Ρέγκλινγκ στους τραπεζίτες: Επενδύσεις μόνο με διαρκείς μεταρρυθμίσεις -Εύθραυστη η πρόσβαση στις αγορές

Μήνυμα ότι ο μόνος τρόπος για την πλήρη ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών είναι μία διαρκής δέσμευση για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων έστειλε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, σε ομιλία του στο Ζάππειο Μέγαρο, στην εκδήλωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, , ενώ επανέλαβε ότι για την Ελλάδα θα είναι αυστηρότερη η μεταμνημονιακή εποπτεία, σε σύγκριση με άλλες χώρες.

“Η πρόσβαση

της Ελλάδας στις αγορές παραμένει εύθραυστη” τόνισε, αναφερόμενος στην αναταραχή στις αγορές εξαιτίας της Ιταλίας.

Ο κ. Ρέγκλινγκ εξήγησε ότι, εφόσον η Ελλάδα ζητεί μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης, η εποπτεία μετά το πρόγραμμα θα είναι αυστηρότερη και πιο ολοκληρωμένη.

Ο κ. Ρέγκλινγκ έκανε λόγο για εντυπωσιακή πρόοδο στα δημοσιονομικά, πρόσθεσε όμως ότι η πρόσφατη αναταραχή στην αγορά -λόγω παραγόντων εκτός του ελέγχου της ελληνικής κυβέρνησης- επηρέασε δυσμενώς τα ελληνικά spreads.

Αναφερόμενος στο ζήτημα του χρέους, υπογράμμισε ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσής του μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή εφόσον είναι αναγκαίο και εάν η Ελλάδα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί. Δήλωσε, δε, πεπεισμένος πως μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία για τα μεσοπρόσθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup την επόμενη εβδομάδα.

Ο κ. Ρέγκλινγκ χαρακτήρισε εκ νέου ασυνήθιστη περίπτωση την Ελλάδα, διότι όπως εξήγησε, ήταν η μόνη χώρα που χρειάστηκε τρία προγράμματα και όχι μόνο ένα. Συμπλήρωσε πως τα προβλήματα στην Ελλάδα ήταν μεγαλύτερα από ό,τι στις άλλες χώρες που επλήγησαν από την κρίση και η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων ήταν αργή. Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι στην Ελλάδα χάθηκε πολύς χρόνος κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, όταν σημειώθηκε προσωρινή διακοπή της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα