Αυτή είναι η συμφωνία με τα Σκόπια – Το διάγγελμα Τσίπρα – Το “ΟΧΙ” Μητσοτάκη – Οι διεθνείς αντιδράσεις

Ιστορική μέρα για το Σκοπιανό. Τσίπρας και Ζάεφ κατέληξαν σε συμφωνία. Και το όνομα αυτής: ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (Severna Makedonija).

Η συμφωνία οριστικοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης, όταν ο Ζόραν Ζάεφ τηλεφώνησε στον Αλέξη Τσίπρα.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός μετέβη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, τον οποίο ενημέρωσε σχετικά κάνοντας λόγο για μια διπλωματική νίκη και ακολούθως προέβη στο διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό.

Oι βόρειοι γείτονες μας συμφώνησαν να αλλάξουν τη Συνταγματική τους ονομασία για όλες τις χρήσεις και έναντι όλων, “συμφώνησαν να μετονομάσουν τη χώρα τους σε Δημοκρατία της Severna Makedonija (Σεβέρνα Μακεντόνιγια), δηλαδή στη γλώσσα μας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην τηλεοπτική του δήλωση προς τον ελληνικό λαό.

Σημείωσε ότι “η αλλαγή του ονόματος θα υλοποιηθεί τόσο σε ότι αφορά τις διεθνείς και διμερείς τους σχέσεις όσο όμως και στο εσωτερικό”, δηλαδή το όνομα αυτό θα ισχύει erga omnes – έναντι όλων, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, γεγονός που συνεπάγεται ότι οι γείτονές μας ανέλαβαν την υποχρέωση να αναθεωρήσουν σχετικά το Σύνταγμα τους.
Με τη Συμφωνία, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, “επιτυγχάνεται ένας σαφής διαχωρισμός μεταξύ της Ελληνικής Μακεδονίας και των Βόρειων Γειτόνων μας και μπαίνει οριστικό τέλος στον αλυτρωτισμό που ενέχει η σημερινή Συνταγματική τους ονομασία”.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε αμέσως μετά τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Βουλής για να του ζητήσει να ενημερώσει την ολομέλεια της Βουλής, κάτι που θα γίνει την Παρασκευή, μετά την ψήφιση των τελευταίων προαπαιτούμενων της τελευταίας αξιολόγησης.

Έντονη αντίδραση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη που έκανε λόγο για κακή συμφωνία την οποία δεν νομιμοποιείται να υπογράψει ο Αλέξης Τσίπρας, και τον κάλεσε δε να μην την υπογράψει.

Σε ήπιους τόνους κινήθηκε το Κίνημα Αλλαγής. Σε ανακοίνωσή του υπενθυμίζει ότι έχει επανειλημμένα τονίσει ότι είναι υπέρ της λύσης, αλλά όχι οποιασδήποτε λύσης.

Με τη συμφωνία που επετεύχθη ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια για το ονοματολογικό, παραμένει το «σπέρμα» του αλυτρωτισμού, επισήμανε ο Δημήτρης Κουτσούμπας στον Αλέξη Τσίπρα. Αυτό έγκειται στην αποδοχή από την ελληνική κυβέρνηση των θέσεων των Σκοπίων περί «Μακεδόνα πολίτη» και «μακεδονικής γλώσσας», εξήγησε ο γ.γ. του ΚΚΕ στον πρωθυπουργό, όταν ο τελευταίος επικοινώνησε μαζί του προκειμένου να τον ενημερώσει για τη συμφωνία.

Το μέγαρο Μαξίμου σε non paper που διένειμε έκανε λόγο για μια συμφωνία που υπερασπίστηκε τις διαχρονικές «κόκκινες» γραμμές και απαρίθμησε τα «κέρδη» για την Ελλάδα από αυτή.

Η συμφωνία θα υπογραφεί πιθανότατα το Σάββατο στις Πρέσπες, παρουσία των κ.κ. Τσίπρα και Ζάεφ.

Χαιρέτησαν τη συμφωνία Ευρωπαϊκή Ένωση, ΝΑΤΟ και Νίμιτς κάνοντας λόγο για μια ιστορική μέρα.

Διάγγελμα Α.Τσίπρα: Η Συμφωνία αποτελεί μεγάλη διπλωματική νίκη

Μητσοτάκης: Κακή συμφωνία με απαράδεκτες εθνικές υποχωρήσεις

Χαιρετίζουν τη συμφωνία Ε.Ε , ΝΑΤΟ , Νίμιτς

Συγχαρητήρια και από ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στηρίζουν τη συμφωνία Αθηνών-Σκοπίων για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, επισημαίνει ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία κάνει λόγο για μια «ιστορική συμφωνία» που θα ενισχύσει την περιφερειακή ασφάλεια και ευημερία των δύο χωρών.

Παράλληλα επαινείται η πολιτική βούληση που επέδειξαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της πΓΔΜ, ενώ γίνεται ειδική αναφορά στη μακροχρόνια προσπάθεια που κατέβαλε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες συγχαίρουν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και (σ.σ. τον ομόλογό του της πΓΔΜ) Ζόραν Ζάεφ και χαιρετίζουν την ιστορική συμφωνία για την επίλυση της διαφωνίας του ονοματολογικού. Αυτή η επίλυση θα ωφελήσει τις δύο χώρες και θα ενισχύσει την περιφερειακή ασφάλεια και ευημερία. Οι πρωθυπουργοί Ζάεφ και Τσίπρας επέδειξαν όραμα, θάρρος και επιμονή στην προσπάθειά τους για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Χαιρετίζουμε επίσης την αφοσίωση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς για τις συνεχείς προσπάθειές που κατέβαλε επί δύο δεκαετίες και πλέον για να τερματιστεί αυτή η διένεξη. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε αυτή τη συμφωνία, όπως ζήτησαν οι δύο χώρες», αναφέρει η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Keywords
Τυχαία Θέματα