν είναι θετική για τους εργαζόμενους, αποτελεί τη μόνη ίσως λύση, προκειμένου να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η χώρα, δεδομένου ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις, φαίνεται ότι οι εκλογές είναι πολύ κοντά. Με θετική απόφαση για πάγωμα της απόφασης της κυβέρνησης:

- Ο Πρωθυπουργός δεν υποχωρεί από τη θέση του, δηλώνει “σεβασμό στην απόφαση της δικαιοσύνης”, λύνει το αδιέξοδο των εταίρων του, ψηφίζουν όλοι μαζί την ίδρυση της ΝΕΡΙΤ και η κυβέρνηση συνεχίζει το κύριο έργο της.

- Οι κύριοι Βενιζέλος και Κουβέλης απαλλάσσονται από τις ‘κατηγορίες” για υποχωρήσεις και ταυτόχρονα δεν οδηγούνται σε ρήξη με τον Σαμαρά, οπότε το σχήμα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, έστω και “τραυματισμένο” συνεχίζει.

ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

- Ο Α.Σαμαράς, ταυτόχρονα με τη συμβιβαστική πρόταση προς ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για επαναλειτουργία ολίγων εβδομάδων της ΕΡΤ με μικρό αριθμό προσωπικού, μέχρι να ξεκινήσει ο νέος φορέας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, έκανε μια δυναμική, προεκλογικού ύφους ομιλία στην ΟΝΝΕΔ, δείχνοντας αποφασισμένος να μην υποχωρήσει στην απόφασή του για την ΕΡΤ.

- Ο Ε.Βενιζέλος από το Παρίσι όπου βρίσκεται, απέρριψε την συμβιβαστική πρόταση. Άλλωστε, δεν μπορούσε να κάνει και αλλιώς, καθώς το ΠΑΣΟΚ έχει καταρρεύσει δημοσκοπικά, βουλευτές δηλώνουν στο παρασκήνιο ότι θα αποχωρήσουν και στελέχη του Παπανδρεικού μπλοκ επισημαίνουν ότι δεν πάει άλλο με τον Σαμαρά, το κόμμα πρέπει να προετοιμάζεται για εκλογές.

- Ο Φ.Κουβέλης, επίσης απέρριψε τη συμβιβαστική πρόταση του Πρωθυπουργού, ενώ οι πιέσεις που δέχεται από το εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ είναι αφόρητες. Επίσης η ΔΗΜΑΡ έχει καταρρεύσεισ τις δημοσκοπήσεις.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ
Δικαστικοί κύκλοι που γνωρίζουν το ποιός είναι ο κ.Μενιουδάκος, λένε ότι πρόκειται για δικαστή που δεν δέχεται κομματικές παρεμβάσεις, ενώ ταυτόχρονα επισημαίνουν, ότι ” καθαρά νομικά αν το δει κανείς το θέμα, είναι πολύ πιθανή μια απόφαση θετική για τους εργαζόμενους”. Κι αυτό γιατί, είναι σημαντική η πιθανότητα το δικαστήριο λόγω του υψηλού κινδύνου να αλλάξουν τα δεδομένα για τους εργαζόμενους, να δώσει αυτό το “ασφαλιστικό μέτρο”, δηλαδή την προσωρινή διαταγή παγώματος της απόφασης, μέχρι να συζητηθεί η κύρια προσφυγή τους για να κριθεί αν είναι συνταγματικό ή όχι το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Οι ίδιοι κύκλοι, υπενθυμίζουν την πρώτη δήλωση του κ.Μενιουδάκου όταν ανέλαβε την Προεδρία του ΣτΕ: «Αναλαμβάνω τα καθήκοντά μου σε μια δύσκολη περίοδο για τη δικαιοσύνη και ιδιαίτερα για τη διοικητική δικαιοσύνη, όπως, άλλωστε, για τις άλλες κρατικές εξουσίες, τη νομοθετική και την εκτελεστική. Η αντιπαράθεση του δημόσιου συμφέροντος και των ατομικών δικαιωμάτων εμφανίζεται με ιδιαίτερη οξύτητα και η εξεύρεση της ορθής τομής, που αποτελεί την πεμπτουσία της διοικητικής δικαιοσύνης, απαιτεί επίπονη προσπάθεια, μετριοπάθεια και σωφροσύνη. Είμαι βέβαιος ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της περιόδου που διανύουμε, όπως έχει πράξει και στο παρελθόν”

Ποιός είναι
Γεννήθηκε το 1946 στην Αθήνα. Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών το 1969 και της Σχολής Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1971, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Paris 2 και άσκηση στο Conseil dʼ Etat (με εκπαιδευτική άδεια την περίοδο 1979-1980).

Διορίστηκε στο ΣτΕ ως εισηγητής το 1972. Προήχθη σε πάρεδρο το 1979, σε σύμβουλο το 1991 και στο βαθμό του αντιπροέδρου το 2001. Από το 2003 ήταν πρόεδρος του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ. Διετέλεσε Διευθυντής σπουδών της Εθνικής Σχολής Δικαστών (1994-1996) καθώς και Γενικός Διευθυντής σπουδών της Εθνικής Σχολής Δικαστών (1996-1999). Ήταν προϊστάμενος του Νομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης (1998-2001).

Είναι πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης (Κ.Ε.Κ.) από το 2003 έως σήμερα, καθώς και πρόεδρος ή μέλος νομοπαρασκευαστικών επιτροπών από το 1983, όπως των επιτροπών σύνταξης του Υπαλληλικού Κώδικα , του Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων και της επιτροπής για την επιτάχυνση της διοικητικής δικαιοσύνης .

Διετέλεσε πρόεδρος του σωματείου «Εταιρία Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες» κατά την περίοδο 1998-2007, είναι πρόεδρος του επιστημονικού σωματείου «Επιστημονική Εταιρεία Δικαίου Πολεοδομίας και Χωροταξίας» από το 2008 έως σήμερα και μέλος της επιτροπής σύνταξης της νομικής επιθεώρησης «Νόμος και Φύση».

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ

Με μια ανακοίνωση καταπέλτης οι Διοικητικοί Δικαστές εκφράζουν την ανησυχία τους για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με το «λουκέτο» στην ΕΡΤ.Επισημαίνουν ότι το κράτος δικαίου δεν οργανώνεται ή εδραιώνεται με την κατά σύστημα έκδοση πράξεων νομοθετικού περιεχομένου.
Υπογραμμίζουν το σημαντικό ρολό των Δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών μεταδόσεων και αφήνουν αιχμές για παραβίαση του Συντάγματος.

ΕΝΩΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ – ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Αθήνα, 14-6-2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Oι δικαστικές ενώσεις, των Διοικητικών Δικαστών και του Ελεγκτικού Συνεδρίου παρακολουθούν με ανησυχία και απογοήτευση τα αδιέξοδα που διαμορφώνουν την πραγματικότητα της χώρας μας.
Επισημαίνουν ότι το κράτος δικαίου δεν οργανώνεται ή εδραιώνεται με την κατά σύστημα έκδοση πράξεων νομοθετικού περιεχομένου.
Μόνο όταν το Σύνταγμα και ο Νόμος είναι κυρίαρχα και υποτάσσονται σ΄ αυτά και οι ίδιοι οι κυβερνήτες, τότε μόνο η πολιτεία ευημερεί.
Υπογραμμίζουν τον σημαντικό ρόλο των δημόσιων υπηρεσιών ραδιοτηλεοπτικών μεταδόσεων για την πολιτιστική – πολιτισμική πολυμορφία και την πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης.

Οι Πρόεδροι των Ενώσεων
Ειρήνη Γιανναδάκη, Πρ.Εφετών
Ανδρονίκη Θεοτοκάτου Αντιπρόεδρος Ελ.Συνεδρίου

Keywords
Τυχαία Θέματα