Αφγανιστάν: Τρία τρισεκατομμύρια δολάρια στο υπέδαφος, φτώχεια στους ανθρώπους- Οι μισοί ζουν με 1,90 δολάρια την ημέρα

Αφγανιστάν: Πάμπλουτο σε υπέδαφος, φτώχεια στους ανθρώπους

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) μετά την επικράτηση των ακραίων ισλαμιστών Ταλιμπάν, ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις χορηγήσεις στο Αφγανιστάν εξαιτίας της αβεβαιότητας ως προς τη διακυβέρνηση της χώρας ενώ  η Παγκόσμια Τράπεζα, που  εμπλεκόταν σε περίπου 20 αναπτυξιακά

προγράμματα στη χώρα και έχει χορηγήσει 5,3 δισ. δολάρια από το 2002, δεν είναι σαφές αν θα τα συνεχίσει.

Το ποσοστό των ανθρώπων που ζουν κάτω από το όριο φτώχειας στο Αφγανιστάν ανέρχεται σε 54,5%, ζώντας με λιγότερο από 1,90 δολάριο την ημέρα, με βάση τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

ΤΙ ΚΡΥΒΕΙ ΤΟ ΥΠΕΔΑΦΟΣ

Η χώρα κρύβει στο υπέδαφός της ορυκτό πλούτο η αξία του οποίου εκτιμάται σε 3 τρισ. δολάρια τουλάχιστον. Με βάση αναλυτικό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, το Αφγανιστάν είναι πλούσιο σε χαλκό, χρυσό, πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ουράνιο, βωξίτη, άνθρακα, σίδηρο, σπάνιες γαίες, λίθιο, χρώμιο, μόλυβδο, ψευδάργυρο, πολύτιμους λίθους, θείο, ασβεστόλιθο, γύψο και μάρμαρο.

Χαλκός-Σιδηρομετάλλευμα-Χρυσός

Σύμφωνα με έκθεση το 2019 του αφγανικού υπουργείου Ορυκτών και Πετρελαίου, η ποσότητα του χαλκού που κρύβει η χώρα ανέρχεται σε 30 εκατ. τόνους. Άλλα 28,5 εκατ. τόνοι εκτιμάται ότι βρίσκονται σε ανεύρετα αποθέματα πορφυρίτη, ανεβάζοντας το σύνολο του εκτιμώμενου χαλκού σε 60 εκατ. τόνους, η αξία των οποίων ανέρχεται σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια.

Μία κοινοπραξία της κινεζικής εταιρείας Metallurgical Corp of China (MCC) και Jiangxi Copper εξασφάλισε άδεια 30 ετών για το μεγαλύτερο έργο χαλκού στη χώρα, το Mes Aynak, το 2008. Το κοίτασμα αυτό μένει ακόμη να αναπτυχθεί, αλλά τα 11,08 εκατ. τόνοι χαλκού που υπολογίζει η MCC ανέρχονται σε αξία στα 100 δισ. δολάρια, με βάση τις τρέχουσες τιμές στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου.

Στην έκθεση του 2019 αναφέρεται πως το Αφγανιστάν διαθέτει πάνω από 2,2 δισ. τόνους σιδηρομεταλλεύματος, αξίας 350 δισ. δολαρίων σε τρέχουσες τιμές.

Οι πηγές χρυσού εκτιμώνται σε 2.700 κιλά, αξίας 170 εκατ. δολαρίων.

Το αφγανικό υπουργείο αναφέρει πως βασικά μέταλλα, όπως το αλουμίνιο, ο κασσίτερος, ο μόλυβδος και ο ψευδάργυρος «βρίσκονται σε πολλές περιοχές της χώρας».

Λίθιο και Σπάνιες Γαίες

Εσωτερικό υπόμνημα του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας περιέγραφε το 2010 το Αφγανιστάν ως «τη Σαουδική Αραβία του λιθίου, που σημαίνει πως θα μπορούσε να είναι ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια προσφορά του μετάλλου μπαταρίας όπως η χώρα της Μέσης Ανατολής για το αργό πετρέλαιο». Το υπόμνημα αυτό είχε συνταχθεί σε μία εποχή που το λίθιο χρησιμοποιούνταν ευρέως για την κατασκευή μπαταριών για ηλεκτρικές συσκευές, αλλά πριν ακόμη γίνει εμφανές το πόσο λίθιο θα χρειαστεί για τις μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων, τα οποία προορίζονται να αντικαταστήσουν τα σημερινά βενζινοκίνητα στο πλαίσιο των προσπαθειών για περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου.

Το υπουργείο Ορυκτού Πλούτου στην έκθεση του 2019 αναφέρει πως το Αφγανιστάν διαθέτει 1,4 εκατ. τόνους ορυκτών σπάνιων γαιών, μία ομάδα 17 σπανιζόντων ορυκτών τα οποία χρησιμοποιούνται στην κατασκευή ηλεκτρονικών προϊόντων καθώς και στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς.

Πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Συνορεύοντας προς δυσμάς με τις πλούσιες σε υδρογονάθρακες χώρες του Ιράν και του Τουρκμενιστάν, το Αφγανιστάν διαθέτει και αυτό περί το 1,6 δισ. βαρέλια πετρελαίου, 453 τρισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και άλλα 500 εκατ. υγρά φυσικού αερίου. Η αξία του αργού πετρελαίου εκτιμάται σε 107 δισ. δολάρια σε τρέχουσες τιμές.

Πολύτιμοι λίθοι

Το Αφγανιστάν ήταν ιστορικά μια σημαντική πηγή lapis lazuli, ενός βαθύ μπλε ημιπολύτιμου λίθου, που έχει εξορυχθεί βόρεια της χώρας στην επαρχία Μπανταχσάν, για χιλιάδες χρόνια, καθώς και άλλων πολύτιμων λίθων, όπως τα ρουμπίνια και τα σμαράγδια.

Keywords
Τυχαία Θέματα