Α. Τουρκολιάς: Κρίσιμες οι επόμενες εβδομάδες για την Ελλάδα

Η προσέλκυση επενδύσεων αποτελεί στοίχημα για την ελληνική οικονομία υποστήριξε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Αλ. Τουρκολιάς, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, υπογραμμίζοντας ότι θα σηματοδοτήσει την έξοδο από την κρίση.

Σύμφωνα με τον κ. Τουρκολιά, οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες για την Ελλάδα. Ο CEO

της Εθνικής, υπογράμμισε ότι η αναστροφή της έντονα πτωτικής πορείας της οικονομικής δραστηριότητας, για πέμπτο χρόνο, και η σταδιακή μετάβαση σε νέο αναπτυξιακό πρότυπο προϋποθέτουν την ανάκαμψη της επενδυτικής δαπάνης.

Η ανάκαμψη των ιδιωτικών επενδύσεων, σημείωσε ο κ. Τουρκολιάς, σε συνδυασμό με την ομαλοποίηση της δημόσιας επενδυτικής δραστηριότητας, που υπέστη σημαντικές περικοπές, προκειμένου να περιοριστούν οι δημοσιονομικές αποκλίσεις, καθώς και την εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό αποτελούν αναγκαίες συνθήκες, προκειμένου να μετασχηματιστεί η παραγωγική βάση της οικονομίας και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Όπως σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, η χώρα μας βιώνει επώδυνη περίοδο προσαρμογής με πρωτόγνωρες συνέπειες για την κοινωνία, το βιοτικό επίπεδο και τη διάρθρωση της οικονομίας. Παθογένειες και ανισορροπίες, που συσσωρεύονταν επί μακρόν, επαυξήθηκαν υπό το βάρος της διεθνούς οικονομικής κρίσης, η οποία εξέθεσε τις αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, καθιστώντας την ως τον πλέον ευάλωτο στόχο μέσα στο κλυδωνιζόμενο οικοδόμημα της ευρωζώνης.

Η οικονομία βυθίστηκε στη μεγαλύτερη ύφεση των τελευταίων έξι δεκαετιών, μέσα σε ένα περιβάλλον έντονης αβεβαιότητας – παρά την προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης από ΕΕ και ΔΝΤ. Η διστακτικότητα στην προώθηση κρίσιμων μεταρρυθμίσεων, η πολυφωνία των εταίρων μας στην ΕΕ, η εφαρμογή αλλεπάλληλων επώδυνων μέτρων λιτότητας και, εν πολλοίς, συμβατικών, καθώς και το δύσπιστο, έως εχθρικό, διεθνές περιβάλλον ανατροφοδοτούσαν την ύφεση.

Keywords
Τυχαία Θέματα